11.01.2020 - 11:37
El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que la prioritat de la negociació política ha de ser la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya.
‘La prioritat no pot ser l’alliberament dels presos, sinó la resolució del conflicte’, ha manifestat en una entrevista a Europa Press des de la presó dels Lledoners. I ha destacat que els presos no poden condicionar el que passi fora de la presó.
Segons Cuixart, després de dos anys de presó ha quedat clar que els presos no són ‘moneda de canvi de res’, per la qual cosa demana que ningú tingui la temptació de posar-los sobre la taula de negociació perquè, a parer seu, l’assumpte central és el reconeixement del dret a l’autodeterminació i posar fi a la repressió, segons ha dit textualment.
‘El que ha de fer el govern és acatar les resolucions internacionals, no manipular més el poder judicial i deixar pas a la negociació’, ha reclamat Cuixart, que considera que l’amnistia és una reivindicació legítima i un instrument vàlid que té l’estat per a la resolució del conflicte, però que per si sola no implicaria una resolució democràtica automàtica.
Sobre si és partidari de modificar el Codi Penal, creu que serveix ‘de poca cosa si la justícia continua actuant al marge’ tenint en compte que, des del seu punt de vista, l’han condemnat per exercir drets fonamentals i per un delicte inexistent, assegura.
‘La cúpula del poder judicial està qüestionada i veiem cada dia com a l’estat no existeix una separació de poders real’, ha lamentat.
En ser preguntat per si la Generalitat ha de desacatar la sentència de l’1-O, demana al govern i els partits actuar amb ‘coherència, rigor i valentia’ per donar una resposta adequada des de les institucions.
No hi ha hagut ‘resposta a l’alçada’
Per Cuixart, de moment no s’ha donat aquesta resposta adequada a aquesta sentència, tot i que hi ha ‘un president del parlament i un vice-president a la presó, juntament amb cinc consellers més’.
‘Tinc la sensació que la indignació d’una part molt important de la gent no s’ha traduït en cap resposta institucional que puguem considerar a l’alçada de la gravetat dels fets’, ha opinat, i ha englobat els partits en la seva crítica.
Suport a Torra
Per Cuixart, el ple extraordinari del parlament que va ratificar Quim Torra com a diputat i president de la Generalitat és un ‘bon exemple’ de resposta institucional, i ha aprofitat per carregar per la decisió de la Junta Electoral espanyola (JEC) de retirar-li la credencial de diputat, una inhabilitació ratificada pel Tribunal Suprem.
‘És delirant que la JEC es cregui competent per inhabilitar per primera vegada un president de la Generalitat en actiu. Sempre estarem al costat de les institucions i, en aquest cas, del president’, ha dit.
També ha criticat la decisió del Suprem d’executar la inhabilitació del líder d’ERC, Oriol Junqueras, malgrat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i ha vaticinat: ‘L’estat espanyol està aïllat jurídicament i acabarà condemnat’.
‘No tot s’hi val en nom de la unitat d’Espanya, i això és el que ha dit el TJUE i el president del Parlament Europeu a l’estat. Saben que tot el procés està ple de nyaps i irregularitats, de vulneracions flagrants’, ha advertit.
Un cop classificat en segon grau, Cuixart ha mantingut que no s’acollirà a cap benefici penitenciari, però sí demanarà permisos -ho pot fer des de dimarts- perquè és un ‘dret’ dels presos al qual no renunciarà.
Al que no vol acollir-se és a mesures de reinserció perquè està convençut que no ha comès cap delicte i perquè defensa que les penes s’han de complir íntegrament, cosa que no implica que reconegui la seva ‘legitimitat’.
També ha demanat de no caure en ‘polèmiques estèrils que només serveixen per dividir’, amb relació a si han de tenir el segon o el tercer grau, i ha demanat a l’estat assumir les reclamacions de la comunitat internacional.