19.01.2024 - 17:45
|
Actualització: 19.01.2024 - 19:36
La vice-presidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Desafiament Demogràfic espanyola, Teresa Ribera, ha dit aquest matí en declaracions a TVE que el jutge de l’Audiència espanyola Manuel García-Castellón tenia “certa predilecció” per pronunciar-se en “moments polítics sensibles”. “Jo seria molt cauta respecte de la manera en què es pronunciava aquest jutge, que ens té acostumats que sempre s’inclina en aquesta mateixa direcció, que evidentment té una implicació política important i sol sortir a col·lació en moments polítics sensibles”, ha afirmat.
Aquestes paraules han provocat una reacció furibunda d’uns quants sectors de la judicatura i la dreta espanyola. La principal associació de jutges espanyols, la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM), ha criticat durament les declaracions de la vice-presidenta: “No és tolerable en un estat de dret que un membre de l’executiu acusi veladament un jutge de prevaricar, ens causa una enorme tristesa, encara que ja no ens sorprèn res”, diuen en un comunicat. A més, lamenten que l’executiu espanyol assumeixi, diuen, el discurs d’aquells que parlen de lawfare. D’altra banda, la comissió permanent del Consell General del Poder Judicial espanyol (CGPJ) ha emès una declaració institucional rebutjant les declaracions i assegurant que són contràries al principi de lleialtat institucional. També ha apel·lat a la moderació i prudència del poder executiu per a evitar la utilització política de la justícia i el qüestionament de la seva independència.
El PP també ha criticat Ribera, ha titllat les declaracions d’extremadament greus i ha dit que el PSOE havia assumit l’argumentari independentista sobre la justícia. En aquest sentit, la portaveu popular al senat espanyol, Alicia García ha dit que Puigdemont ordena i el govern espanyol obeeix, encara que això signifiqui atacar l’estat de dret. El PP també ha anunciat que reprovarà la ministra a la cambra alta, on té majoria absoluta.
Finalment, Ciutadans ha demanat al comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders, que doni suport als jutges espanyols contra els atacs del govern espanyol. “Quan els atacs a la independència judicial arriben del poder, la seva gravetat augmenta, ja que busquen crear una onada expansiva de cautela, por i autocensura”, ha dit l’eurodiputada Maite Pagazaurtundua.
Les declaracions de Ribera arriben l’endemà de l’esbroncada de García-Castellón a la fiscalia de l’Audiència espanyola, que demanava al magistrat de no enviar la causa del Tsunami al Suprem, sinó al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), perquè considerava que les protestes s’havien d’enjudiciar per desordres i no pas per terrorisme.
El govern espanyol intenta aturar el cop
L’executiu encapçalat per Pedro Sánchez ha intentat contenir les crítiques reiterant el respecte institucional al poder judicial i subratllant que sempre respecten les decisions dels jutges encara que, de vegades, no les comparteixin.
El ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha assenyalat que el govern té un respecte indestructible per la independència judicial. A més, la titular de Defensa, Margarita Robles, ha dit que els jutges són independents i fan una gran feina. Finalment, el ministre de Transports i Mobilitat, Óscar Puente, ha defensat que el govern té molt respecte pel poder judicial, malgrat que ha afegit que “hi ha algunes coses, sobretot coincidències temporals, que criden una miqueta l’atenció” sobre García-Castellón.