Cuixart denuncia que l’estat espanyol no ha fet res per aturar el Catalangate i que l’espionatge es repetirà

  • Ho ha dit en un acte amb les ONG CitizenLab, l’Institut de Drets Humans, Front Line Defenders i Democratic Society

VilaWeb
Redacció
30.06.2022 - 14:51
Actualització: 30.06.2022 - 16:20

En un acte a Ginebra (Suïssa) amb motiu de la cinquantena sessió del Consell de Drets Humans de l’ONU, el president d’Òmnium Civil Rights Europe (OCRE), Jordi Cuixart, ha reclamat a la Unió Europea i la comunitat internacional que investiguin els casos d’espionatge a dissidents polítics amb el programari Pegasus, com ara el Catalangate, “perquè aquest cas, que ens pot passar a qualsevol de nosaltres, no quedi impune.” A l’acte també hi han participat ONG internacionals com ara CitizenLab, l’Institut de Drets Humans, Front Line Defenders i Democratic Society.

Cuixart ha alertat que les mesures impulsades pel govern espanyol arran de l’escàndol “no garanteixen que no torni a passar”, i ha afegit que l’estat espanyol continuarà espiant dissidents. “En una democràcia real, un cas com aquest hauria portat a una investigació independent, a una comissió d’investigació i a l’assumpció de responsabilitats”, ha sentenciat.

Espanya no ha fet res ni ho farà. L’espionatge contra dissidents continuarà en el futur”, ha advertit Cuixart, que ha avisat que l’espionatge amb Pegasus a l’estat espanyol era una “causa global”. I ha prosseguit: “Ens han espiat, empresonat i ens continuen encausant per defensar democràticament una causa justa i noble: el dret a l’autodeterminació i la llibertat del nostre país.”

Al col·loqui, també hi ha participat Karlos Castilla, de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, que ha dit que l’espionatge demostrat i acreditat per Citizen Lab i Amnistia Internacional a seixanta-cinc persones vinculades al moviment independentista català és una qüestió que “incumbeix directament a l’ONU, perquè s’han vulnerat els drets humans d’activistes, polítics i membres de la societat civil”.

També hi ha intervingut Elies Campo, de Citizen Lab, que ha dit que no hi ha cap regulació que permeti de controlar i posar un límit a l’ús d’aquestes eines: “Caminem cap a una societat distòpica on aquestes eines d’espionatge es podran utilitzar massivament, per part de gent corrent, per espiar-se els uns als altres; calen canvis en aquest sentit.”

David Oliva, de Front Line Defenders, ha comparat el Catalangate amb el cas d’espionatge en massa a l’oposició política per part del govern de Guatemala que va comportar el seguiment il·legal de periodistes, activistes i polítics entre els anys 2012 i 2015. “Com a Front Line Defenders exigim una moratòria de l’ús de programes d’espionatge il·legal, com Pegasus, perquè representen una clara vulneració dels drets humans. Contribueixen a la persecució política dels moviments socials i de la dissidència”, ha declarat.

Finalment, Anna Colom, de Democratic Society, ha ressaltat que “aquest tipus d’espionatge no atempta únicament contra la dissidència política sinó contra els fonaments principals d’una democràcia”. I ha afegit: “És una clara violació de drets humans.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor