‘Cuit’ o ‘cogut’? Aprovaríeu la part de gramàtica de l’examen de català de la selectivitat?

VilaWeb

Text

Alba Tebar Gutiérrez

06.06.2024 - 15:36
Actualització: 06.06.2024 - 23:02

Aprovaríeu l’examen de llengua catalana i literatura, és a dir, de català, a la selectivitat 2024 de Catalunya? Segons que expliquen els estudiants, enguany la prova ha estat prou assequible, però, tal com passa cada any, la part de reflexió lingüística ha originat molts dubtes.

Hem demanat als estudiants quines han estat les preguntes més difícils de la part d’ortografia. Uns quants han coincidit a destacar la dificultat de trobar la paraula derivada correcta. Per exemple, amb el verb coure. La frase deia: “Les mongetes són _.” La resposta correcta era “cuites”, però molts alumnes han expressat el seu desconeixement: “Cogut?”, “cos?”, demanaven. “Jo no sabia què posar”, han confessat.

També s’ha demanat pel derivat de carbó. La frase deia: “Després d’un espectacular incendi, l’edifici va quedar completament _.” La resposta correcta, en aquest cas, era “carbonitzat”. De la paraula tèrbol també se n’havia de trobar una derivada. En aquest cas, “enterbolit”: “Demà hi haurà boires, boirines i un cel molt _.”

Podeu consultar ací l’enunciat i les solucions de l’examen de llengua catalana i literatura a la selectivitat de Catalunya.

A banda de la part d’ortografia, els estudiants han hagut d’elegir entre respondre un seguit de preguntes relacionades amb un text de Pere Calders o bé amb un de Jordi Martín sobre la intel·ligència artificial. En la primera opció, apareixia un fragment de “El principi de la saviesa”, de Calders, i en l’opció B una adaptació feta a partir del text de Martín “Un dels pioners de la intel·ligència artificial se’n penedeix i adverteix dels possibles perills”. Sobre les lectures obligatòries, han aparegut La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, i Aigües encantades, de Joan Puig i Ferreter.

Al País Valencià, l’examen de llengua catalana i literatura es va fer el primer dia de la selectivitat, dimarts, dia 4, d’11.45 a 13.40. En aquest cas, es demanava als estudiants de llegir dos texts i respondre unes quantes preguntes de comprensió lectora i d’anàlisi lingüística. Per exemple, s’hi demanaven els sinònims de “greuge”, “substrat”, “prejuí” i “metròpoli”; com també d’aquests connectors: “Per la seua banda”, “al remat”, “alhora” i “només”.

Sobre els texts, de Francesc Bodí ha aparegut un fragment del llibre L’única veritat, i de Josep Lacreu, de Discriminació per raó d’accent. De Joan Fuster, l’entrada “Lectura” del Diccionari per a ociosos; i de Vicent Andrés Estellés s’ha extret el passatge “Per exemple” del Llibre de Meravelles.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor