Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP, units contra Forcadell

VilaWeb
Redacció
21.10.2015 - 03:16
Actualització: 21.10.2015 - 07:31

Ciutadans, el Partit dels Socialistes de Catalunya, Catalunya Sí que es Pot i el Partit Popular s’han unit per a signar un manifest que rebutja que Carme Forcadell sigui presidenta del Parlament de Catalunya. Els quatre partits, que junts tenen un diputat més que no pas Junts pel Sí, exigeixen que cap partit no tingui majoria absoluta en cap òrgan de la cambra parlamentària, perquè cap partit no va tenir majoria absoluta a les eleccions.

D’aquesta manera tots quatre grups fan palès que poden arribar a acords substancials entre ells, al mateix temps que burxen en la divisió dels dos grups independentistes, que separats sí que tenen la majoria de la cambra. Tanmateix, fins ara la CUP s’ha desentès de tots els intents de plasmar aquesta majoria: no ha volgut formar part de la mesa, s’ha negat a instal·lar-se en una ala de l’edifici on també hi ha els diputats de Junts pel Sí i ni tan sols ha volgut acostar-s’hi físicament a la cambra. Junts pel Sí volia que els deu diputats de la CUP ocupessin els escons immediatament posteriors als seus per fer visible una majoria absoluta que la CUP no sembla voler compartir.

Hores abans de la presentació del document, tots aquests partits havien fet declaracions negant que Carme Forcadell pogués ser la presidenta de la cambra, perquè la consideren incompatible en el càrrec pel seu ‘partidisme’. Tanmateix, fins ara tots els presidents de la cambra havien estat membres del partit que havia guanyat les eleccions o del partit que hi havia fet un pacte de govern o estabilitat parlamentària.

La CUP no ha aclarit encara si pensa donar suport a Carme Forcadell, que hauria de ser escollida presidenta del parlament dilluns.

El document que signen els quatre partits és aquest:

«ACORD PEL PLURALISME AL PARLAMENT DE CATALUNYA

Ciutadans, Partit dels Socialistes de Catalunya, Catalunya Sí que es Pot i Partit Popular de Catalunya volem posar de manifest els criteris que el Parlament de Catalunya ha de defensar per tal de garantir els principis de proporcionalitat i representativitat en els òrgans i treballs parlamentari i concretament en la composició de la Mesa, de les Comissions així com el nomenament dels senadors/es i la ubicació dels Grups Parlamentaris al Saló de Sessions que han de reflectir els resultats de les eleccions del 27 de setembre.
Així doncs,

a) Manifestem que els principis de proporcionalitat i representativitat són l’autèntica font primària del dret parlamentari i per tant, tots els grups parlamentaris tenim l’obligació de preservar.

b) Constatem que una àmplia participació dels diversos grups i la generació de diverses opinions garanteix la representació de les minories polítiques i per això reclamem la participació de les minories, el pluralisme democràtic i la proporcionalitat representativa als òrgans de la cambra.

c) Demanem que tots els òrgans parlamentaris reprodueixin proporcionalment la composició de la cambra, sense que cap formació política en pugui tenir una majoria absoluta, que no ostenta.

d) Demanem que el Parlament de Catalunya doni compliment a l’Article 59.3 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, quan determina que els grups parlamentaris participen en totes les comissió en proporció a llurs membres. Així mateix, sol·licitem el compliment de l’Article 49.2 del RPC pel que fa a la proporcionalitat en el repartiment de les presidències de les comissions.

e) Constaten que el/la Cap de l’Oposició és una figura parlamentària i que per tant, la Mesa del Parlament juntament amb la Junta de Portaveus, quan s’escaigui, han de reconèixer-li un rang visible d’acord amb la seva rellevància política i institucional. Aquest reconeixement, passa en primer lloc, en donar-li l’assignació d’escó al Saló de sessions en el lloc que es mereix, com s’ha acordat en altres legislatures per a la resta de caps de l’oposició. Així mateix, la resta de Grups Parlamentaris ocuparan també el lloc que els correspon en el saló de sessions, d’acord amb llur representativitat.

f) Manifestem que el fet de no tenir en compte aquests criteris pot comportar una greu vulneració al dret d’accés als càrrecs públics en condicions d’igualtat, reconegut constitucionalment i incomplir el principi de pluralisme polític reconegut estatutàriament (Art. 55.2), tenint en compte que la institució del Parlament de Catalunya, segons l’Estatut d’Autonomia, és on bàsicament s’ha d’expressar.

20 d’octubre de 2015»

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor