La CUP votarà si trenca la limitació d’una legislatura per als diputats

  • A banda, la ponència organitzativa obre la porta perquè Fernàndez, Arrufat i Vallet es puguin tornar a presentar a les pròximes eleccions

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

06.07.2019 - 21:50

El debat sobre la continuïtat de les cares més carismàtiques de la CUP apareix periòdicament entre militants i simpatitzants. Actualment, els representants supramunicipals d’elecció directa (és a dir, els diputats del parlament, atès que ara per ara el partit no participa ni en les eleccions espanyoles ni en les europees) només poden ocupar el càrrec durant una legislatura, sempre que duri més de dos anys. Això ha fet que a les llistes hagin hagut de prescindir de noms com ara David Fernàndez, Quim Arrufat, Anna Gabriel o Eulàlia Reguant, fet que alguns espais consideren una pèrdua de capital polític i una llosa del punt de vista electoral.

Tanmateix, segons que ha pogut saber VilaWeb, aquesta cotilla podria relaxar-se si prospera alguna de les esmenes presentades a la nova ponència organitzativa que es votaran el 14 de juliol a l’Assemblea Nacional Ordinària que la CUP farà a Celrà (Gironès).

Al document base sobre el qual s’han presentat esmenes, la comissió redactora ha optat per mantenir limitació actual: «La durada màxima consecutiva d’una persona en càrrecs representatius d’elecció directa supramunicipal serà d’un mandat complet. Comptarà com a mandat complet qualsevol legislatura superior a 2 anys.» L’objectiu d’aquesta limitació és evitar la professionalització de la política i allunyar els representants públics de la vida quotidiana dels ciutadans.

Reconeixent com a necessària la limitació de mandats, les assemblees locals de Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental) i de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental) han presentat esmenes que proposen de flexibilitzar-la. La primera proposa que la durada màxima consecutiva sigui de dos mandats, en compte d’un com ara. Al·leguen que la limitació actual sembla ‘més fruit de la por i la desconfiança en nosaltres mateixes com a organització que no pas estar basada en les necessitats i capacitats dels nostres recursos humans’ i avisen que, de mantenir-la, corren el risc de ser ‘consumidors compulsius de persones’. Raonen que, si hi ha persones disposades a assumir dos mandats seguits i l’organització hi està d’acord, és adequat que sigui possible. ‘Voldrà dir que el projecte té la capacitat de sostenir i retroalimentar-se del treball continuat i constant, de l’acumulació i de l’expertesa’, diu. A més, també valora que és una mesura que els pot afavorir electoralment.

En canvi, l’esmena de Palau-solità i Plegamans introdueix com a canvi que el límit sigui de sis anys. Més enllà de la prolongació del temps que podrien ser representants, aquesta proposta deslligaria els diputats de la durada de les legislatures. Cal recordar que d’ençà del govern Montilla no hi ha hagut cap legislatura que hagi durat quatre anys, de manera que la limitació encara és més accentuada que no es podria pensar damunt el paper. ‘Aquesta esmena pretén de proposar una solució intermèdia, el límit de sis anys permet de fer substitucions a mitja legislatura i d’aquesta manera donar visibilitat a noves candidates temps abans d’unes noves eleccions’, argumenten.

Com que són dues propostes diferents per una mateixa qüestió, es farà una primera votació entre les dues esmenes per veure quina de les dues té més suport. La que guanyi es tornarà a sotmetre a votació i haurà d’aconseguir més del 50% dels vots favorables perquè s’apliqui.

Un altre article permetria de tornar a presentar Fernàndez, Arrufat i Vallet

Més enllà d’aquestes dues altres esmenes, la ponència organitzativa obre una via que permetria que David Fernàndez, Quim Arrufat i Isabel Vallet es tornessin a presentar a les pròximes eleccions al parlament.

De fet, amb els estatus actuals aquesta possibilitat ja era esbossada, però la comissió redactora ho ha aclarit amb un article que diu: «Un càrrec electe d’elecció directa supramunicipal es podrà tornar a presentar al mateix càrrec quan hagin transcorregut dos mandats des del seu cessament.» És a dir, amb vista a les pròximes eleccions, els diputats de la legislatura 2012-2015 ja podrien tornar-se a presentar.

Contra aquest article només hi ha una esmena presentada, també de Palau-solità i Plegamans, que, com l’altra, proposa que el temps que passi sigui de sis anys, no de dues legislatures. Així, encara que s’aprovés, també podrien tornar a presentar-se, però haurien d’esperar fins al 2021.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor