El consell polític de la CUP s’oposa ara a entrar al govern, com proposa Dolors Sabater

  • L'òrgan ha aprovat tres documents que xoquen amb el missatge enviat fins ara per la coalició de la CUP i Guanyem

VilaWeb
Dolors Sabater i Eulàlia Reguant, números 1 i 3 per Barcelona, amb l'ex-diputat David Fernàndez. Fotografia: ACN

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

24.01.2021 - 11:25
Actualització: 25.01.2021 - 00:02

El Consell Polític de la CUP va aprovar ahir tres documents que qüestionen per àmplia majoria punts claus de la proposta electoral de la coalició CUP-Un nou cicle per guanyar, que encapçala l’ex-batllessa de Badalona Dolors Sabater. Segons que ha publicat Nació Digital i ha confirmat VilaWeb a través dels mateixos documents, la militància de la CUP va debatre i aprovar documents de l’assemblea de Monistrol, de la de Gràcia (Barcelona) i Valls que esmenen la predisposició de la coalició expressada pels seus candidats d’entrar al govern de la Generalitat de Catalunya –si es donen les circumstàncies adients– i que critiquen el protagonisme de Sabater durant la pre-campanya i el funcionament del comitè de campanya.

El document de Monistrol aprovat creu que el discurs públic de la coalició situa la CUP “en una posició de debilitat de cara a afrontar una hipotètica negociació posterior a les eleccions” i cal visibilitzar la formació com una “alternativa política”, que veuen incompatible amb un suport al govern. És per això que demana que “el relat de precampanya i campanya es desmarqui frontalment de tota possibilitat d’entrada al govern de la Generalitat i situï la responsabilitat política en l’alternativa política a l’independentisme retòric i al front d’esquerres pragmàtic”.

“L’entrada al govern en una posició de minoria genera una assumpció de responsabilitats respecte decisions alienes en què la CUP no haurà tingut cap capacitat d’incidència, però si un efecte legitimador”, diu el text, que assumeix que la pròxima legislatura serà “de renúncies”. A causa d’això, veuen “imprescindible” que la CUP “no hipotequi la seva capacitat per constituir-se com a única força rupturista en un context on, després de la crisi de la covid-19 i l’intent de reassentament de l’estat, una alternativa política parlamentària serà  més necessària que mai”.

De fet, és en l’àmbit parlamentari on el document aprovat situa el rol que ha de jugar la CUP, tal com ha fet en aquesta legislatura, oposant-se també a cap pacte d’estabilitat amb el govern: “La responsabilitat més gran que pot exercir la CUP, com a mínim en l’actual context social, econòmic i polític, és ser la punta de llança contra el mal govern dins del Parlament de Catalunya. Si no ho som, no només serem còmplices del mal govern sinó que deixarem la tasca d’oposició a les polítiques contra el poble a l’espanyolisme, a la dreta i a l’extrema dreta.”

En una conferència de premsa, Eulàlia Reguant, número 3 de la candidatura, ha defensat que la CUP és una organització assembleària i ha admès que el que ahir va aprovar el consell polític “modificarà alguns aspectes” de la campanya electoral, però ha garantit que continuaran treballant per oferir una proposta “que sigui una alternativa”. “Per nosaltres és un orgull que la militància decideixi, confiem en la manera de fer col·lectiva, sempre de baix a dalt, i que es veu representada en les llistes a aquestes eleccions, encapçalades per la Dolors Sabater i àmpliament validades per la militància”, ha afegit.

La militància de la CUP va aprovar la possibilitat de governar mesos abans del pacte amb Guanyem

Tot i que el document critica el relat de la CUP les darreres setmanes arran del pacte electoral amb Guanyem per a situar el discurs de cara a les pròximes eleccions, la militància de la CUP ja va obrir la porta a governar en una ponència política aprovada el 2019.

A la ponència, on se situen les coordenades on s’ha de moure la CUP en els pròxims anys, es diu que “haurem de preparar el nou embat electoral fent una proposta política engrescadora que plantegi sense complexos la necessitat de superar els límits materials de les institucions, assumint que això podria passar per governar aquestes institucions en funció d’uns determinats condicionants programàtics i estratègics”.

Amb tot, el document de Monistrol diu que el discurs d’assumpció de responsabilitats i entrar al govern fet darrerament pels candidats de la coalició de la CUP i Guanyem és “un relat erroni alhora que irresponsable i perillós”, ja que “no es planteja com a debat i acompanyat de posicions i mesures rupturistes en el mitjà i llarg termini, sense definir de quina forma es fan efectives i sense analitzar necessitats i qüestions concretes que puguin requerir una responsabilitat governamental de la CUP”. Així, diu que “el debat intern i estratègic que ha de suposar una decisió d’aquestes característiques” no es pot justificar “en una interpretació de la ponència política de Celrà, l’any 2019″.

Crítica al protagonisme de Sabater en la campanya

Un altre document aprovat és el proposat per l’assemblea territorial de Valls, que fa un crit d’alerta pel vídeo de pre-campanya de la CUP on es presentava Dolors Sabater com a candidata de la coalició passejant per Badalona i Barcelona i parlant amb els veïns “igual que fan tots i totes les candidates de qualsevol partit del món”, com diu el text.

El document recorda que històricament la CUP ha construït una imatge de projecte col·lectiu i sense lideratges, estratègia que veuen trencada amb aquest vídeo. “No es mostren mobilitzacions, no es mostra feina d’organització col·lectiva, de protesta sostinguda… ni tan sols quan es parla concretament de Badalona no es veu pas al seu equip de govern, només se la veu a ella”, lamenten.

Segons que diuen, “donar una imatge unipersonal del nostre projecte és molt arriscat, perquè confondrà no només as potencials electors, sinó també a la pròpia militància”, i demanen un canvi d’estratègia comunicativa que recuperi el missatge de col·lectivitat”.

“Les persones que encapçalen les llistes electorals ho són per mandat col·lectiu, i seran al parlament a transmetre les propostes i decisions que s’hagin pres assembleàriament a través dels canals establerts a cada efecte. No són líders de masses i no podem presentar-los ni presentar-les com a tals”, acaba el text.

Endavant ja es va avançar a criticar l’acord amb Guanyem

Endavant-OSAN ja va expressar a començament d’any la seva “preocupació” pel pacte electoral entre la CUP i Guanyem, que definien com “un pas important en una direcció equivocada”, si la intenció és crear un projecte rupturista i d’unitat popular contra els estats espanyol i francès, el capitalisme i el patriarcat.

Endavant critica que el pacte s’ha fet “des de dalt” i sense tenir en compte “la dinàmica de creixement i construcció” des de baix, que ha convertit la CUP en “un agent polític rellevant” en la política catalana. En aquest sentit, l’organització considera que el creixement mitjançant pactes electorals és “ineficaç“, ja que dificulta “la possibilitat de sumar militants i projectes municipalistes locals, a la resta dels Països Catalans”.

Retreu a la CUP que es deixi arrossegar per una visió a curt termini i per uns hipotètics resultats electorals al parlament i reclama que en la pròxima legislatura la CUP actuï d’acord amb el programa polític aprovat abans de l’acord amb Guanyem, ja que en cas contrari l’acord “explotarà” davant de cada decisió important com ara la investidura o el pressupost. “La CUP ha de plantejar una acció institucional d’oposició tant al sobiranisme governamental com als fronts d’esquerres a l’estil del govern espanyol del PSOE i Podem, i dels pactes del Botànic valencià i del Bellver balear”, afegeix.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor