23.04.2024 - 09:45
|
Actualització: 23.04.2024 - 11:06
La CUP de Barcelona ha denunciat més de 120 comerços de la ciutat que no respecten l’obligatorietat de retolar en català, tal com estableix l’article 32.3 de la llei de política lingüística. Segons que diu en un comunicat, les denúncies s’han presentat a l’Agència Catalana del Consum i s’han fet amb l’assessorament de la Plataforma per la Llengua. Diu que han denunciat comerços que “participen dels processos gentrificadors i elititzadors de la ciutat”, no pas “petits comerços de subsistència”. “Un crit d’alerta davant del fet que el català viu un procés de suplantació lingüística en favor del castellà i l’anglès, afavorit per establiments comercials que opten per utilitzar exclusivament aquestes llengües”, diu el comunicat. El partit ha fotografiat alguns dels establiments denunciats i ho ha penjat a les xarxes.
Un crit d’alerta davant del fet que el català està vivint un procés de suplantació lingüística afavorit per establiments comercials que opten per utilitzar exclusivament altres llengües.
Aquesta campanya s'ha dut a terme amb l’assessorament de la Plataforma @llenguacat. pic.twitter.com/mosmH1N8Dl
— CUP Barcelona ♀ (@CUPBarcelona) April 23, 2024
Al comunicat, la CUP denuncia que la llengua catalana es troba en una situació crítica, especialment a Barcelona, “on menys del 50% de la població la té com a llengua d’ús habitual”. Ho atribueixen a diversos factors, entre els quals, la dinàmica gentrificadora de la ciutat que, diuen, l’asfixia i en desplaça els veïns de sempre. També, diuen, hi contribueix el govern municipal de Jaume Collboni i el de la Generalitat, de Pere Aragonès, “que accepten la minorització del català i en permeten la desprotecció, despullant-lo del seu caràcter de llengua pròpia i d’integració”.
La CUP diu que no retolar en català menysté la llengua catalana i generen un clima de discriminació lingüística, que afecta la cohesió social. A més, exigeix a l’administració un nou rumb en la lluita contra la suplantació del català. “La lluita per la defensa de la llengua catalana és una lluita per la justícia lingüística i el respecte del català com a llengua pròpia i d’integració”, diu el comunicat.