JxSí i la CUP accepten que la comissió sobre el procés constituent sigui d’estudi per incloure Catalunya Sí que es Pot

  • Ciutadans i PSC no hi participaran · El PP per la seva banda sí que ho farà: 'Que ningú es pensi que arrencarem a córrer', diu Enric Millo

VilaWeb

Redacció

18.01.2016 - 12:00
Actualització: 18.01.2016 - 17:28

Junts pel Sí i la CUP accepten que la comissió parlamentària sobre procés constituent sigui d’estudi –i no de caràcter legislatiu- i que no inclogui en el nom transició nacional, tal com va reclamar Catalunya Sí que es Pot divendres a la reunió de la Junta de Portaveus. Així, es busca evitar una possible impugnació per part de l’estat espanyol. Els serveis jurídics de la cambra han avisat que les tramitacions que desenvolupin la declaració rupturista del 9 de novembre suspesa també corren el risc de ser recorregudes pels òrgans judicials. Tan Ciutadans com el PSC ja han anunciat que dilluns que no participaran en la mencionada comissió. En canvi, el PPC ha dit que hi serà per fer-hi oposició. En la sessió plenària d’aquest dimecres es crearan les comissions parlamentàries de la legislatura.

‘No cal una comissió per esbrinar com saltar-nos les lleis’, ha argumentat el portaveu parlamentari de C’s, Carlos Carrizosa, que ha descartat impugnar la comissió i ha deixat la decisió en mans dels òrgans judicials de l’estat espanyol. ‘Si l’advocacia de l’estat considerés que és il·legal, que és el que jo penso, ha d’actuar’. Ciutadans no vol immiscir-se en qüestions que pertoquen exclusivament als estaments judicials, ha precisat, però sí que ‘denunciarà políticament’ que la comissió ‘és ‘una pèrdua de temps’ i no condueix enlloc, ha insistit Carrizosa.

Carrizosa ha confirmat que dijous de la setmana passada el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va trucar a Inés Arrimadas per buscar una data per a una reunió propera. Segons fonts de la formació taronja, s’han emplaçat a trobar-se a partir de després de la celebració de la sessió plenària d’aquest dimecres. Per la seva banda la portaveu del PSC, Esther Niubó, ha explicat que Puigdemont i Iceta també ja han parlat per telèfon i s’han emplaçat per a veure’s previsiblement després del ple de dimecres.

El PP sí que hi participarà

El portaveu del PPC, Enric Millo, ha confirmat que participaran a la comissió parlamentària sobre la transició nacional, a diferència de C’s i PSC. ‘Que ningú es pensi que arrencarem a córrer’, ha dit, que ha assegurat que plantaran cara i defensaran la posició majoritària del 52% dels catalans en contra de la ruptura. ‘És igual si és una comissió legislativa o d’estudi; si és legislativa tindrà conseqüències legals però si és d’estudi també tindrà la nostra oposició’, ha comentat Millo.

Comissió d’estudi contra la corrupció
D’altra banda, ha explicat que aquest dilluns el partit ha fet arribar a la resta de grups la seva proposta de creació d’una comissió d’estudi de lluita contra la corrupció perquè la tinguin en consideració i, així, poder-la registrar conjuntament, o almenys amb el màxim suport de forces possible. El portaveu parlamentari ‘taronja’ espera que totes les formacions, sense excepció, s’hi sumin, tal com va ocórrer amb la del ‘cas Pujol’.

També ha remarcat que l’objectiu és convidar-hi experts del món de l’empresa i de l’administració per aportar una visió tècnica que permeti dissenyar polítiques per acabar amb aquesta xacra. En aquest sentit, ha descartat sol·licitar la compareixença de persones involucrades en casos de corrupció ni tornar a citar a Artur Mas, que ja va donar explicacions en seu parlamentària sobre l’herència milionària dels Pujol i les presumptes comissions de CDC en la contractació pública.

Discrepàncies del govern
Carrizosa ha tret punta de les declaracions de diversos membres del Govern fetes en les últimes hores a propòsit del termini de 18 mesos per iniciar el procés de ruptura amb l’Estat, així com sobre la idoneïtat o no d’apostar per la via de la declaració unilateral d’independència. Al seu parer, Carles Puigdemont i Neus Munté (ambdós de CDC), d’una banda, i Oriol Junqueras i Raül Romeva, de l’altra, han expressat opinions discordants. ‘Esperem que al si del Govern es posin d’acord i a veure si tenim una legislatura que vagi més enllà de 18 mesos, perquè no en volem més de curta durada’, ha afirmat.

Reunió Puigdemont-Arrimadas
El número dos del partit ha confirmat que dijous passat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va trucar a la presidenta del grup parlamentari, Inés Arrimadas, per concertar una reunió propera. El gabinet presidencial va oferir trobar-se l’endemà mateix o dilluns, segons fonts de C’s. Finalment, però, l’encontre sembla que es podria produir al llarg d’aquesta setmana, un cop celebrat el ple, previst per a dimecres fins a mitja tarda.

El propi Puigdemont va explicar en una entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio la setmana passada que havia telefonat ja tots els líders polítics per tal de fer una ronda de contactes que servís per a crear un clima de treball on es parli també de l’aprovació dels pressupostos.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor