03.04.2020 - 17:50
|
Actualització: 03.04.2020 - 19:11
Les dades de milers de milions de telèfons mòbils han permès a Google d’analitzar si es compleixen els confinaments i la resta de restriccions que s’han ordenat arreu del món per mirar de controlar la pandèmia de la Covid-19.
L’anàlisi feta a cent trenta-un estats compara el trànsit del 16 de febrer al 29 de març en diferents categories, com són la venda al detall i els espais d’oci, les estacions de transport públic, els parcs, les botigues de queviures i els llocs de feina.
Als Països Catalans els efectes són contundents. Hi ha una diferència clara abans i després del confinament: s’han reduït més d’un 90% les visites i la durada de l’estada als espais d’oci (llocs recreatius, restaurants i sales de cinema), en parcs i espais naturals, i a les estacions de transport públic. També s’ha reduït prop de dos terços l’estada als llocs de feina, una xifra que el confinament total farà que encara es redueixi més.
En àmbit estatal, el confinament s’ha notat especialment a Itàlia i l’estat espanyol, on les estades a espais de serveis no essencials s’han reduït prop d’un 90% i als llocs de feina prop de dos terços. L’estat francès també ha mantingut una política de confinament, però en aquest cas els efectes han estat una mica menors, tot i que s’ha paralitzat l’estat.
La situació contrasta amb estats que han mantingut oberts molts establiments i que centren la contenció de la pandèmia amb les proves en massa i altres mètodes de distanciament social. La disminució de les visites a espais d’oci és només del 26% al Japó, del 19% a Corea del Sud i del 24% a Suècia. I en el cas de l’estada al lloc de feina, els efectes també són mínims.
Vegeu a continuació els percentatges exactes en totes les categories al País Valencià, el Principat i les Illes, i també a l’estat espanyol i el francès. Les dades diferenciades de Catalunya Nord no hi apareixen perquè Google ha publicat les de la regió administrativa d’Occitània.
Estat francès:
Estat espanyol: