12.05.2018 - 19:00
|
Actualització: 12.05.2018 - 19:53
Després del discurs de Quim Torra que ha obert el ple d’investidura avui al matí i un parell d’hores de descans, ha començat el torn d’intervencions dels grups parlamentaris. Ha començat Inés Arrimadas llegint sis o set piulets –traduïts al castellà ‘perquè ho entenguin aquells a qui van dirigits– de fa uns anys. La cap de files de Ciutadans ha continuat llegint fragments descontextualitzats d’algun article de Torra. També ha retret l’assistència del candidat de Junts per Catalunya a un homenatge a Daniel Cardona, dirigent d’Estat Català. Segons Arrimadas, una persona que hagi escrit piulets que considera ofensius contra els espanyols no hauria de poder ser candidat en un parlament. Arrimadas ha dit que personalment s’ocuparia de traduir els piulets i els articles de Torra per fer-los arribar a Juncker, Tajani i a tots els dirigents de la Unió Europea. ‘Cal que tothom sàpiga què pensa la persona que vol ser investida a la presidència de Catalunya’, ha dit.
La bancada de l’odi i el CDR-govern
La primera part del discurs d’Arrimadas ha estat exclusivament en castellà i ha fet servir tan sols frases en català amb to burleta i per escarnir. Però ha dit que humiliar els catalans que se senten espanyols i la resta d’espanyols surt de franc en el Parlament de Catalunya. ‘Els ha caigut la careta, definitivament, als nacionalistes’, ha afegit. Arrimadas també ha retret a Torra que digués a una entrevista a TV3 que tan sols obeiria el parlament. ‘Vostè estarà per sobre de la justícia i no pagarà els seus impostos…’ La cap de Ciutadans ha arrencat uns quants aplaudiments de la bancada de l’odi –la seva– dient ‘que es preparin les arques del govern perquè ja ha anunciat un comissionat per investigar el 155, però una investigació sobre el 3% de Pujol, no, oi?’ També ha satisfet molt el seu grup quan Arrimadas ha enumerat les dificultats socials de Catalunya dient que això no té res a veure amb Espanya, sinó que és una cosa interna de Catalunya, deixant de banda els problemes de finançament i l’espoliació fiscal.
Arrimadas, que avui ha fet un pas més en l’escalada de la violència verbal, ha acabat la intervenció dient que l’independentisme havia perdut una oportunitat de reconduir la situació. Ha trobat una imatge d’aquestes dialèctiques que tant agraden a Ciutadans en la seva construcció de relats falsos: ‘Vostè no vol fer un govern. Vostè vol governar un CDR a la Generalitat.’ I quan ha acabat, desfilant amb el cap dret cap al seu escó, els diputats de l’odi s’han alçat sincronitzadament per aplaudir-la. I quan ella ha reposat el cul al seient, tots s’han assegut de cop, una altra vegada de forma sincronitzada, com si haguessin assajat el gest.
Sintonia amb l’octubre català i agraïment a Torra
’No volien que féssim un referèndum, no volien que guanyéssim unes eleccions, no volien que investíssim un president, no volien que forméssim un govern. Per no voler, segurament no voldrien que existíssim.’ Aquesta ha estat l’arrencada de Sergi Sabrià en nom d’Esquerra Republicana, que ha deixat clar que no deixaran d’avançar cap a l’objectiu, ara que hi som més a prop que mai. ‘No voldrien que existíssim, però existim. I cada dia en som més’, ha insistit Sabrià. Que no ha dubtat de dir que es faria la feina que cal per a construir una república independent. Per això, ha dit que convé de formar un govern per recuperar les institucions de les mans d’un partit a qui la ciutadania va donar tan sols quatre dels cent trenta-cinc diputats del parlament.
Sabrià ha agraït a Torra la valentia d’assumir la responsabilitat en un moment difícil. ‘La democràcia sempre guanya i es demostrarà que és així’, ha dit. El president del grup d’Esquerra també ha dit que es treballarà en sintonia amb l’octubre català, ‘amb el 1r d’octubre i amb el 3’. ‘Farem efectiva la victòria del 21 de desembre. Una victòria descomunal’, ha dit, per dirigir-se després als grups unionistes: ‘Si no guanyen a les urnes, treballin més. Ja sabem que vostès són més de vèncer que de convèncer. De cridar que de parlar. Ho hem tornat a comprovar.’ Sabrià ha dit que s’ha demostrat que, als unionistes, no els molesten els noms dels candidats, sinó la democràcia. I ha tingut unes paraules per als presos i exiliats: ‘No descansarem fins a tenir-vos tots a casa.’ I ha defensat la necessitat de tenir govern per poder avançar en l’objectiu de la república. Sabrià ha proposat que el govern creï una oficina de drets civils que faci un seguiment de les vulneracions i dels atacs a les llibertats i drets dels ciutadans.
Iceta s’apunta a la llenya d’Arrimadas
Miquel Iceta, en nom del grup dels socialistes, ha volgut deixar clar d’entrada que Quim Torra no té ni el suport del seu grup ni l’abstenció. I ha retret aquesta voluntat manifesta de reconèixer Puigdemont com a president legítim. Ha llegit un fragment de la Llei de Presidència que atribueix al president de la Generalitat les competències de representar la institució a l’estranger i de coordinar i dirigir l’acció del govern. Iceta també s’ha afegit a la pràctica de llegir fragments de textos de Torra trets de context per dibuixar un candidat etnicista i xenòfob. El cap de files socialista també ha insistit en atacar Torra per haver defensat el català contra el progrés social del castellà. ‘Que li incomoda que hi hagi tants catalans que parlin castellà?’
En la seva capacitat retòrica habitual, Iceta ha volgut corregir les paraules de Torra sobre les raons de la no-investidura de Puigdemont. Iceta ha demanat de no donar les culpes de tot a l’estat espanyol perquè, si no s’ha investit Puigdemont, és ‘perquè els partits independentistes no han volgut desobeir’. ‘I per això la CUP no se’ls creu, ara’, ha afegit. Iceta, com és habitual, ha esborrat les amenaces, les prohibicions i les coaccions de l’estat espanyol en la seva anàlisi discursiva. Com un senyor que passeja amb un gos perillós al costat, però que fa veure que no hi és, Iceta ha dit a Torra que convindria no tornar a explorar camins que, segons ell, s’ha demostrat que tenien conseqüències negatives, no fos cas que el gos ens mossegui.
Els dubtes de Domènech sobre la provisionalitat del govern
Xavier Domènech ha començat la intervenció recordant que ja fa cinc mesos que la Generalitat va ser intervinguda i que considera que tothom està pendent de si es podrà fer un govern ‘eficient’. S’ha preguntat si, tal com ha parlat Torra, el govern s’ocuparà de qüestions importants de gestió o si serà un govern de simbolismes. ‘Vostè serà el president del govern o serà el president de Puigdemont?’, ha demanat. Domènech ha furgat en els anuncis de consellers abans de ser investit president. I ha mirat de posar de manifest les diferències que hi ha en la majoria independentista. ‘No sabem si tenen el mateix objectiu encara’, ha dit. El cap de files de Catalunya en Comú s’ha queixat del sentit provisional que Torra ha donat a la seva presidència. ‘Hem d’esperar que ens ho anunciï Puigdemont en una entrevista a La Stampa? Aquí rau la sobirania de Catalunya i és aquí on s’han d’explicar les coses’, ha dit. ‘Aquest és un govern caducat abans de néixer.’
El president del grup de Catalunya en Comú també ha fet llenya amb els piulets antics de Torra. I ha demanat què pensa el candidat a la presidència dels espanyols. ‘Què pensa dels catalans que se senten espanyols?’, li ha demanat. ‘Quan ho hagi explicat sabrem què pensa de Catalunya i què entén vostè que és Catalunya’, ha afegit. També li ha retret la voluntat de fer valer el mandat del 1r d’octubre. ‘El 21 de desembre el 155 va ser derrotat, però la independència no va ser referendada’, ha dit Domènech. El cap de CeC també ha retret diverses vegades que Torra ‘miri al passat’ quan parla de fer complir el mandat del primer d’octubre. ‘La política és parlar del futur i superar els problemes del passat, no recrear-s’hi’, ha dit el qui fou el comissionat de Memòria Històrica d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona. En canvi, després ha demanat respectar la lluita de ‘tots els qui ens han precedit’ per a construir l’autogovern. Domènech, en un discurs ple de retrets a la CUP, ha dit que havien renunciat a fer avançar la lluita nacional i social plegades. I ha posat d’exemple, el vot dels anticapitalistes del darrer pressupost de la Generalitat.
La duresa de la CUP tot esperant la decisió
‘Més de dos milions de persones van interposar llurs cossos entre les urnes i la violència policíaca de l’estat. I avui Junts per Catalunya i Esquerra Republicana volen interposar entre aquest poble i l’estat espanyol un govern de gestió autonòmica?’ Així ha començat Carles Riera la seva intervenció. Ha qüestionat l’estratègia de la resta del bloc independentista de gestionar l’autonomia com un camí per construir la república. ‘A qui volen enganyar?’, ha demanat el president del grup de la CUP. ‘Avui se’ns presenta una candidatura perquè l’estat l’accepti i el borbó la rubriqui’, ha afegit. ‘Si no s’ha investit Carles Puigdemont, ha estat perquè no han volgut desobeir i defensar la sobirania de les institucions.’ Riera ha demanat a JxCat i ERC que rectifiquin la seva decisió d’abandonar la via de la desobediència i la unilateralitat.
‘La lluita per la república cal que torni a gravitar en la desobediència civil’, ha dit Riera. ‘Si s’obre un nou cicle autonòmic, la CUP no hi col·laborarà’, ha dit Riera, que ha afegit que continuaran treballant al carrer i a les institucions per tornar a obrir un cicle de construcció republicana. El seu discurs s’ha escoltat en un silenci sepulcral a l’hemicicle, mirant d’esbrinar si donaria alguna pista del debat de la CUP sobre el sentit del seu vot. Ha estat molt crític amb les dues formacions majoritàries del bloc independentista. No ha valorat, per bé o per mal, cap de les propostes que ha fet aquest migdia el candidat Quim Torra. Riera ha fet un discurs de principis esperant la decisió que ha de prendre demà el consell polític del partit.
Què és una democràcia, per Garcia Albiol
‘Si vostè és investit president de la Generalitat, serà perquè Espanya és una democràcia. Si vostè, que és separatista, és investit president, és perquè Espanya és una democràcia. I si vostè torna a trepitjar els drets dels qui no pensen com vostè, la democràcia actuarà com ha fet fins ara. Perquè això fan les democràcies.’ Xavier Garcia Albiol, que ja passa els últims dies com a diputat, ha engegat el seu discurs amenaçador habitual. El president a Catalunya del partit que governa un estat espanyol que ha empresonat dirigents escollits a les urnes i que ha colpejat ciutadans que volien votar ha dit que la radicalitat no havia estat mai la solució dels problemes. Evidentment, Garcia també s’ha afegit a la llenya dels piulets de Torra. ‘Nosaltres voldríem que es disculpés per escriure i pensar barbaritats com aquelles’, ha dit.
La repartidora d’Eduard Pujol
Eduard Pujol ha estat el responsable de parlar en nom de Junts per Catalunya. Després d’haver valorat positivament el discurs de Torra, Pujol ha demanat de poder parlar sense interrupcions constants del grup de Ciutadans, que ja havien començat a la primera paraula del diputat de JxCat. Quan ha dit això, els diputats sorollosos de grup de l’odi han esclatat en protestes. I Pujol s’ha dirigit al seu portaveu: ‘Senyor Carrizosa, el parlament no és cap taverna.’ El diputat independentista ha dit que coincidia amb Sabrià, d’Esquerra, sobre el fet que, a alguns, els molesta l’existència de la institució i, fins i tot, del país. Pujol ha anat responent tots els grups unionistes. Per exemple, ha retret a Iceta que exigeixi respecte per la institució de la presidència quan ell va avalar el 155 que la liquidava. Pujol ha dit que no es faria cap pas enrere en la defensa del mandat del primer d’octubre.
‘Si es tracta de defensar Catalunya, sóc un radical’
Abans de la votació de la primera tanda de la investidura, amb resultat conegut, Quim Torra ha fet un torn de rèplica als presidents dels grups parlamentaris. ‘Senyora Arrimadas, estic molt content del seu discurs. Pensava que els articles que anava escrivint per aquests mons de Déu no els llegia ningú. Però veig que sí que interessaven.’ Torra ha dit que no tenia sentit demanar diàleg i tenir a la presidenta del parlament Carme Forcadell a la presó precisament per haver permès el diàleg a la cambra. També ha criticat a Arrimadas per haver retret una frase a Junqueras, perquè ell no es pot defensar des de la presó. Torra ha posat nerviosos els diputats socialistes quan ha lamentat que s’hagués trencat el fil del socialisme que van fundar Rafael Campalans, Serra i Moret, Josep Pallach, o Joan Raventós i Pasqual Maragall. ‘Si podem fer res pel retorn del vell PSC que defensava el dret d’autodeterminació, estarem encantats’, ha dit Torra.
‘Companys i companyes de la CUP, hem passat hores parlant. I sabeu que probablement no hi ha ningú d’aquest parlament a qui hagi dolgut més que no s’hagi investit el president Puigdemont. Aquest debat sobre la unilateralitat i la desobediència és un debat que podem superar amb un debat sobre les oportunitats de cada moment.’ Així s’ha dirigit Torra al grup que dubta sobre el suport a la seva investidura en forma d’abstenció. ‘Per mi, la CUP forma part de la solució. Aquest país té uns reptes considerables. I ens necessita a tots’, ha dit. ‘Encara que tinguéssim els vots necessaris, us continuaríem demanant ajuda’, ha dit. ‘Aquest govern no ve a fer autonomia ni autonomisme. Des del primer d’octubre que no se’n pot fer. Hem de fer república. El 1r d’octubre és un moment fundacional i aquest govern no farà autonomisme. Enfront de les acusacions de radicalitat de part de Xavier Garcia Albiol, Torra ha recordat que Carrasco i Formiguera també va ser considerat un radical. I que va defensar l’honor de ser-ho. Torra ha acabat: ‘Si es tracta de defensar Catalunya, sóc un radical.’