18.06.2024 - 15:25
|
Actualització: 18.06.2024 - 17:57
La junta de fiscals de sala ha avalat el criteri del fiscal general de l’estat espanyol, Álvaro García Ortiz, de demanar al Tribunal Suprem que apliqui la llei d’amnistia a la malversació que atribueixen als perseguits i condemnats pel Primer d’Octubre i que s’aixequin les ordres de detenció contra Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig i Marta Rovira. Després d’una reunió de més de cinc hores, i per 19 vots a favor i 17 contraris, aquesta és la posició majoritària dels fiscals que integren aquesta sala.
La divisió ha estat evident, perquè una bona part dels fiscals presents ha donat suport als fiscals rebels del procés, que han mantingut la seva negativa a amnistiar la malversació i a retirar les ordres de detenció. La fiscalia enviarà demà la seva resposta al jutge instructor de la causa al Suprem, Pablo Llarena, i a la sala penal del tribunal, presidida per Manuel Marchena, que és qui va condemnar per malversació Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull i els manté inhabilitats.
Els quatre fiscals rebels, Javier Zaragoza, Fidel Cadena, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno han estat apartats de la causa, tal com van demanar si s’imposava un criteri contrari al seu. Seran la tinent fiscal Ángeles Sánchez Conde i el fiscal en cap de penal del Suprem, Joaquín Sánchez-Covisa, els qui presentaran l’informe definitiu de la fiscalia demà al Tribunal Suprem.
Una rebel·lió dins la fiscalia
Fou el fiscal Javier Zaragoza, en nom seu i dels seus companys, que va manifestar la setmana passada la negativa a l’ordre del fiscal general de demanar que s’apliqués l’amnistia als exiliats i als condemnats per malversació per l’1-O, i va invocar l’article 27 de l’estatut orgànic del ministeri fiscal. Això els permetia de derivar una qüestió a la cúpula de la fiscalia que consideraven contrària a la llei o improcedent. Segons ells, tant Puigdemont com la resta d’exiliats encausats per malversació van actuar amb ànim de lucre, en van treure un benefici patrimonial (que és l’excepció a l’amnistia que fixa la llei sobre la malversació) i van afectar els interessos financers de la Unió Europea (una altra de les exclusions de la llei).
El fiscal general va respondre de seguida als quatre fiscals rebels que aquesta interpretació era contrària a la llei i que comprometia la imatge de neutralitat i imparcialitat de la fiscalia.
Per més que la reunió d’avui de la junta de fiscals s’hagi inclinat per tombar la interpretació aberrant de Zaragoza, Madrigal, Cadena i Moreno, la decisió sobre l’amnistia finalment dependrà de Llarena (en relació amb els exiliats) i de Manuel Marchena, que decidirà si esborra les inhabilitacions per malversació sobre Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull, ja condemnats.
[Treballem per ampliar aquesta informació.]