05.07.2016 - 19:26
|
Actualització: 05.07.2016 - 21:55
El govern ha acusat el ministre d’Interior espanyol en funcions, Jorge Fernández Díaz, de ser darrere els escorcolls que ha fet la Guàrdia Civil en alguns ajuntaments del Principat. La consellera de Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, ha dit: ‘L’autor intel·lectual dels escorcolls d’avui és el senyor Fernández Díaz.’ I no ha trobat que fos cap fet sorprenent, sinó al contrari: ‘No és cap novetat, perquè estem acostumats a la manca de rigor i de respecte per la presumpció d’innocència.’ Una operació anticorrupció després de la publicació de les converses entre Fernández Díaz i l’ex-director d’Antifrau –ha dit-, no té cap credibilitat.
Munté ha volgut deixar clar que el govern tenia tot ‘el respecte’ per la feina i la ‘independència de la justícia’. Tanmateix, ha demanat que es tingués el mateix respecte per la presumpció d’innocència, car alguns mitjans de comunicació han filtrat l’operació abans els agents de la Guàrdia Civil no arribessin als consistoris. Per això ha dit: ‘Es busca l’escàndol, la foto, les portades i certs titulars.’ Malgrat tot, el govern ha mostrat ‘tranquil·litat absoluta’ perquè no és pas la primera vegada que s’obren casos i escorcolls que ‘acaben en no res’.
Els agents fan tard
Batlles d’alguns consistoris investigats, com ara el de Tortosa, Ferran Bel, han denunciat que s’havien assabentat dels escorcolls pels mitjans i que s’havia publicat la informació abans no s’hi presentessin els agents. ‘A l’Ajuntament de Tortosa no som escorcollats. És una situació kafkiana, es busca l’escenificació’, ha declarat Bel a ‘El matí de Catalunya Ràdio’. Periodistes presents a l’Ajuntament de Girona, on un destacament de la Guàrdia Civil havia de fer un requeriment documental, han informat que els agents feien tard.
La reacció de CDC
Unes hores abans, el responsable de règim intern i comunicació de CDC, Francesc Sánchez, s’havia pronunciat també sobre els escorcolls: ‘Hi ha ganes de fer mal al partit i el procés.’ Sánchez ha assegurat que mentre no sigui destituït el ministre d’Interior espanyol en funcions, Jorge Fernández Díaz, qualsevol actuació policíaca ‘tindrà ombra de sospita’. I ha criticat que després de tres anys d’investigació els agents s’hagin presentat als consistoris ‘tres dies abans del congrés [de refundació] de Convergència’ muntant un ‘circ mediàtic’. CDC –ha dit– té ‘absoluta tranquil·litat i certesa’ sobre l’actuació dels seus batlles, inclòs Carles Puigdemont quan era el de Girona.
Operació policíaca al Principat, al País Valencià i a les Illes
La Guàrdia Civil espanyola escorcolla des de primera hora del matí alguns ajuntaments per delictes contra l’administració pública, organització criminal i emblanquiment de capitals. La majoria de consistoris són del Principat i governats per Convergència, però també n’hi ha al País Valencià, a les Illes i a Andorra: concretament a Benicàssim, on l’ajuntament ha rebut un requeriment de documentació, i a Sóller i a Alaior, on els consistoris també han rebut peticions de documentació. A Andorra hi ha hagut quatre escorcolls.
L’operació, denominada ‘Térmyca’, és una peça separada de les diligències que van començar amb un escorcoll de l’Ajuntament de Torredembarra el 2014 (cas 3%) i va desembocar en més escorcolls a les seus de CDC i la fundació CatDem. Els agents –uns 350– cerquen contractes que vinculin els consistoris amb la consultoria Efial. S’han fet dotze detencions, entra les quals la de l’ex-batlle de l’Ametlla de Mar, Andreu Martí. L’actuació és dirigida per la fiscalia anticorrupció i el titular del jutjat número 1 del Vendrell, Josep Bosch.
L’estiu del 2014, el consell d’administració de la societat urbanística La Cala Gestió, propietat de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), va rescindir el contracte de serveis d’assessorament amb la consultoria Efial, tan bon punt es va saber que el titular del jutjat número 1 de Tortosa havia encausat el batlle, Andreu Martí, i el gerent de La Cala Gestió, Antoni Martos, per l’adjudicació de dos contractes de serveis per uns 860.000 euros a Efial, de la qual també era soci el gerent. La consultoria és investigada per un cas similar a Ascó i apareix implicada en el cas de presumpta corrupció a Torredembarra.
La Guàrdia Civil ha entrat als ajuntaments de Tortosa, Ametlla de Mar, Ascó i Vandellòs, i també en alguns consistoris de l’estat espanyol. Així mateix, ha escorcollat catorze domicilis, set despatxos professionals, set entitats públiques i dotze societats mercantils. Els ajuntaments de Barcelona, Alaior, Benicàssim, Calonge, Cambrils, Girona, Llinars del Vallès, Masquefa, la Seu d’Urgell i Sóller han rebut requeriments de documentació.
Efial, segons la Guàrdia Civil, va crear un entramat municipal paral·lel als consistoris. La consultoria es presentava en ajuntaments escanyats per la crisi i els oferia un pla per a minimitzar les pèrdues i gestionar millor les empreses públiques. La manera d’operar –diu el cos– consistia a crear entitats públiques per a deduir-se IVA. Però, en realitat, s’externalitzaven serveis i es feien adjudicacions sense transparència. Segons els investigadors, els beneficis es desviaven a Andorra.
Detingut l’ex-director de campanya de Puigdemont
La Guàrdia Civil espanyola ha detingut dotze persones en l’operació ‘Térmyca’. Han entrat en 48 ajuntaments, despatxos professionals i domicilis. Entre els detinguts hi ha Josep Manel Bassols, ex-batlle de CDC a Anglès (Selva).
Bassols, que també va dirigir la campanya de Puigdemont a les eleccions municipals del 2011, va ser un dels detinguts a l’octubre del 2015 en una altra operació de la Guàrdia Civil, Petrum, per presumptes pagaments de comissions il·legals a CDC en canvi d’adjudicació d’obra pública.
També ha estat arrestat Toni Martos, president de la consultora Efial, a qui els investigadors situen en l’epicentre d’aquesta trama, que va crear estructures paral·leles als ajuntaments ajudant-se de societats fictícies.
Entre els detinguts hi ha un altre ex-batlle, el de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), Andreu Martí. Les actuacions van començar arran de les denúncies de regidors d’alguns dels consistoris afectats.
La investigació, segons que ha informat la fiscalia anticorrupció espanyola, ha revelat l’existència d’una operació financera mitjançant la qual Efial Consultoria SL va crear un entramat per estendre l’activitat delictiva més enllà dels consistoris catalans. Això es va portar a terme en una segona etapa en la qual la consultora va passar a dir-se CGI.
Els detinguts es van servir de l’assessoria d’aquesta consultora per a evitar la tasca supervisora del secretari i interventor municipals, segons que diu el ministeri públic, que va ordenar aquestes diligències d’acord amb el jutjat d’instrucció 1 del Vendrell. Les actuacions es mantenen sota secret de sumari.