La coordinadora d’ONGs demana 16 anys de presó per l’exconseller Blasco pel frau de les subvencions

  • Per la seva banda, la coordinadora d'ONGs demanen 16 anys per l'exconseller i fins a 16 milions d'euros al conjunt dels acusats

VilaWeb

Redacció

10.07.2017 - 16:16
Actualització: 11.07.2017 - 16:38

L’Advocacia de la Generalitat Valenciana, que exerceix d’acusació particular en el cas Cooperació, demana una pena de disset anys i mig de presó per l’exconseller de Solidaritat Rafael Blasco. Se l’acusa d’haver dirigit amb l’empresari Augusto César Tauroni i l’excap d’Àrea de Cooperació Marc Llinares el frau d’ajudes a ONGs i el projecte de construcció d’un hospital a Haití. En total, demana cent setanta-dos anys i mig de presó pels vint-i-un acusats en les peces dos i tres del cas Cooperació.

La Generalitat acusa el qui va ser portaveu del Partit Popular a les Corts, d’un delicte d’organització criminal i un altre de malversació de diners públics en concurs amb un delicte continuat de prevaricació administrativa.

Alhora, demana vint-i-dos anys, sis mesos i un dia de presó per l’empresari Augusto César Tauroni, a qui atribueix presumptes delictes d’organització criminal, malversació en concurs amb prevaricació i falsedat en document mercantil i de blanqueig de capitals.

A més de la presó, la Generalitat reclama un total de 8.035.942,45 euros en concepte de responsabilitat civil. D’aquests, cinc milions corresponen al dany patrimonial i tres milions al dany moral ocasionat a la imatge de la Generalitat i desprestigi del món de la cooperació.

Les ONG demanen 16 anys

Al seu torn, la Coordinadora Valenciana d’ONG demana una pena de setze anys de presó per a l’exconseller Blasco i vint-i-dos per a l’empresari Augusto César Tauroni com a ‘principals responsables’ del frau de subvencions en el marc de l’anomenat cas Cooperació. En total, reclama cent cinquanta anys de presó per als vint-i-un acusats en les peces dos i tres d’aquest procediment.

Després de cinc anys d’instrucció i de la primera sentència en ferma, la presidenta de l’organització, Trini Blanch, ha defensat que havia quedat demostrat que la ‘trama’ de la qual formaven part els acusats ‘era una associació il·lícita o banda criminal la fi de la qual sempre va ser apropiar-se dels fons destinats a cooperació internacional al desenvolupament’.

Segons que ha explicat Blanch, el modus operandi consistia a ‘falsejar documents per a complir requisits de les convocatòries i donar aparença de legalitat a través de la manipulació de les puntuacions dels projectes afins a la trama’. Fins i tot, ha dit, es van crear organitzacions com la Fundació Hemisferi i empreses instrumentals en paradisos fiscals per a dur a terme el frau.

En el seu escrit d’acusació, la coordinadora atribueix als acusats, en diferents graus, delictes d’associació il·lícita o pertinença a grup criminal, malversació de diners públics, frau de subvencions, prevaricació administrativa, falsedat documental, encobriment i blanqueig de capitals.

També sol·licita vuit milions d’euros en multes, quatre milions en concepte de responsabilitat civil derivada de la comissió del delicte de malversació de diners públics i quatre milions més com a indemnització pels danys morals soferts. Aquestes quantitats les hauran de pagar els acusats a la Generalitat perquè aquesta els dediqui a programes de cooperació internacional al desenvolupament.

A més de Blasco i Tauroni, es demanen catorze anys per a l’excap de Servei Marc Llinares i per al responsable de l’empresa avaluadora, Luis Castel Aznar; vuit anys per a l’exdirector general Josep Maria Felip; i set anys per a l’expresident de l’organització Fudersa, Rafael Barrera, entre d’altres. I resta pendent de resolució el recurs de les ONG en què es demanava la inclusió entre els acusats de l’expresident de l’organització Esperanza Sin Fronteras Fernando Derder, Carmen Escriva, avaluadora de Biconsulting; i que continuï el procediment obert a Josep Maria Felip pels fets vinculats a les convocatòries del 2011.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor