24.12.2024 - 18:03
|
Actualització: 24.12.2024 - 18:47
Unes quantes de les dones que van denunciar el cineasta Eduard Cortés per haver-les assetjades han criticat la manca d’acció i d’atenció de l’Acadèmia del Cinema Català. L’entitat va obrir un procediment sancionador contra Cortés, director de ficcions com Merlí, i seguint el reglament de l’entitat es va constituir una comissió experta formada per una jurista i una psicòloga especialitzades en violències sexuals. Ara bé, l’expedient va quedar suspès perquè el cineasta va demanar la baixa el 25 de novembre i l’entitat la va admetre.
“Quin és el sentit de fer una investigació si qualsevol home pot sortir de l’acadèmia i tot s’atura?”, ha lamentat la fotògrafa Silvia Grav, que va ser la primera a denunciar públicament els fets. “Volem que no torni a passar perquè hi ha una llista d’homes que no han caigut i ho faran d’aquí a poc. Llavors hi haurà moltes més víctimes que necessitaran el suport que nosaltres no hem rebut”, ha dit en una entrevista a TV3.
En la mateixa línia, una altra de les denunciants, la compositora Norah Alejandra Vega, també ha expressat el seu malestar per la manera com l’acadèmia ha gestionat el cas. “M’hauria encantat que l’Eduard demanés disculpes, m’hauria agradat que l’acadèmia em truqués”, ha dit.
Grav va ser la primera a denunciar Cortés, i va dir que l’havia assetjada per les xarxes durant anys: “Aquest senyor es va passar anys fent-me grooming [assetjament sexual a menors] quan jo tenia 19 anys i ell 55 (encara en tinc les converses), prometent-me d’ajudar-me professionalment i allà continua, dirigint films i sèries a Espanya”, va escriure al seu compte d’Instagram. D’ençà de la primera denúncia, desenes de dones es van afegir a revelar conductes improcedents del cineasta. De fet, en la mateixa entrevista, Grav ha dit que en el grup de víctimes ara ja eren cinquanta-tres.