21.11.2015 - 02:00
Fra Valentí Serra, sacerdot de l’orde dels caputxins, historiador i arxiver dels Caputxins de Sarrià, autor de receptaris com ara ‘Cuina caputxina. Les pitances dels frares’ (2010), ’Els caputxins i les herbes remeieres’ (2011), ‘Hortalisses i flors remeieres’ (2014), tots publicats per l’editorial Mediterrània, acaba de treure un quadern, el primer de la col·lecció L’Ermità i a un preu molt popular (3 euros), titulat ‘Cuinar en temps de crisi. Receptes de frare i guisats populars’ (Edicions Morera).
Explica l’autor en la introducció: ‘Les receptes aquí recollides, malgrat la seva antiguitat, encara ens poden ajudar a reeixir a l’hora de cuinar plats de bon nodriment i molt econòmics i, a la vegada, poden contribuir a instruir-nos en l’«art» de reaprofitar convenientment els plats sobrers dels menjars anteriors. En aquest sentit, ja en el llunyà any 1745, el religiós franciscà fra Joan Altamiras va publicar un ‘nuevo arte de cocina sacado de la experiencia económica’ per tal d’instruir els cuiners de les comunitats monàstiques i religioses en un ‘novell art’ de saber aprofitar al màxim les menges.’
Les receptes es troben distribuïdes en quatre apartats: receptes per cuinar i confitar verdures i hortalisses; receptes per guisar les carns i l’aviram; receptes per cuinar peixos i salaons; receptes per preparar begudes refrescants i postres.
Us n’oferim un exemple:
RECEPTA: Penques o tiges de bleda
Triaràs les tiges o penques de les millors mates de l’hort i les netejaràs bé abans de posar-les a bullir amb aigua i sal, a foc lent, amb un raig d’oli d’oliva. Després, batràs quatre ous i els posaràs en una altra cassola amb sal, nou moscada i un grapat de pinyons i ametlles trossejades. Un cop cuites les tiges, les posaràs amb la salsa anterior, ho tindràs un moment al foc abans de servir-ho ben calent.
Notícies relacionades:
D’hortalisses, flors i herbes remeieres.
Cinc consignes per a aquesta tardor, de fra Valentí Serra.