11.02.2021 - 21:50
|
Actualització: 11.02.2021 - 22:55
Ciutadans va ser la força més votada a les darreres eleccions al parlament, amb 1.109.732 vots, que concentraren el suport dels contraris a la independència. Això va fer, d’una banda, que gran part dels feus socialistes de la rodalia de Barcelona es tenyissin de carabassa i, d’una altra, que al PP li anés de poc per a ser extraparlamentari.
Enguany les expectatives són molt diferents. El canvi de vot i la gran abstenció fan preveure un esfondrament de Ciutadans i, de fet, el CEO calcula que només retindrà uns 330.000 vots. Això en deixa més de 750.000 a les mans de l’abstenció o d’unes altres formacions.
Intenció de vot dels votants de Ciutadans el 2017. Sondatge del CIS.
Ara com ara, els partits més ben situats per a atreure aquests votants són el PSC i Vox. Segons l’últim sondatge del CIS, Ciutadans conservarà el mateix nombre de votants que passaran al PSC (un 16%). I una part important optarà per Vox el 14-F. Concretament, un 12% dels ex-votants de Cs, uns 133.000. Totes aquestes dades, tenint en compte que vora un terç del milió llarg de vots encara no ha decidit què farà.
De Ciutadans a Vox: el precedent de les eleccions espanyoles
Els qui el 2017 es van decantar per Inés Arrimadas, els uneix el refús a la independència, però són diversos ideològicament. Un terç es defineix de centre, un de cada cinc més a l’esquerra i un 38% a la dreta. De manera que, quan el partit ha perdut el suport mediàtic i ha deixat ser el pal de paller de l’unionisme, una part important ha passat –o ha tornat– als socialistes, que ara són la principal alternativa a l’independentisme. Sobre això, la campanya del PSC s’ha enfocat en gran part cap a aquesta bossa de votants: els indults s’han desat al calaix i la reforma de la sedició s’ha aturat per por de perdre aquests vots.
El PP no s’ha vist capaç de recuperar un gruix important dels antics votants i resta novament a un pas de perdre la representació al parlament. Alhora, els qui volen encara més duresa contra els independentistes –fins i tot la il·legalització– ara han trobat aixopluc en l’extrema dreta.
Observant els resultats electorals de les últimes eleccions espanyoles, veiem que la localitat catalana on Vox va obtenir un resultat més bo va ser Vilamòs (Vall d’Aran), amb un 20,22% dels vots. Respecte de les eleccions de pocs mesos abans es veu que, així com la resta de partits s’hi mantenen estables, Ciutadans hi cau amb la mateixa força que hi augmenta l’extrema dreta. Passa això mateix als altres municipis on va obtenir bons resultats, com ara a Vila-seca, on va ser segona força, o a Salou, on va ser el tercer partit més votat.
Als sondatges, el transvasament de votants entre Ciutadans i Vox és evident d’ençà de fa temps. El sondatge del CEO que es va publicar després d’aquestes eleccions, fa un any i mig, ja recollia que un 12,5% dels ex-votants de Cs havia agafat la butlleta de l’extrema dreta. Això significa que més de la meitat dels 243.026 vots de Vox provenien de la formació de Carlos Carrizosa i Arrimadas.
Ara les expectatives encara són més altes. Tots els sondatges preveuen l’entrada de Vox al parlament el 14-F, amb la possibilitat de superar els deu escons i d’erigir-se en el referent i la força més votada entre les formacions espanyolistes de dretes.
El perquè de la por de l’abstenció que té l’unionisme | Anàlisi d’Odei A.-Etxearte