Cultura crearà una Oficina de patrocini i estudia desgravacions per micromecenatge i compra d’entrades

  • La Generalitat Valenciana ha iniciat el procés normatiu per impulsar una nova Llei de Mecenatge, que inclourà, entre d'altres accions, la creació d'una Oficina de Patrocini i l'aplicació d'incentius fiscals, no sol per a les grans empreses, sinó també per als ciutadans que invertisqien en cultura. D'esta manera, s'està estudiant la possibilitat de desgravacions per accions de micromecenatge o per la comprada d'entrades d'espectacles com el cinema.

VilaWeb
Redacció
01.07.2016 - 18:14

VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)

La Generalitat Valenciana ha iniciat el procés normatiu per impulsar una nova Llei de Mecenatge, que inclourà, entre d’altres accions, la creació d’una Oficina de Patrocini i l’aplicació d’incentius fiscals, no sol per a les grans empreses, sinó també per als ciutadans que invertisqien en cultura. D’esta manera, s’està estudiant la possibilitat de desgravacions per accions de micromecenatge o per la comprada d’entrades d’espectacles com el cinema.

Així ho ha anunciat el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, en una roda de premsa per a presentar el Pla Valencià de Mecenatge i Patrocini, un dels set eixos d’actuació anunciats en el Pla Estratègic Cultural Valencià-Fes Cultura.

A l’acte han estat també presents els secretaris autonòmics de Cultura i Educació, Albert Girona i Miquel Soler; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; i el director general d’Esport, Josep Miquel Moya.

#FesMecenatge és “un pla per a incentivar la inversió social i empresarial en matèria de cultura, però també de ciència i investigació i d’esport”, ha destacat el conseller Marzà, que ha subratllat que l’objectiu és “passar d’una llei nefasta anterior a una manera d’entendre el mecenatge que aprofita el potencial valencià en matèria de donacions, ja que som la cinquena autonomia en inversió en mecenatge”.

En este sentit, ha ressaltat que l’actual Llei de Mecenatge valenciana es va crear l’any 2014 però no ha tingut desenvolupament normatiu. Ara, ha explicat, l’objectiu és “que la ciutadania participe en el procés de creació d’una nova normativa respecte al tema de les donacions”. Per a això, la Conselleria de Cultura ha contactat amb la de Transparència per a instaurar un fòrum ciutadà en el qual acollir propostes, en especial dels sectors culturals, científics i esportius implicats.

Entre les mesures previstes, la nova llei inclourà la creació de l’Oficina de Mecenatge i Patrocini, que formarà part de l’estructura de la pròpia Conselleria d’una manera semblant al que s’ha fet amb l’Oficina de captació de fons europeus que ha fet que la Comunitat Valenciana passe a ser “la principal autonomia en accés” a estos fons amb un augment del 36%, ha remarcat el representant de l’executiu autonòmic.

Este organisme serà registre d’entrada de les propostes d’actuacions en els àmbits cultural, científic i esportiu que necessiten suport econòmic i, al mateix temps, dels oferiments de col·laboració per part de mecenes i patrocinadors.

‘WORKSHOPS’ A PARTIR DE SETEMBRE

A més, a partir del pròxim mes de setembre es farà una sèrie de ‘workshops’ per a connectar als potencials patrocinadors amb els impulsors de projectes culturals. Les primeres jornades es realitzaran al Palau de les Arts i, després, també acolliran sessions el Teatre Principal d’Alacant i l’Auditori de Castelló.

Un altre puntal de la futura llei és fomentar fórmules de micromecenatge vinculades a elements del patrimoni històric i a la implicació d’ajuntaments i entitats en defensa del patrimoni, així com dels propis ciutadans individuals. En este sentit, i preguntat per la possibilitat que l’administració habilite una plataforma pública de crowdfunding, Marzà ha comentat que no es descarta però caldrà estudiar si és suficient amb donar suport a les existents ja a internet.

Una altra meta és incentivar el consum cultural, per al que s’està valorant, al costat de la direcció general de Tributs de la Conselleria d’Hisenda, la possibilitat que els ciutadans puguen desgravar-se les entrades del cinema i del teatre.

PROPOSTA A CORTS A FINAL DE 2016

Pel que fa a l’abast dels beneficis fiscals, Marzà ha recordat que hi ha un gran percentatge que depèn de la normativa estatal –ha recalcat que estan “acompanyant” al sector en la seua exigència de rebaixa del 21% de l’IVA cultural– però ha apuntat que el Consell intentarà fer el possible dins del seu marge d ‘acció. No ha volgut aventurar cap xifra per a “no incomplir-la després, com feia el PP” i ha afegit que això es decidirà durant el tràmit normatiu. La Conselleria preveu presentar la seua proposta de llei a les Corts Valencianes a final de 2016.

D’altra banda, el titular de Cultura ha asseverat que “amb la posada en marxa de mesures durant el primer any del govern del Botànic s’ha constatat que la despesa de les famílies valencianes en cultura ha augmentat considerablement en 2015”.

Així, ha emfatitzat que “el consum cultural ha augmentat per damunt de la mitja espanyola: un 8,7% en servicis culturals, quan la mitjana se situa en un 2,6%. A més, en llibres hem incrementat el consum en un 11%, mentre que en la mitjana estatal s’ha incrementat un 4%. Concretament les valencianes i els valencians hem gastat 37,7 milions d’euros més en servicis culturals i 30 milions d’euros més en el sector del llibre”.

Marzà ha fet notar que “estes dades són importants per a recuperar la confiança en el sector cultural”, ja que en anys anteriors els patrocinios en instituciones como Les Arts o el IVAM s’havien “afonat”. Tot i això, “en un any hem aconseguit duplicar el recapatat en aportacions privades a l’IVAM”, ha revelat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor