28.07.2020 - 21:50
|
Actualització: 28.07.2020 - 21:59
El mes de juliol al Principat ha estat marcat pels brots de la covid-19 al Segrià, Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, i l’aplicació de noves mesures per a evitar l’expansió del virus. En aquest sentit, les noves dades del Departament de Salut publicades ahir són positives, perquè mostren que s’ha aconseguit de contenir els principals focus d’infeccions i que ja no hi ha un creixement exponencial del nombre de casos.
El primer gran brot a aparèixer a Catalunya va ser el del Segrià, on es van aplicar restriccions socials i un confinament perimetral a partir del 14 de juliol. Ahir, el nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va anunciar que la taxa reproductiva del coronavirus (Rt), és a dir, la mitjana de persones que encomana cada infectat, ja era inferior a 1 a la regió de Lleida, fet que implica que els nous casos de la covid-19 aniran disminuint a partir d’ara.
La taxa de reproducció es va arribar a situar vora els dos encomanats per infectat ara fa dues setmanes, un augment descontrolat i amb transmissió comunitària que ara s’ha pogut redreçar, fet que ha comportat que els casos actius hagin començat a baixar. I per tant, que hi hagi menys persones que puguin encomanar. En l’àmbit hospitalari, ahir també va haver-hi un canvi de tendència en la mateixa direcció a Lleida, amb una reducció de dotze ingressats als hospitals.
En el cas de Barcelona ciutat, l’evolució positiva és clara. El dia 12 de juliol, fa poc més de dues setmanes, la taxa de reproducció del virus se situava entre 2,5 i 3, el dia 19 havia disminuït fins al voltant de 2 i en aquests deu dies s’ha reduït fins a 1, cosa que ha fet que s’hagi aturat l’augment de casos. Si s’aconsegueix de mantenir la tendència, s’haurà arribat al pic del rebrot i en qüestió de dies el virus pot començar a recular. El cas de Barcelona és dels que més preocupen els epidemiòlegs, pel volum de població i per la possibilitat que es perdi la traçabilitat del virus, és a dir, que hi pugui haver transmissió comunitària.
A l’àrea sanitària Metropolitana Sud s’ha arribat a una situació similar a la de Barcelona, amb la Rt vora el valor 1, però amb diferències importants dins del mateix territori. El secretari de Salut Pública ha explicat que s’ha detectat un augment de casos a localitats com Castelldefels o Cornellà, però que a l’Hospitalet de Llobregat, origen d’un dels principals brots, la taxa de reproducció s’ha reduït de manera important.
Els gràfics de Collblanc i la Florida, i en menor mesura la Torrassa, mostren una reducció evident de la propagació del virus, amb una taxa de reproducció que ha passat de tres nous encomanats per cada infectat a només un, fet que estabilitza la situació epidemiològica.
A la resta de regions sanitàries hi ha una situació generalment estable, sense cap zona fora de control. A l’àrea sanitària Metropolitana Nord, Argimon ha dit que hi començava a haver una tendència d’estabilització pel que fa a la incidència acumulada: ‘Havia començat a créixer fa un parell de setmanes, i en aquesta última setmana s’ha estabilitzat i la R i el risc de rebrot ha anat baixant’.
La de Girona continua amb una incidència acumulada baixa i una R al voltant d’1, a la Catalunya Central i la regió del Pirineu i Aran la situació és molt estable, mentre que a les Terres de l’Ebre hi ha hagut un brot important en una empresa d’Amposta, però la incidència acumulada també va a la baixa. En el conjunt del Principat, la taxa de reproducció és del voltant d’1.
Els casos greus augmenten arran dels casos acumulats
Malgrat la tendència positiva, els casos d’aquestes darreres setmanes han començat a afectar les unitats de crítics dels hospitals d’arreu de Catalunya. L’evolució és clara. El dia 8 de juliol hi havia 40 persones a les UCI i ara la xifra és de 88 ingressats greus. Tanmateix, la situació no és comparable a la de març i abril, quan va arribar a haver-hi simultàniament 1.529 persones a les unitats de crítics. Passa igual amb les morts. La setmana passada, del 20 al 26 de juliol, n’hi va haver 49 morts a causa de la covid-19, més del doble que la setmana anterior, quan n’hi va haver 20. Tot i l’augment evident, les dades són lluny dels 415 en un dia que hi va haver el 30 de març.
Malgrat no poder comparar-ho amb els pitjors moments de l’epidèmia, són un indicador de la necessitat de prendre precaucions i una mostra que un relaxament en el compliment de les mesures de seguretat pot tornar a fer aparèixer el virus, per més controlada que sembli la situació.