Cultura es compromet a finançar amb un milió d’euros la nova seu del Museu d’Art de Lleida

  • El projecte d'adequació s'iniciarà el 2017, coincidint amb els 100 anys de creació de l'equipament, i tindrà una durada prevista de tres anys

VilaWeb
ACN
12.12.2016 - 22:00

El conseller de Cultura, Santi Vila, i el batlle de Lleida, Àngel Ros, van signar ahir un acord de finançament per a la creació de la nova seu del Museu d’Art de Lleida (MALL), actual Museu d’Art Jaume Morera. Amb aquest acord, la Generalitat i Ajuntament de Lleida donen un impuls a l’execució del projecte d’adequació de l’edifici de l’antic Palau de Justícia com a nova seu del MALL. Ambdues institucions es comprometen a finançar els 4.767.437 euros del cost total del projecte museístic amb una aportació distribuïda en tres anualitats: 1.000.000 d’euros per part del departament de Cultura (250.000 euros el 2017, i 375.000 euros el 2018 i el 2019) i els 3.767.437 euros restants a càrrec de l’Ajuntament de Lleida, a partir de fons propis, aportacions d’altres institucions i ajuts que pugui rebre. El projecte d’adequació s’iniciarà el 2017, coincidint amb els 100 anys de creació de l’equipament, i tindrà una durada prevista de tres anys.

El conseller Santi Vila ha destacat que l’acord signat avui “és un compromís amb Lleida que té repercussió nacional; una aposta per la vertebració del país i per la difusió de la cultura entre tots els ciutadans”. “El que es farà a Lleida confirma unes bones pràctiques que han de ser extrapolables al conjunt del país. Més enllà del compromís econòmic, exhibim capacitat d’entesa entre administracions per garantir l’accés a la cultura dels ciutadans, siguin o no a prop d’una gran ciutat i sense condicionaments pel seu origen social”.

Les actuacions que es duran a terme inclouen la rehabilitació de l’edifici, que consta de 3.500 metres quadrats aproximadament i es troba a la Rambla de Ferran, així com la dotació de les instal·lacions i la museografia. El nou equipament resoldrà, definitivament, la problemàtica històrica de provisionalitat de totes les ubicacions que ha tingut el Museu des de la seva creació, així com la precarietat de les instal·lacions. El Museu ha tingut com a seus l’edifici de l’antic Mercat de Sant Lluís (1917-1934); l’antic Hospital de Santa Maria (1934-1938 i 1959-1969); l’edifici del Roser (1975-2007), i l’edifici del Casino, on s’emplaça actualment.

Aquest nou impuls vers el desenvolupament de projectes patrimonials i museístics al país forma part de les mesures adoptades pel departament de Cultura en el programa ‘Compromís amb l’art i el patrimoni de Lleida’, presentat el passat mes de setembre amb l’objectiu de reforçar la capitalitat artística i cultural de la ciutat. Entre les diverses actuacions, el Departament promourà també el suport complementari a les activitats i difusió del Museu d’Art de Lleida a través de programes de la Xarxa de Museus d’Art, liderada pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

El Museu d’Art de Lleida va ser inaugurat el 1917 a partir de les col·leccions fundacionals formades per les donacions del pintor Jaume Morera; les obres procedents dels pensionats de la Diputació de Lleida i un seguit de dipòsits dels museus estatals. El 1924, després d’una altra important donació de Jaume Morera, el museu va passar a dur el seu nom. Al llarg d’aquests anys, el Museu ha consolidat la seva col·lecció d’art modern i contemporani, esdevenint un dels principals museus d’art del país i el més antic de Catalunya i de l’estat espanyol. L’activitat que s’hi ha desenvolupat fins ara se centra en la construcció d’un discurs històric que identifiqui i expliqui les diferents tendències que han marcat l’art modern i contemporani a Lleida. Precisament l’objectiu és que l’equipament esdevingui un dels referents nacionals i estatals en l’àmbit dels centres d’art contemporani.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor