30.06.2022 - 14:51
|
Actualització: 30.06.2022 - 16:20
En un acte a Ginebra (Suïssa) amb motiu de la cinquantena sessió del Consell de Drets Humans de l’ONU, el president d’Òmnium Civil Rights Europe (OCRE), Jordi Cuixart, ha reclamat a la Unió Europea i la comunitat internacional que investiguin els casos d’espionatge a dissidents polítics amb el programari Pegasus, com ara el Catalangate, “perquè aquest cas, que ens pot passar a qualsevol de nosaltres, no quedi impune.” A l’acte també hi han participat ONG internacionals com ara CitizenLab, l’Institut de Drets Humans, Front Line Defenders i Democratic Society.
Cuixart ha alertat que les mesures impulsades pel govern espanyol arran de l’escàndol “no garanteixen que no torni a passar”, i ha afegit que l’estat espanyol continuarà espiant dissidents. “En una democràcia real, un cas com aquest hauria portat a una investigació independent, a una comissió d’investigació i a l’assumpció de responsabilitats”, ha sentenciat.
🔴 @jcuixart, president d'@omniumintl: "En una democràcia, un cas com el #Catalangate hauria provocat una investigació independent, una comissió d'investigació i l'assumpció de responsabilitats per part dels autors. L'Estat espanyol no ha fet res" pic.twitter.com/2FeVfdnlvv
— Òmnium Cultural (@omnium) June 30, 2022
“Espanya no ha fet res ni ho farà. L’espionatge contra dissidents continuarà en el futur”, ha advertit Cuixart, que ha avisat que l’espionatge amb Pegasus a l’estat espanyol era una “causa global”. I ha prosseguit: “Ens han espiat, empresonat i ens continuen encausant per defensar democràticament una causa justa i noble: el dret a l’autodeterminació i la llibertat del nostre país.”
Al col·loqui, també hi ha participat Karlos Castilla, de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, que ha dit que l’espionatge demostrat i acreditat per Citizen Lab i Amnistia Internacional a seixanta-cinc persones vinculades al moviment independentista català és una qüestió que “incumbeix directament a l’ONU, perquè s’han vulnerat els drets humans d’activistes, polítics i membres de la societat civil”.
També hi ha intervingut Elies Campo, de Citizen Lab, que ha dit que no hi ha cap regulació que permeti de controlar i posar un límit a l’ús d’aquestes eines: “Caminem cap a una societat distòpica on aquestes eines d’espionatge es podran utilitzar massivament, per part de gent corrent, per espiar-se els uns als altres; calen canvis en aquest sentit.”
David Oliva, de Front Line Defenders, ha comparat el Catalangate amb el cas d’espionatge en massa a l’oposició política per part del govern de Guatemala que va comportar el seguiment il·legal de periodistes, activistes i polítics entre els anys 2012 i 2015. “Com a Front Line Defenders exigim una moratòria de l’ús de programes d’espionatge il·legal, com Pegasus, perquè representen una clara vulneració dels drets humans. Contribueixen a la persecució política dels moviments socials i de la dissidència”, ha declarat.
Finalment, Anna Colom, de Democratic Society, ha ressaltat que “aquest tipus d’espionatge no atempta únicament contra la dissidència política sinó contra els fonaments principals d’una democràcia”. I ha afegit: “És una clara violació de drets humans.”