[DADES] La covid circula sense control a Europa i les morts ja superen les xifres de la primera onada

  • Aquestes darreres setmanes el virus s'ha descontrolat a l'estat espanyol, el Regne Unit, Irlanda i Portugal

VilaWeb

Text

Alexandre Solano

14.01.2021 - 21:50
Actualització: 15.01.2021 - 17:20

La nova onada ha fet circular la covid-19 per Europa com no s’havia vist fins ara i, malgrat que en molts estats els casos encara van augmentant, fa setmanes que les xifres de morts s’equiparen a les dels pitjors moments de la primera onada, i fins i tot les superen.

En diversos estats, l’acceleració és explosiva, amb detecció de casos rècord. Al Regne Unit, les infeccions s’han quadruplicat en un mes, de 15.000 al dia a vora 60.000. Molts experts assenyalen la nova variant del virus com a causa. El cas de la República d’Irlanda encara és més extrem, d’una situació controlada, amb 283 casos al dia, a més de 6.000 actualment; de la mateixa manera, Portugal ha duplicat la incidència en només dues setmanes, de 3.700 casos al dia a 8.500.

Sobre això, si ens fixem com ha estat de gran el canvi de tendència, veiem que els casos han augmentat un 475% a Irlanda en dues setmanes, un 108% a Portugal, un 86% a l’estat espanyol i un 27% al francès, cosa que fa que, tot i estar en una situació millor, ara hi hagi hagut un creixement molt ràpid i descontrolat. Això ha fet que aquests estats hagin endurit les mesures, com els recents anuncis de confinament a Portugal i al Regne Unit, els quals s’afegeixen als que fa temps que suporten una nova onada, com són Alemanya, Txèquia i els Països Baixos.

Si el nombre de casos depèn en part del rastrejament i de les proves que es fan a cada territori, hi ha dades encara més inqüestionables. A l’abril, el pic de morts a la Unió Europea va ser de 3.935 en un dia –concretament el 15 d’abril– i 22.258 en una setmana; en canvi, en aquesta onada s’ha superat unes quantes vegades els 4.000 morts diaris i s’ha arribat a 24.000 morts en una setmana. De fet, fa setmanes que hi ha una xifra de defuncions per la covid equiparable als primers mesos de la pandèmia.

No obstant això, hi ha indicis que mostren que el repunt de morts tot just ha començat en alguns estats, perquè els que reporten menys defuncions per habitant –i menys morts que en la primera onada– són, justament, els que ara tenen un augment d’infeccions i de pressió hospitalària més gran. Entre aquests estats, hi ha l’estat espanyol, el francès i la República d’Irlanda. El nou pic de pacients greus a les UCI de les Illes i al País Valencià, i els milers de casos nous a tot el país, preveuen que la situació empitjorarà les setmanes vinents.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor