06.10.2022 - 21:40
El desinterès en la política a Catalunya va creixent a mesura que es deixen enrere els moments més intensos de la tardor del 2017 i es dóna pas a unes discussions polítiques més allunyades de grans objectius i canvis estructurals.
En el punt àlgid del procés independentista, l’octubre del 2017, amb el Primer d’Octubre i les setmanes posteriors, un 22% dels catalans assegurava que tenia molt d’interès en la política, i arribava al 56,2% si s’hi afegien els que hi tenien bastant d’interès. En canvi, cinc anys més tard, els que hi tenen molt d’interès s’han reduït fins al 14,5% i el resultat agregat amb els que hi tenen bastant d’interès no arriba al 48%. Per contra, han augmentat del 17,8% al 22,1% els que no hi tenen gens d’interès.
Tot i haver-hi un desinterès generalitzat, hi ha un canvi molt important entre els més joves. Els catalans entre 18 anys i 24 de l’any 2017 es trobaven fortament polititzats en aquell moment, i un 60,2% seguia la política amb molt d’interès o bastant, dels quals un 21,2% ho seguia amb molt d’interès. Ara aquests són només un 6,1% dels més joves i representen un 38,4% juntament amb els que hi tenen bastant d’interès. És a dir, que en aquests cinc anys han disminuït de 21,8 punts.
Aquesta desafecció, com és de preveure, s’ha traslladat al coneixement que tenen els ciutadans dels dirigents polítics. Segons el primer baròmetre del CEO d’enguany, menys de la meitat dels ciutadans, el 41,2%, sap que el president de la Generalitat és Pere Aragonès, més d’un any després d’haver assumit el govern arran de les eleccions parlamentàries del 14 de febrer de 2021. De fet, un 6% dóna una resposta incorrecta i més de la meitat diu directament que no ho sap.
De la mateixa manera que passa amb l’interès, hi ha una escletxa generacional clara, i només un 16,7% dels joves de 18 anys a 24 sap el nom del president català. Un 12,3% dóna una resposta incorrecta i el 71% directament no ho sap.
El desconeixement més alt el trobem entre els abstencionistes, on només un 20% sap el nom del president de la Generalitat, però el poc coneixement impregna en major o menor mesura els votants de totes les formacions polítiques. De fet, destaca que només un 51,5% dels votants d’ERC l’any 2021 encerten el nom del president Aragonès.
El coneixement més alt és entre els votants de Junts (80,6%) i la CUP (78,4%), i baixa fins a un 23% entre els del PP, un 42,3% dels socialistes i un 45,5% dels de Vox. A mig camí es troben els dels comuns (54,4%) i Ciutadans (60,7%).
El mateix sondatge recull que només un 50,9% de catalans sap dir que Unides Podem i el PSOE són els partits que configuren el govern espanyol.
Un problema fins i tot entre els votants de partit
El desconeixement no és tan sols respecte dels principals governants, sinó de tota la política. De fet, trobem que el relleu polític no s’ha complert encara i que els polítics catalans més coneguts són els qui dirigien el país fa cinc anys. Carles Puigdemont (97,%), Oriol Junqueras (94,8%) i Inés Arrimadas (90,4%) són coneguts per gairebé tota la població catalana. Molt per sobre dels caps de llista del 2021, és a dir, de Laura Borràs (71,8%), Pere Aragonès (85%) o Carlos Carrizosa (55,3%).
De fet, hi ha un desconeixement important entre els votants mateixos dels partits. Segons el record de vot de les eleccions de l’any passat, gairebé la meitat dels qui van triar la butlleta de Vox no saben ni qui és Ignacio Garriga, cap de llista i cara visible del partit a Catalunya.
Passa igual amb més d’un terç dels electors de Ciutadans, que no és que no pugui valorar Carlos Carrizosa, sinó que no sap ni qui és, i amb el 32% dels votants dels comuns, que no sap qui és Jéssica Albiach. Entre els socialistes, hi ha un 8,5% que no sap qui és Salvador Illa, tot i haver estat ministre espanyol durant la pandèmia de la covid.
Entre els votants dels partits independentistes hi ha un coneixement més alt dels respectius dirigents polítics, però, tot i això, hi ha un 16,5% de votants de la CUP el 2021 que no sap qui és Dolors Sabater.