16.04.2020 - 17:39
|
Actualització: 16.04.2020 - 18:31
Una part important de la població es fixa cada dia en els nous casos del coronavirus 2019 i en les noves morts que hi ha per saber quina és l’evolució de la pandèmia. Tanmateix, hi ha una xifra que passa més desapercebuda i que no para de créixer: les altes hospitalàries.
ACatalunya i les Illes, les persones que se n’han recuperat superen els casos actius, és a dir, els pacients que tenen ara mateix la malaltia. La dada és molt positiva, perquè és un indicador que hi ha moltes persones que reben l’alta o que s’han reduït considerablement els nous encomanats. Fins i tot, en gran part del país, aquests darrers dies hi ha més altes que no pas nous casos.
En el conjunt del país, hi ha 22.310 pacients recuperats, que representen un 45% dels casos totals. Si tenim en compte les defuncions, trobem que hi ha més casos tancats que no pas casos actius. En el cas d’Andorra, on el percentatge d’altes és menor, cal remarcar que es fan moltes proves per capita. Això fa que s’hagin trobat casos asimptomàtics que no es troben a la resta del país i que es mostrin molts més casos actius.
En canvi, a Catalunya Nord només es dóna informació de les persones que passen pel sistema sanitari, sense tenir en compte els casos actius que hi ha a les cases. Això no ens permet de saber el nombre de casos totals i, per tant, tampoc si les altes són més que els casos actius.
Les altes són una bona notícia des del punt de vista del sistema sanitari perquè ajuden a reduir la pressió hospitalària, especialment en un context de col·lapse com el que hi ha en alguns centres. Les altes s’incorporen a la població que ha superat la malaltia i que és necessària per acabar-la controlant, perquè fa una funció de barrera contra les noves infeccions. Una persona que ja ha estat exposada a la infecció desenvolupa anticossos que li proporcionen certa immunitat a la Covid-19.