10.10.2020 - 11:16
|
Actualització: 11.10.2020 - 10:22
Diversos experts exigeixen dades més detallades sobre la pandèmia del coronavirus 2019 a l’estat espanyol. En un article a The Lancet, els científics recorden que el virus ha afectat ‘molt més del que es temia o s’havia previst’ a la població. Per això, reclamen a les autoritats sanitàries que desglossin més informació sobre l’impacte de la segona onada.
En aquest sentit, els experts lamenten que el centre espanyol d’epidemiologia només publiqui informació desglossada per edats un cop per setmana, però sense oferir detalls geogràfics ni retrospectius. ‘Per això, gestionar de manera apropiada dades precises per edat de la primera edat és difícil o impossible’, es queixen.
Així mateix, els científics admeten que el fet que els autonòmics participin de la recopilació i distribució de les dades sobre la pandèmia pot dificultar els procediments. Tanmateix, recorden que la pandèmia ha portat a múltiples països, com ara els Països Baixos, Alemanya, les Filipines o Mèxic, a obrir portals amb dades transparents i detallades sobre les afectacions.
‘Examinar les diferències entre països és crucial per calibrar l’impacte de les diferents mesures preventives i per distingir quines estratègies són més exitoses per fer front a la covid-19 […] A Espanya, les dades que es publiquen actualment en l’àmbit estatal i regional són insuficients per entendre les dinàmiques del virus i actuar’, conclouen.
L’article l’han escrit Sergi Trias-Llimós, investigador del Centre de Recerca de Catalunya (CERCA); Ainhoa Alustiza, investigadora de l’Institut Max Planck; Clara Prats, investigadora del departament de Física de la UPF; Aurelio Tobias, investigador del CSIC; i Tim Riffe, investigador de l’Institut Max Planck.