20.11.2024 - 21:40
VilaWeb recorda que aquest article es basa en els resultats d’un sondatge i tan sols s’ha d’interpretar en aquest sentit: tal com s’ha demostrat, no hi ha garanties que aquestes dades siguin reflectides en els resultats finals.
La catàstrofe causada per la gota freda el 29 d’octubre, que ha deixat més de dos-cents morts i danys importants en desenes de municipis, ha impactat en la societat d’una manera poques vegades vista. La gestió feta pel president, Carlos Mazón, i, sobretot, les incògnites sobre per què el govern valencià va enviar l’alerta tan tard, on era el president i més actuacions discutibles els dies posteriors, també han causat un daltabaix en l’àmbit electoral.
L’enquesta que mostra més clarament aquest abans i després és l’ElectoPanel, perquè va publicar dades just abans del temporal i en va tornar a publicar uns dies més tard. En menys de dues setmanes, el PP ha sofert una patacada històrica, segons l’enquesta, i passa d’un 38,2% dels vots a un 24,8%; en nombre d’escons, això es tradueix a perdre 16 escons, de 41 a 25. La majoria absoluta és de 50 parlamentaris, de manera que els resultats de l’enquesta signifiquen un canvi radical de les expectatives electorals del partit de Mazón.
Per la seva banda, i malgrat la sacsada general, el PSPV gairebé es mantindria immutable, d’un 30,4% de vots a un 29,5%, i solament perdria un escó: de 33 diputats passaria a tenir-ne 32. Tot i que el PP i Mazón mateix han provat de compartir les responsabilitats del resultat de la gestió amb l’executiu espanyol de Pedro Sánchez, no s’evidencia cap desgast per als socialistes.
Les candidatures que millorarien resultats de manera significativa serien les de Compromís i Vox. El partit encapçalat per Joan Baldoví passaria de 16 escons i un 16,9% de vots a 22 escons i un 21,5% de vots; un suport mai vist que els deixaria a solament tres escons del PP. Vox doblaria el suport, d’un 10,2% a un 19,3%, i en nombre d’escons passaria dels 9 que estimava que tindria abans de la gota freda als 20 que aconseguiria si avui hi hagués eleccions a les Corts Valencianes.
Això faria que l’escenari electoral fos gairebé d’un quàdruple empat entre totes les formacions amb representació a la cambra. Uns dies més tard, Electomania encara va publicar una altra enquesta, que no mostra canvis en el repartiment d’escons, tot i que la tendència seria que el PP continuaria baixant i Vox continuaria a l’alça.
Una altra empresa, Demoscopia y Servicios, per a ESdiario, també va fer un sondatge abans de la gota freda, que en aquest cas es va publicar unes setmanes abans, la vigília del 9 d’octubre, i n’ha fet una altra una vegada ha acabat el temporal. En la primera, donava un resultat extraordinari al PP, de 47 escons, vorejant la majoria absoluta, al PSPV en donava 32, i per a la resta de formacions estimava un resultat extremadament baix: 12 escons per a Compromís i 8 per a Vox. Partint d’una estimació molt diferent, el canvi és abrupte, novament. La nova enquesta fa perdre deu escons al PP en un mes, i ara en tindria 37. El PSPV en perdria 4 i quedaria amb 28, mentre que Compromís en guanyaria 3 i en tindria 15, i Vox en guanyaria 6 i quedaria amb 14. En aquesta hipòtesi es podria repetir el pacte entre PP i Vox.
Finalment, una enquesta de SyM Consulting per a El Periódico de Aquí revela un equilibri de forces entre els dos grans blocs polítics. El PP tindria entre 33 escons i 34; el PSPV, 31 o 32; Compromís n’assoliria 16; i Vox, 17 o 18. Una situació gairebé d’empat.
Les catàstrofes i la intenció política
L’efecte que ha tingut la gota freda sobre la intenció electoral dels valencians sembla clara, però hi ha la incògnita sobre quina part d’aquest canvi serà permanent i quina part forma part d’un parèntesi, de manera que podríem tornar a una situació similar a la d’abans del temporal.
Sí que és evident que hi ha una pèrdua de suport al PP. Pot haver-hi una part dels votants que, arran de la gestió de la gota freda, hagi decidit de canviar el vot com a càstig, principalment cap a Vox. Al mateix temps, el vot protesta es pot traduir en un suport més gran a l’oposició, especialment a Compromís, que podria mobilitzar més electors dels que aconsegueix habitualment.
Això és així ara que la gestió de la gota freda és la qüestió principal, però caldrà veure si aquests partits seran capaços de retenir els possibles nous votants.
De la mateixa manera, una part dels potencials electors del PP fins fa unes setmanes podria haver optat ara per no anar a les urnes, decebuts amb la gestió del partit que haurien votat. En aquest cas, també caldrà veure si una part tornarà a votar el PP o si canvien el sentit del vot, o, fins i tot, si resten com a abstencionistes en les eleccions vinents.
Finalment, com explicava el director de VilaWeb, Vicent Partal, en una Pissarreta, després d’una catàstrofe sol haver-hi una abstenció més elevada a la zona devastada. Per exemple, després de l’huracà Katrina, el 2005, en les zones més afectades la participació va baixar entre un 10% i un 15%. En aquest cas, trobem que l’Horta Sud és una de les poques comarques on el 2023 va guanyar el PSPV, que encara controla bona part de les batllies. Ara pot haver-hi una part de votants, de tots colors, indignats o que no pensin en la política institucional, i que s’activin d’ací a uns mesos. Una participació electoral que, fins i tot, podria beneficiar els socialistes i agreujar encara més expectatives del PP.
Així, doncs, més enllà del canvi que s’evidencia ara mateix, el fet que sigui irreversible o que tot torni a una situació anterior dependrà, d’una banda, de la capacitat del PP de crear un nou relat, i qui sap si amb renovació de la imatge i un canvi de dirigent; i d’una altra, de la capacitat de la resta de partits de mantenir els nous votants i de fer de la gestió i les responsabilitats polítiques i jurídiques una peça central de la política valenciana els mesos vinents.