Cuina popular en temps de crisi, recollida per Fra Valentí Serra

  • L’historiador i herbolari publica un quadern que aplega receptes de frares i guisats populars, publicat per Edicions Morera

VilaWeb
Montserrat Serra
21.11.2015 - 02:00

Fra Valentí Serra, sacerdot de l’orde dels caputxins, historiador i arxiver dels Caputxins de Sarrià, autor de receptaris com ara ‘Cuina caputxina. Les pitances dels frares’ (2010), ’Els caputxins i les herbes remeieres’ (2011), ‘Hortalisses i flors remeieres’ (2014), tots publicats per l’editorial Mediterrània, acaba de treure un quadern, el primer de la col·lecció L’Ermità i a un preu molt popular (3 euros), titulat ‘Cuinar en temps de crisi. Receptes de frare i guisats populars’ (Edicions Morera).

Explica l’autor en la introducció: ‘Les receptes aquí recollides, malgrat la seva antiguitat, encara ens poden ajudar a reeixir a l’hora de cuinar plats de bon nodriment i molt econòmics i, a la vegada, poden contribuir a instruir-nos en l’«art» de reaprofitar convenientment els plats sobrers dels menjars anteriors. En aquest sentit, ja en el llunyà any 1745, el religiós franciscà fra Joan Altamiras va publicar un ‘nuevo arte de cocina sacado de la experiencia económica’ per tal d’instruir els cuiners de les comunitats monàstiques i religioses en un ‘novell art’ de saber aprofitar al màxim les menges.’

Les receptes es troben distribuïdes en quatre apartats: receptes per cuinar i confitar verdures i hortalisses; receptes per guisar les carns i l’aviram; receptes per cuinar peixos i salaons; receptes per preparar begudes refrescants i postres.

Us n’oferim un exemple:

RECEPTA: Penques o tiges de bleda

Triaràs les tiges o penques de les millors mates de l’hort i les netejaràs bé abans de posar-les a bullir amb aigua i sal, a foc lent, amb un raig d’oli d’oliva. Després, batràs quatre ous i els posaràs en una altra cassola amb sal, nou moscada i un grapat de pinyons i ametlles trossejades. Un cop cuites les tiges, les posaràs amb la salsa anterior, ho tindràs un moment al foc abans de servir-ho ben calent.

Notícies relacionades:

D’hortalisses, flors i herbes remeieres.

Cinc consignes per a aquesta tardor, de fra Valentí Serra.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor