Cuidem Benimaclet proposa una alternativa d’urbanisme ecologista i feminista al PAI

  • La proposta s'ha difós en un vídeo amb el lema "El barri que lluitem, el barri que llaurem"

VilaWeb

Europa Press / Redacció

06.11.2023 - 13:03
Actualització: 06.11.2023 - 17:47

L’assemblea veïnal Cuidem Benimaclet de València ha elaborat una alternativa a l’antic Programa d’Actuació Integrada (PAI) del barri basat en els principis de l’urbanisme ecologista i feminista, després d’un procés participatiu de dos anys. La seua proposta és respectar el treball fet pels veïns durant els últims anys que passe per no construir més edificis, sinó espais multifuncionals oberts i inclusius.

“En un context d’emergència climàtica, aquest paisatge periurbà és l’únic capaç d’aconseguir realment una transició orgànica entre la ciutat i l’horta de València. Cal continuar treballant i cuidant tant aquesta part com la resta del barri, és per això que considerem que es pot dur a terme una alternativa en l’antic PAI”, defensen des de l’associació.

La proposta s’ha difós a través d’un vídeo en unes quantes plataformes amb el lema “El barri que lluitem, el barri que llaurem”. Cuidem Benimaclet reivindica que en trenta anys s’han recuperat més de quaranta mil metres quadrats corresponents als terrenys que en producció van ser convertits en descampats i abocadors en la dècada dels noranta. “Més de cinc-cents horts, espais verds per a les escoles i la xicalla, set mil cinc-cents metres quadrats de jardins amb més de cent arbres plantats, centres socials com el CSOA l’Horta, fins i tot aparcaments comunitaris amb la capacitat de tres-cents cotxes”, són alguns dels exemples citats pel col·lectiu.

“Cal fer memòria de tot el que ha ocorregut en els antics terrenys del PAI, tant pel que fa a l’abandó i degradació a la qual han sotmés els terrenys empreses i institucions, com les tasques de redignificació i reapropiació per part de les veïnes de part de la mil·lenària horta de Benimaclet que encara resisteix a aquest costat de la Ronda Nord”, reivindica l’assemblea.

Defensen el valor social i antropològic, així com el seu valor com a pulmó verd natural. “Compleix la funció d’estabilitzar les temperatures i compta amb una gran riquesa en biodiversitat documentada, com una trentena d’espècies d’ocells, gran varietat d’insectes pol·linitzadors i plantes d’origen agrari, sortides de manera espontània o procedents de jardins”, diuen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor