[DADES] Els brots de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat comencen a decréixer

  • En el cas del Segrià, la transmissió comunitària ja és molt alta, però la taxa de reproducció s'ha situat al voltant d'1 i, si es manté la tendència, es podria doblegar la corba

VilaWeb

Redacció

22.07.2020 - 19:30
Actualització: 22.07.2020 - 20:10

La primera quinzena del mes de juliol va estar marcada pel creixement dels brots al Segrià, primer, i a l’Hospitalet de Llobregat i a Barcelona, després, amb la consegüent alarma que van originar. Amb el pas dels dies, les recomanacions de confinament i els perímetres tenen efecte sobre l’evolució dels rebrots. El grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, que elabora prediccions diàries que s’envien als governs, ha començat a detectar una disminució del creixement dels brot de Barcelona i de l’Hospitalet, i també del del Segrià, que es troba en fase molt més avançada.

VilaWeb
VilaWeb

La reproducció del virus a Barcelona s’ha aconseguit de reduir aquesta darrera setmana. Si el dia 12 la taxa de creixement del virus se situava entre 2,5 i 3, el dia 19 –l’últim del qual es tenen dades fiables– havia disminuït fins al voltant de 2. El grup de treball de la UPC diu que no sap si la trajectòria continuarà descendent fins a l’1 o s’estabilitzarà entre el 2 i l’1,5, però la disminució és un fet. ‘Encreuem els dits. Insistim, si us plau, de no fer reunions grans. Mai consecutives i sempre màscares. Darrer consell: evitar de cridar, cantar i fer esport en gran companyia’, han demanat en un piulet.

El cas de Barcelona ciutat és dels que més preocupen els epidemiòlegs, pel volum de població i per la possibilitat que es perdi la traçabilitat del virus, és a dir, que hi hagi transmissió comunitàriaAquesta fase, representada en el gràfic, és la franja vermella. Quan se sosté en els dies significa que els rastrejadors ja no tenen capacitat de seguir els contactes i es perd el control de la situació, tal com va passar a l’abril i al maig (vegeu la gràfica superior).

VilaWeb
VilaWeb

El cas de l’Hospitalet de Llobregat és similar. La màxima taxa de reproducció a la ciutat es va situar en 3 i es va mantenir en aquest nivell fins a la setmana passada. És a dir, que cada infectat per coronavirus n’infectava tres més. Aquests darrers dies, l’índex ha baixat fins a poc més de 2.

Com a punt negatiu, la traçabilitat a l’Hospitalet és més complicada: com que el brot fa més dies que dura, el nombre de casos actius per cada 10.000 habitants voreja els 350. ‘En el moment en el qual es perd la traçabilitat dels infectats, es depèn molt del fet que se segueixin les normes i del comportament de la gent’, explica Martí Català, de l’equip d’investigadors encapçalat per Clara Prats.

VilaWeb
VilaWeb

El rebrot del Segrià és encara més llunyà i, per tant, la gràfica aporta diferències respecte de Barcelona i l’Hospitalet. Com a punt positiu, s’ha aconseguit de reduir la taxa de reproducció fins a poc més d’1. Això vol dir que si es manté aquesta tendència, els pròxims dies es podria arribar al pic del rebrot i començar a doblegar la corba de casos.

Per una altra banda, com que el rebrot ja fa dies que és actiu i es va actuar tard en les mesures de confinament, la transmissió ha esdevingut comunitària. Queda reflectit en la imatge, on la situació actual es troba de ple en la zona vermella. L’ampliació de proves PCR i el descens de casos en cas de mantenir-se la baixa reproducció, permetrien de sortir de la fase de no-control, tal com ja va passar al maig.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor