[DADES] Es comença a notar l’efecte de la vaccinació?

  • La campanya de vaccinació fa que les residències deixin de ser el principal focus de mortalitat de la covid

VilaWeb
Alexandre Solano
14.04.2021 - 21:50
Actualització: 14.04.2021 - 23:19

Per imaginar-se l’efecte que pot tenir la campanya de vaccinació contra la covid-19 els mesos vinents, podem mirar els països que ja han immunitzat tota la població, o una gran part. Encara n’hi ha pocs, però Israel i la Gran Bretanya són bons exemples per a analitzar la situació.

A Israel, amb un 54% de la població vaccinada completament, hi ha hagut un descens enorme en tres mesos, de vora el 90% tant de casos, com d’ingressats crítics i defuncions. De casos actius, n’hi havia 85.000 el 5 de febrer i 3.250 abans-d’ahir. El virus, doncs, gairebé hi ha desaparegut. Ara, els passos següents aniran adreçats a recuperar una certa normalitat. El govern israelià ha anunciat que a partir de la setmana vinent les autoritats no requeriran als ciutadans que portin màscara al carrer i que ja prepara la tornada del turisme a final de maig.

Al Regne Unit, segons les dades que s’han fet públiques, la campanya de vaccinació ja ha salvat vora deu mil vides, seguint l’estratègia d’immunitzar el màxim de gent possible amb una sola dosi. Es calcula que és a punt d’arribar-se a la immunitat de grup. Ara mateix hi ha poc més d’un 10% de la població amb totes dues dosis, però més d’un 60% en té una. Aquesta xifra inclou pràcticament tota la gent més gran. En la franja d’edat més alta, els infectats i les morts han caigut en picat i ara el govern ha començat a flexibilitzar les mesures: s’han obert pubs, perruqueries, gimnasos i botigues no essencials. La fase següent començarà el 17 de maig, quan s’hauran d’autoritzar els vols a l’estranger.

Dins el Regne Unit, Gibraltar té un 96% de la població amb totes dues dosis administrades i sense cap cas actiu, malgrat que fa tan sols tres mesos vivia en confinament total. El penyal ha eliminat mesures com ara el confinament nocturn i l’ús obligatori de la màscara pel carrer, no hi ha límits de cabuda als locals i els bars i restaurants són plens i no tanquen fins a les dues de la matinada.

Tot i això, encara que s’hagi vaccinat una part important de la població, també hi ha el perill d’una nova onada de la covid. Aquest seria el cas de Xile, on tot i haver-se administrat pel cap baix una dosi a un 45% de la població i amb un 22% que ja té el vaccí complet, s’ha instal·lat una falsa sensació de seguretat. Això ha fet que s’hi relaxessin massa de pressa les mesures i, en conseqüència, hi hagués un rebrot de les infeccions, cosa que ha obligat a tornar a endurir les restriccions.

Malgrat aquest augment, les dades mostren que si no s’hagués vaccinat la població, l’augment de casos i morts encara hauria estat més fort. De tota manera, sembla clar que qualsevol campanya d’immunització ha d’anar acompanyada de les mesures adients i no forçar una obertura massa ràpida perquè pot ser contraproduent.

La campanya de vaccinació es comença a notar al país

Al nostre país la situació és ben diferent, perquè encara és lluny d’una vaccinació que encara pugui tenir un efecte significatiu. Així i tot, el grup d’investigadors BIOCOMSC estima que a final del mes d’abril la vaccinació evitarà a Catalunya el 60% de les morts que causava la covid-19, i que reduirà d’un 30% les hospitalitzacions i d’un 20% els casos greus respecte del supòsit que no s’hagués administrat cap dosi.

Aquests seran els efectes quan el 18% de la població tingui pel cap baix una dosi i un 6% totes dues, un ritme de vaccinació molt inferior als estats capdavanters. Ara com ara, tot i que els vaccinats d’aquests darrers dies encara no són immunitzats, sí que hi ha canvis significatius en les dades que es comuniquen sobre la covid.

Gràfic fet a partir de les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

El primer canvi que trobem és en la franja d’edat dels més grans de vuitanta anys: en quatre mesos ha passat de ser el grup en què hi havia més infeccions a ser el que n’hi ha menys. En canvi, la resta –tret dels menors de quinze anys– mantenen una proporció força estable. Ara mateix el grup en què hi ha més infeccions de coronavirus és el de quinze anys a vint-i-nou. Un dels factors que explica aquest contrast és que els més grans de vuitanta anys ha estat el grup que s’ha vaccinat abans –un 85,8% ja ha rebut, si més no una dosi– i, en canvi, la resta de grups, fins fa molt poques setmanes, havien tingut unes quotes de vaccinats molt baixes.

Gràfic fet a partir de les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

El segon canvi significatiu és sobre la mortalitat. Els grups entre vuitanta anys i vuitanta-nou i els de més de noranta són, amb diferència, aquells en què hi ha hagut més morts d’ençà del començament de la pandèmia. Més de la meitat del total, a Catalunya. No obstant això, en aquests grups s’hi ha anat reduint el percentatge de mortalitat a mesura que ha avançat la campanya.

El mes de desembre, els més grans de vuitanta anys representaven el 69% dels morts. Tres mesos més tard són el 57%, amb un efecte especialment important entre els més grans de noranta anys. Això fa que els qui tenen entre seixanta anys i setanta-nou abastin un percentatge més gran de les defuncions, tot i que en aquest grup no hi ha augment de la mortalitat. Ara que gairebé tota la gent d’edat més avançada ja s’ha vaccinat, sembla que aquests grups seran prioritaris en la campanya.

El risc de morir baixa d’un 98% a les residències

El descens s’ha notat especialment a les residències de gent gran, on un 95% dels usuaris i un 80% del personal ja s’ha vaccinat. Al desembre era un dels principals focus de la covid, amb un 35,9% de les morts; en canvi, al març representen només el 0,4%.

Sobre això, un estudi presentat per la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el professor Daniel Prieto Alhambra, fet sobre 117.000 persones, ha conclòs que la vaccinació ha reduït entre un 88% i un 95% el risc de contagi a les residències i un 98% el risc de morir-s’hi de covid.

Trobem unes dades semblants al País Valencià. Fa tres mesos hi havia 169 residències amb casos de covid i en un sol dia hi hagué 12 morts i 177 casos. Ahir només hi havia cinc residències amb infectats i no es va notificar cap nou cas ni cap nova mort. Allà on la vaccinació s’ha completat, s’hi han flexibilitat les mesures, els usuaris poden sortir i pernoctar fora del centre i no s’ha de fer aïllament. De la mateixa manera, a les Illes, el 13 de gener hi havia 113 usuaris de residències amb covid i 97 hospitalitzats; en canvi, ara mateix no hi ha cap usuari actiu ni cap hospitalitzat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor