El govern és “conscient de la mancança” en cursos de català però encara no sap com resoldre-la

  • Paneque diu que els departaments de Presidència i de Política Lingüística han fet “una primera anàlisi de la situació”

VilaWeb

Ot Bou Costa

17.09.2024 - 13:56
Actualització: 17.09.2024 - 14:01

El Sindicat de Manters ha denunciat que hi ha moltes traves per a poder-se inscriure als cursos per a aprendre català que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística. “Inscriure’s a classes de català és més difícil que aconseguir entrades per a un concert d’Oasis”, han dit en un piulet. Hi ha més usuaris que han criticat la situació a les xarxes socials. El govern del president Salvador Illa ha reconegut el problema, però de moment diu que no en té clares les causes ni les solucions. “Som conscients d’aquesta mancança”, ha dit la consellera i portaveu Sílvia Paneque. “No els en podré donar detalls perquè en aquest consell executiu s’ha fet una primera anàlisi de la situació”, ha afegit. El Departament de Presidència i el nou Departament de Política Lingüística seran els encarregats de posar fil a l’agulla.

Malgrat que el govern parla de “primera anàlisi”, és un problema que ve de lluny. Segons dades facilitades pel Consorci a VilaWeb, l’any passat hi havia apuntades 21.170 persones, de les quals 2.492 no es van poder atendre i van restar en una llista d’espera. La Plataforma per la Llengua ja va lamentar aleshores que fer els cursos semblés “una cursa d’obstacles”. El conseller Francesc Xavier Vila era llavors secretari de Política Lingüística del govern del president Pere Aragonès. L’explicació que hi va donar era logística: “No parlem d’una llista. Passa que, a Figueres, per a fer el C1 a les nou del matí hi ha una persona que no ha entrat. […] El següent te’l trobes a Berga. I a Tortosa. Escampada pel país, hi ha tot de gent que en horaris i conveniències diferents, s’haurien volgut apuntar a un curs determinat, però no dóna per a duplicar cursos”, va dir en una entrevista. “Si tinc una persona que ha de fer el curs inicial a la Jonquera, un altre el tinc a Salou, un altre a Tortosa, com els ajunto?”

Les queixes del Sindicat de Manters van més enllà i assenyalen un problema de gestió. Segons que han explicat, a primera hora del matí, un grup d’interessats s’han trobat per fer la inscripció amb l’ajut del sindicat. Tanmateix, així que han començat ja han tingut els primers obstacles. La web tan sols es troba en quatre llengües (català, castellà, anglès i francès), cap de les quals és d’ús habitual entre els interessats, que solen ser immigrants d’uns altres llocs. A més, diuen que a les 9.00 la web ja s’havia col·lapsat, i que calia esperar més d’una hora. “S’hi afegeix el fet que el procés d’inscripció és tan complex que necessites un curs d’informàtica avançada per inscriure-t’hi. No tothom té prou coneixements. I encara es fa més difícil quan, després de més d’una hora de cua, la web et diu una vegada i una altra que hi ha un error”, diuen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem