El cúmul de despropòsits que va alimentar l’incendi mortal de l’edifici de Campanar

  • El cap de bombers ha explicat que l'escala del vehicle de bombers no va funcionar, no van sonar les alarmes antiincendis i l'escala d'emergència es va esfondrar abans d'hora

VilaWeb
Redacció
22.10.2024 - 17:06
Actualització: 22.10.2024 - 18:11

En l’incendi mortal de l’edifici de Campanar, que va comportar la mort de deu persones el 22 de febrer d’enguany, hi va haver greus deficiències que van afectar de manera directa en el rescat.

Enrique Chisbert, cap dels bombers de l’Ajuntament de València, ha explicat que no hi havia, o no van funcionar, les alarmes d’incendis i que els dos edificis solament estaven connectats pels pisos vuit i nou. Alhora, les tasques de rescat es van complicar pel col·lapse de l’escala d’evacuació interna de l’edifici, que va sucumbir en solament mitja hora, malgrat que, segons la normativa, hauria d’haver resistit durant cent vint minuts, fet que ha creat dubtes sobre la qualitat de la construcció i el seu compliment de les regulacions de seguretat.

Ho ha explicat Chisbert durant la compareixença com a testimoni al jutjat d’instrucció 9 de València. Les compareixences dels arquitectes que van desenvolupar el projecte i els tècnics municipals seran clau per a aclarir aquests interrogants.

A més, el cap de bombers ha reconegut que, quan els efectius van rebre l’avís a les 17.44, van arribar al lloc dels fets en deu minuts, però es van trobar amb una limitació greu, que era que l’escala del vehicle de bombers estava trencada. Això va obligar a enviar-hi un segon camió, cosa que va retardar la intervenció sobre el pis on s’havia originat el foc. L’advocat d’una de les famílies de les víctimes, Miguel Ferrer, considera que si l’escala de bombers hagués funcionat correctament, s’hauria pogut contenir la propagació del foc: “Si eixa autoescala haguera funcionat, s’hauria delimitat el foc a l’habitatge en què es va iniciar o en altres adjacents i probablement no s’hauria propagat”, ha dit.

A més, Ferrer ha dit que els bombers no tenien informació clara sobre la ubicació exacta de les persones confinades, cosa que va dificultar enormement les tasques de rescat. Les acusacions també han sol·licitat el registre de les telefonades fetes al servei d’emergències 112 per part de les víctimes i els operatius de rescat. Segons que consideren, aquestes telefonades podrien aportar informació clau sobre com es va gestionar l’operació de rescat i per què molts dels morts es trobaven entre el pis vuitè i el desè de l’edifici.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor