13.05.2024 - 17:09
|
Actualització: 13.05.2024 - 19:47
La patacada electoral de la CUP, que en les eleccions d’ahir va perdre més de 60.000 vots i va passar a tenir novament quatre escons, i l’entrada al parlament d’Aliança Catalana, amb dos escons, farà que totes dues forces –una d’esquerra i l’altra d’extrema dreta– es vegin obligades a compartir grup mixt durant la legislatura entrant, atès que el reglament de la cambra estipula que tan sols les formacions que hagin obtingut cinc escons o més poden formar un grup parlamentari propi.
Una altra possibilitat és que una formació amb grup propi, com ara Junts i ERC, cedeixi un escó a la CUP perquè tingui prou diputats per a poder grup propi. Aquesta circumstància no s’ha donat aquests darrers anys al parlament, però al congrés espanyol –on aquesta pràctica és més habitual– sí que hi ha un exemple recent que involucra partits catalans: l’agost passat, Sumar va cedir dos diputats a ERC, i el PSOE va cedir-ne quatre a Junts perquè poguessin formar grup parlamentari propi, arran de l’acord a la mesa del congrés que va culminar en l’elecció de la socialista Francina Armengol com a presidenta de la cambra. En el cas del congrés espanyol, el llindar per a formar grup propi és haver obtingut, com a mínim, cinc diputats i un 15% dels vots en les circumscripcions en què el partit s’hagi presentat, o bé un 5% dels vots en el conjunt de l’estat espanyol.
El subgrup parlamentari, una opció a què tan sols pot aspirar la CUP
La CUP, ara com ara, no pot formar grup propi al parlament, però sí que té dret de formar un subgrup parlamentari. Això atorga als representants del partit un seguit de drets que, altrament, no tindrien, com ara assistir –amb veu i vot– a les reunions de la junta de portaveus, exercir les iniciatives legislatives i subscriure els procediments parlamentaris que pot presentar un grup. Tanmateix, aquesta opció no és possible per a Aliança, atès que el mínim de diputats per a constituir un subgrup són tres, segons el reglament del parlament.