Noves dades indiquen que l’estat espanyol és el que té més morts per habitant del món a causa de la covid-19

  • El Ministeri de Sanitat espanyol diu que hi ha 27.117 morts per la covid-19, però els registres civils detecten un augment de la mortalitat habitual de més de 40.000 persones

VilaWeb

La covid-19 ha causat molts més morts a l’estat espanyol que els que es compten oficialment. És evident que el model que s’ha fet servir fins ara no comptabilitza tots els morts. Però la publicació ahir de les dades del registre civil podria omplir un buit molt clamorós, en aquest terreny.

Els registres civils calculen que entre el 17 de març i el 22 de maig hi va haver 43.034 morts més que no pas les previsions inicials del Centre d’Epidemiologia espanyol, una quantitat que s’ha d’atribuir bàsicament a la pandèmia. Aquesta xifra és molt superior a la que recull oficialment el Ministeri de Sanitat espanyol.

Entre el 17 de març i el 22 de maig hi va haver en total 120.851 morts a l’estat espanyol, segons les dades dels registres civils; en canvi, les estimacions preveien 77.817 morts.

La diferència és, doncs, de 43.034 morts, nombre que difereix enormement dels 27.117 que el govern espanyol atribueix oficialment a la covid-19. Per a adonar-se que aquesta dada és extraordinària, cal tenir present que en anys anteriors també s’havia mantingut entorn dels 70.000 morts. Tot indica, doncs, que la major part d’aquests morts de més, que trenquen l’estatística, han de ser relacionats amb la covid-19, perquè no hi ha hagut cap altre fenomen estrany. Fins i tot, el nombre de morts per algunes causes habituals d’anys anteriors, com ara els accidents, s’ha reduït, a causa del confinament.

Per explicar aquesta diferència cal tenir en compte que en el recompte oficial no s’hi inclouen els casos sospitosos, és a dir, els pacients morts a qui un metge havia diagnosticat la malaltia, però que no havien passat cap prova de la covid-19. Tampoc no s’hi compten moltes de les defuncions que hi ha hagut fora de l’hospital.

Al capdavant del món en l’índex per milió d’habitants

Amb aquests milers de morts de més que han aflorat ara gràcies a les dades dels registres civils, l’estat espanyol se situa clarament al capdavant dels estats en l’índex de morts per milió d’habitants.

Oficialment, comptant només els 27.117 morts reconeguts, l’estat espanyol té un índex de 580 morts per milió d’habitants, segons Worldometer. Però si el càlcul es fa afegint-hi els 43.034 morts més que reconeix el registre civil, l’índex passa a ser de 913 morts per milió d’habitants; d’aquesta manera, solament té un índex superior el microstat de San Marino, que no és comparable, perquè té una població total de 33.000 habitants. Concretament, San Marino té un índex de 1.238 morts per milió d’habitants, seguit de l’estat espanyol, amb 913, i Bèlgica, amb 808.

Una manera de comptar polèmica

Les directrius de comptabilitat dels morts per part de l’estat espanyol han estat molt restrictives i polèmiques. Però, malgrat tot, hi ha territoris que sí que han anat més enllà i comptabilitzen totes les morts, cosa que ha fet créixer la sospita sobre les dades emeses pel ministeri.

A Castella i Lleó, per exemple, les dades del ministeri indiquen que hi ha hagut 1.922 morts en total, però en canvi el govern autònom calcula que tan solament en residències ja n’hi ha hagut 2.563. A Madrid passa si fa no fa igual: hi ha 5.972 morts en residències per a la gent gran que no han entrat en les estatístiques del ministeri. I a Catalunya, així com el govern català compta 12.154 morts per la covid-19, inclosos sospitosos i morts a residències i domicilis, el ministeri espanyol en compta tan sols 5.583, menys de la meitat.

Aquesta setmana, a més, el govern espanyol ha adoptat un nou model de recompte que encara redueix més la xifra de casos i de morts.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor