20.06.2024 - 17:54
|
Actualització: 20.06.2024 - 21:28
Finalment, els quatre diputats de la CUP al Parlament de Catalunya compartiran el grup mixt amb els dos d’Aliança Catalana, formació amb qui tenen distàncies ideològiques insalvables. Durant algunes setmanes van explorar la possibilitat que algun altre partit els cedís un diputat per a arribar al mínim exigit per a conformar un grup propi, però es van trobar que el reglament del parlament no posa les mateixes necessitats que al congrés espanyol, on aquesta pràctica és habitual. El problema principal és que el diputat de l’altre partit que s’integrés en el grup parlamentari de la CUP després no podria ingressar en el grup que li correspondria, cosa que el condemnaria a passar tota la legislatura al grup de la CUP o a tenir la consideració de diputat no-adscrit.
Ara com ara, els únics diputats que no han registrat cap grup parlamentari són els de la CUP i els d’Aliança Catalana. Dit d’una altra manera, ja no hi ha cap partit que pugui cedir un diputat a la CUP, cosa que significa que aniran al grup mixt.
No tenir grup parlamentari propi significa que la CUP tindrà menys temps d’intervenció en els plens, perquè l’ha de compartir amb Aliança Catalana, i menys recursos econòmics. Tot i això, encara li queda la possibilitat de formar un subgrup parlamentari. Això atorga als representants del partit un seguit de drets que, altrament, no tindrien, com ara assistir –amb veu i vot– a les reunions de la junta de portaveus, exercir les iniciatives legislatives i subscriure els procediments parlamentaris que pot presentar un grup. Aliança Catalana, en canvi, no podria fer-ho, perquè cal tenir tres diputats, pel cap baix.