11.01.2023 - 11:11
|
Actualització: 11.01.2023 - 16:44
La reforma del codi penal espanyol, que substitueix el delicte de sedició per una versió agreujada de desordres públics i retoca el delicte de malversació, entrarà en vigor demà. A partir d’aquest moment, els condemnats pel Tribunal Suprem espanyol arran del referèndum de l’1-O podran demanar la revisió de la sentència, tot i que el mateix òrgan judicial està obligat a fer-ho d’ofici. Alguns mitjans, entre els quals El País, han publicat que les defenses demanarien l’absolució dels represaliats, però Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Josep Rull no ho demanaran pas, segons que ha confirmat VilaWeb.
En el cas concret de Sànchez i Cuixart, argumenten que la via per a aconseguir justícia i reparació, tenint en compte les vulneracions de drets comeses per l’estat, no és presentant una sol·licitud al Suprem, sinó perseverant en la denúncia que van presentar al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). “Defensarem els drets humans i l’amnistia de tots els represaliats”, ha piulat Òmnium Cultural.
🔸@jcuixart no demanarà cap revisió de la sentència
Contra la vulneració de llibertats fonamentals per la unitat d'Espanya, defensarem els drets humans al Tribunal d’Estrasburg i l'amnistia per a tots els represaliats!
— Òmnium Cultural (@omnium) January 11, 2023
Així mateix, el despatx de Jordi Pina, que porta la defensa de Sànchez, Rull i Turull, ha dit que demà donarà més detalls sobre la seva estratègia. De totes maneres, ha afegit que roman a l’espera que el Suprem li notifiqui l’obertura d’ofici de l’expedient de revisió de les condemnes.
Sobre els represaliats d’ERC, VilaWeb ha pogut saber que Carme Forcadell i Dolors Bassa no demanaran motu proprio la revisió. Així mateix, l’advocat Andreu Van den Eynde, que porta la defensa de la resta d’afectats –Oriol Junqueras i Raül Romeva–, ha explicat que tan aviat com pugui presentarà els seus arguments per a demanar la revisió i la revocació de les responsabilitats penals.
En aquest sentit, el lletrat preveu de presentar la sol·licitud, tot i que si el Suprem s’avança obrint l’expedient entre demà i divendres, canalitzarà les seves demandes per aquest procediment.
Polèmica amb ERC
A primera hora del matí, arran de la informació d’El País, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, havia qualificat d’incoherent que els represaliats de Junts demanessin la revisió de les condemnes. “Me n’alegro que aquelles persones afectades per una repressió que no s’hauria d’haver produït, afectades, per tant, per una injustícia, puguin ara ser beneficiades d’una situació millor i deixar sense efectes aquesta repressió”, ha declarat al Cafè d’idees de RTVE.
☕ @martavilaltat veu "una mica incoherent" que Junts demani la revisió de penes gràcies a la reforma penal, tot i haver-hi votat en contra | @Esquerra_ERC
🗣️ "Ens alegrem que puguin optar a que es revisin"
📲 https://t.co/MrTxQlo94k
@GemmaNierga @RTVECatalunya @radio4_rne pic.twitter.com/ikwcQZ5DwW— Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) January 11, 2023
El tràmit de la revisió
Arran de la reforma del codi penal, el jutge Manuel Marchena està obligat a obrir un expedient de revisió de la sentència de l’1-O. Una volta ho hagi fet, haurà de consultar a les acusacions, en aquest cas la fiscalia i Vox, quina revisió proposen d’acord amb els canvis legals. Posteriorment, consultarà a les defenses dels afectats abans de decidir. El procediment, que sembla senzill, es pot allargar uns quants mesos. Els represaliats per l’1-O, tot i els indults, encara mantenen inhabilitacions per a càrrec públic que van dels nou als tretze anys de presó.