#LaCulturaÉsSegura: el sector cultural lluita per no tornar a tancar

  • Persones i associacions del món de la cultura han fet circular l’etiqueta per reivindicar de poder continuar l’activitat tot i les noves restriccions

VilaWeb
El públic del Festival Grec, amb màscara i mantenint les distàncies de seguretat (fotografia: EFE).

Text

Laura Gállego Marfà

18.07.2020 - 21:50
Actualització: 20.07.2020 - 17:39

‘Si ens fan tancar novament, passarà molt de temps fins que puguem tornar a veure cultura en directe. Ensenya al món que ets, som i fem #culturasegura.’ Aquestes paraules van bullir a les xarxes ahir, compartides per molts professionals del món de la cultura i usuaris indignats amb les noves restriccions arran dels nous brots de Covid-19. Les mesures han fet sortir el fantasma dels ajornaments i anul·lacions de concerts, espectacles i actes culturals programats durant l’estiu, afegit al tancament de teatres i sales de concerts, alguns dels quals no han pogut obrir d’ençà del març proppassat.

Moltes persones i entitats del món cultural han alçat la veu per reivindicar amb les etiquetes #LaCulturaÉsSegura i #CulturaSegura que el sector, a banda de ser un dels més afectats pel confinament i la crisi del coronavirus 2019, ha treballat incansablement per adequar-se a les noves mesures de seguretat, higiene i distanciament social per tal de poder reprendre l’activitat i que la sotragada no fos tan forta. Expliquen que no ha estat en esdeveniments culturals que s’han produït els rebrots i exigeixen que es valori més la cultura, que no es criminalitzi i que no sigui el primer de tancar una altra vegada, perquè també és un dels sectors que més feina ha hagut de fer per adaptar-se a les mesures de seguretat, canviant cabudes, creant protocols i repensant, tot sovint, el format dels esdeveniments.

La imatge que ha circulat més per la xarxa és la que va penjar el festival Cruïlla tot inaugurant l’etiqueta que ha bullit a Twitter i Instagram amb explicacions de professionals de la cultura sobre les mesures i protocols que se segueixen per garantir la seguretat en tot moment.

https://www.instagram.com/p/CCwaSjZKAX9/

Divendres, quan es van dictar les noves restriccions que incloïen la prohibició d’activitats culturals, l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya ja va fer una publicació reivindicant que no és en aquests espais on s’originen els brots, i demanen que es deixi d’estigmatitzar els locals d’oci nocturn:

A més, van fer circular un comunicat en què alertaven del risc que implicaven les noves mesures i van promoure el moviment a les xarxes socials amb l’etiqueta #culturasegura: ‘Es fan recomanacions a la població; a la cultura, prohibicions. Estem en perill que ens tanquin els espais a l’aire lliure i aturin la programació feta en condicions extraordinàries perquè artistes, tècnics i professionals tornin a alguns escenaris. Som segurs, complim els protocols establerts de manera rigorosa. Digues no a la vida sense cultura, #culturasegura.’

La supervivència, en joc

El crit d’alarma és gran: la cultura podria no sobreviure a un altre tancament i la incertesa sobre cada quant s’obrirà i es tancarà al públic, afegida a la poca concreció de les mesures –alguns festivals esperen més directrius del Procicat, que havien de publicar diumenge, per decidir si anul·lar-se o no–, fan que la situació indigni encara més els professionals del sector. Teatres, sales de concerts, festivals, espectacles, cinemes, espais d’oci nocturn i més s’han hagut d’adaptar a les noves mesures, tot reduint molt els aforaments i treballant de valent i a contrarellotge per poder salvar una mica la temporada.

El festival Cruïlla, que com molts altres esdeveniments va reinventar-se decantant-se per un format completament diferent, espera les directrius del Procicat per decidir si finalment ha de cancel·lar-se o ajornar els actes que tenia programats, i el Festival Grec també continua la seva programació tot esperant la valoració que en faci Protecció Civil. En canvi, enmig de l’allau de piulets demanant que no s’anul·li la cultura, el festival Primavera Sound va anunciar que suspenia durant dues setmanes l’activitat de Nits al Fòrum, el festival de petit format que havia programat per aquest estiu, sense saber si es podrà fer més endavant.

Aquesta situació ha molestat especialment els teatres, cinemes i sales de concerts, que han estat els primers equipaments que han hagut de tancar. L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) ha elaborat i procurat que s’apliqués un protocol coordinadament amb el Procicat per tal de garantir la seguretat dins les sales: distàncies, màscara en tot moment, gel hidroalcohòlic i un registre d’assistents en cas que s’hagués de fer seguiment d’un brot –protocol que s’ha d’aplicar en la majoria d’actes culturals. Jofre Blesa, membre d’ADETCA i gestor i director artístic de la Sala Versus Glòries, diu que amb aquest nou decret ‘s’estigmatitza la cultura, una altra vegada’. Com més veus del sector, posa èmfasi que no se sap que hi hagi hagut cap brot en cap teatre i que les mesures que prenen són molt estrictes, però que, en canvi, són els primers equipaments a tancar: ‘Tot el sector cultural lògicament prioritza la salut, però si hem de fer un confinament que sigui per a tothom; no pot ser que tot estigui ple i que tanquin els teatres.’

Representants de sales de concerts, teatres i cinemes han emès un comunicat conjunt sota el lema ‘La cultura és segura’ per reivindicar que des del sector sempre s’ha tingut una actitud coresponsable en la gestió de la crisi però mostrant el gran malestar per ser els primers equipaments en tancar. També posen el focus en una gestió que consideren ineficaç perquè l’excepció de poder demanar permís al Procicat fa que aquest les hagi d’estudiar totes, amb la incertesa i desconcert que això pot generar tant a professionals com al públic.

Entre d’altres, demanen que es rectifiqui la decisió del tancament d’espais i que no se suspengui l’activitat cultural de l’estiu. També reclament que es tingui en compte al sector en decisions que l’afecten i que els espais culturals siguin al final de les fases de tancament, i no al principi com fins ara.

La incertesa és la constant en el món de la cultura d’ençà que va començar la Covid-19. No tan sols els equipaments i els productors i gestors d’esdeveniments, sinó tots els professionals del sector que n’han vist afectada l’activitat. Diuen que un segon tancament podria ser crític per a poder continuar desenvolupant la seva feina.

Els equipaments culturals que no hauran de tancar amb les noves restriccions són biblioteques i museus, però també s’han afegit a la campanya per reivindicar-se i lluitar per la cultura:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor