Cuixart diu al Suprem que revisar la sentència de l’1-O no repara els drets vulnerats

  • Òmnium vol que el TEDH condemni Espanya perquè no persegueixi més la dissidència política

VilaWeb

ACN

24.01.2023 - 08:11
Actualització: 24.01.2023 - 08:24

La defensa de l’ex-president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart ha adreçat un escrit al Tribunal Suprem espanyol on rebutja que es revisi la sentència del judici de l’1-O. En aquest sentit, argumenta que això “no reconeix, ni repara, ni estableix garanties de no repetició de la vulneració de drets fonamentals” per part de l’estat espanyol. En un escrit presentat a la sala segona del Suprem, l’entitat recorda que el procediment ha suposat una “vulneració molt greu” dels drets fonamentals de reunió, llibertat d’expressió i llibertat ideològica en defensa del dret a l’autodeterminació patida per Cuixart durant la presó provisional i la posterior condemna. Per això, continuaran el procés al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH).

Cuixart diu al Suprem que revisar la sentència de l’1-O no repara els drets vulnerats 

L’escrit, de poc més de quatre pàgines, insisteix que totes les actuacions de Cuixart es troben emparades en l’exercici legítim dels seus drets civils i polítics, fent ús en alguns moments del marc que proporciona la desobediència civil, i en cap cas encaixaven en la definició del delicte de sedició. “Que es declari que aquests fets constitueixen un exercici d’un dret fonamental més enllà del debat estricte de la legalitat penal és una necessitat democràtica present i futura en un context on el mateix Cuixart insisteix que ‘ho tornarem a fer'”, diu l’escrit presentat per Òmnium.

El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha assegurat que “l’arrel del problema és que l’estat espanyol continua obcecat i es nega a reconèixer que vulnera els drets més fonamentals per perseguir la dissidència política en nom de la sacrosanta unitat d’Espanya”. “Continuarem exercint la desobediència civil; al Suprem només ens hi adrecem per dir que defensar l’autodeterminació no és cap delicte i fer-li saber que no pararem fins a aconseguir una condemna de l’estat espanyol al TEDH i el reconeixement, reparació i garanties de no repetició de tots i cadascun dels drets vulnerats”, ha sentenciat Antich.

L’escrit recorda que totes aquestes al·legacions van ser ignorades reiteradament per la sala segona del Suprem a qui van “retreure falta de jurisdicció i imparcialitat”, i és aquest mateix tribunal qui haurà de resoldre ara la revisió de la condemna, “perpetuant les vulneracions invocades”. Per totes aquestes raons, Cuixart manté la demanda davant el TEDH amb l’objectiu que es reconegui i es condemni la vulneració de drets per part de l’estat espanyol i es garanteixi la seva reparació i garanties de no repetició.

Com ja va deixar clar l’entitat en el seu escrit de defensa l’any 2019, ara Òmnium reitera: “Per coherència, per convicció jurídica i per convicció en la defensa dels drets humans, estem convençuts que, si no se soluciona aquesta llarga llista de greus vulneracions i es condemna Jordi Cuixart, el present procediment no finalitzarà a Madrid sinó en una sala de justícia internacional amb la condemna d’Espanya per vulneració de drets humans”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor