29.01.2021 - 21:50
Els amants dels llibres ho som tant, que, si poguéssim, ens els menjaríem. Aquella olor tan sensual que fa el paper, el tacte de les cobertes, l’aroma de la tinta, tot és un joc de sensualitats que arriba a un dels plaers màxims en entrar en una llibreria quan no tenim pressa disposats a endur-nos a casa el tresor que més ens sedueixi, sense renunciar a menjar-nos amb els ulls tots els altres. Els llibres són una font de plaer tan immensa que només falta que te’ls puguis menjar. Ep, atenció, que això serà possible dissabte vinent, dia 6 de febrer, però només per a cent privilegiats.
Els editors de Comanegra n’han pensada una de bona. Fer el primer llibre essencial (i efímer) de la temporada. Com que les llibreries són tancades els caps de setmana perquè el govern, incomprensiblement, no les ha declarades servei essencial i com que les de més de 400 metres quadrats tenen les portes barrades tota la setmana, han creat un llibre comestible que es pugui vendre en cap de setmana i que un cop acabada la lectura te’l puguis cruspir.
Evidentment, és una acció de protesta en contra d’aquesta norma absurda que en les primeres quatre setmanes d’aplicació ja ha significat unes pèrdues de les vendes del 50%, d’unes vendes que ja eren molt i molt minses i que venien molt tocades pels confinaments perimetrals municipals i comarcals i per una reducció de les visites dels compradors a les llibreries derivada directament de la por de la covid-19. Una estocada quasi mortal per al sector llibresc en general, i quelcom que tots els editors miren amb màxima preocupació ara que ja se sap que el Sant Jordi tornarà a ser molt complicat i que la normalitat vés a saber quan arribarà, amb els nombrosos retards que fan que la immunitat de grup abans de l’estiu sigui poc més que una utopia.
Quin és aquest primer llibre comestible? És Bibliofàgia, de Màrius Serra, que va escriure el conte en un parell de dies, destinat a aquesta acció del dia 6 de febrer. Serà un llibre del qual se’n faran 100 exemplars que es vendran únicament aquest dia i ningú no el podrà conservar gaire temps, perquè li caducaria. Té un alt contingut satíric (però tranquils, perquè això, de moment, no engreixa) i és fet amb paper d’arròs, tinta comestible, decoracions d’alta pastisseria i diuen que té gust de vainilla.
Explica Jordi Puig, editor de Comanegra: “De seguida vàrem pensar que el llibre ens l’escrivís en Màrius Serra, amb qui hem col·laborat altres vegades i amb qui tenim molta confiança. I ell ens va dir que si tota la vida s’havia considerat un verbívor, era exactament la persona idònia per a fer un llibre comestible. I la veritat és que s’hi ha implicat al màxim des del primer moment.”
El tancament
Posem-nos una mica més seriosos, perquè si bé és cert que l’acció del dia 6 serà una gran festa dolça (i sense gluten, de manera que celíacs, no patiu perquè podeu menjar el llibre sense problema), el motiu de celebració és ben amarg. El 22 de setembre de 2020, el govern de la Generalitat declarava la cultura bé essencial per “preservar la cultura davant de noves restriccions i establir una sèrie d’accions” que donessin “cobertura als drets culturals dels ciutadans i a les indústries i als sectors creatius”. Comanegra assegura que “va ser un glop d’esperança i un motiu d’orgull per a tot un sector que, tristament, ha quedat en paper mullat”. I és que aquest cap de setmana és el quart consecutiu que totes les llibreries de Catalunya estan obligades a abaixar la persiana, “perquè l’últim paquet de mesures de la Generalitat no va considerar que les llibreries fossin pilars culturals (com ara un teatre o un museu, sense anar més lluny)”. “Per postres, la situació s’agreuja de manera alarmant perquè a les llibreries de més de 400 m2 se’ls obliga a tancar cada dia, des del 9 de gener, sense cap opció”, diu l’editorial.
És per això que el llibre comestible de Comanegra i Màrius Serra “és una protesta contra aquesta situació de menysteniment i de desgavell”. “No se’ns ha acudit una millor manera de criticar l’absurditat de les mesures que ens afecten que amb una acció deliberadament absurda. Si perquè se’ns consideri essencials hem de fer que els llibres es puguin menjar, fem-ho.”
La trobada del dia 6 serà al pati de la Fàbrica Lehmann de Barcelona (Consell de Cent, 159) a les cinc de la tarda. És aquí on hi ha la seu de l’editorial, però també, i entre altres, de Rooftop Smokehouse, una empresa de càtering especialitzada en fumats, que serà qui s’encarregarà de comercialitzar el llibre comestible, a un preu de vint euros per unitat. Arribarà el cinquè cap de setmana consecutiu amb les llibreries tancades, amb unes pèrdues per al sector llibresc molt difícils de calcular, i és per això que serà aquesta empresa alimentària la que vendrà el llibre, perquè ells sí que són sector essencial.
L’acció convocada va molt més enllà d’una presentació de llibre, i serà una reclamació pública i una reivindicació col·lectiva en què el món del llibre exigirà que s’obrin les llibreries i no les tornin a condemnar a una situació com l’actual.
Màrius Serra i els editors en faran la presentació i llegiran un manifest i el conte essencial, abans de degustar-lo. Tothom qui vulgui Bibliofàgia haurà d’escriure a info@comanegra.com per reservar espai i llibre. L’acte seguirà un control de cabuda i unes mesures de seguretat sanitària estrictes.
Una de les coses que potser poden sorprendre és que aquesta acció en contra del tancament de les llibreries l’encapçali una editorial (que en el seu moment, en ple confinament, ja va impulsar la campana “Adopta una llibreria”) i no l’hagi organitzat el gremi de llibreters, que són els màxims perjudicats. Puig explica: “Nosaltres ho fem perquè en aquesta casa ens agraden les bogeries i quan t’agraden les bogeries sorgeixen idees com aquestes i ens hi animem tots i ho posem en marxa. Per a una editorial com Comanegra el fet que les llibreries estiguin tancades és una situació molt desgraciada i ho havíem d’explicar, perquè ens afecta molt directament, anem perdent els nostres punts de venda.”
I com que aquest llibre serà efímer i quasi ningú no el podrà llegir, aquest n’és el començament: “Vet aquí la història d’un lector voraç que devora tots els textos que li cauen a les mans. No és pas bibliòman ni bibliòfil sinó bibliòfag. Se’ls cruspeix, els llibres, com qui es fot unes patates d’Olot. És un lector tan voraç i tan veraç que quan veu una prestatgeria plena de llibres perd l’oremus. La seva vida ha estat sempre un festí verbívor.”