Brussel·les proposa els criteris per a qualificar els ‘riders’ de treballadors

  • En total s'han fixat cinc criteris, dels quals s'han de complir com a mínim dos perquè es rebi la qualificació de treballador

VilaWeb
ACN
09.12.2021 - 13:36
Actualització: 09.12.2021 - 16:38

La Comissió Europea ha publicat aquest matí els criteris perquè els riders que treballen per plataformes com Deliveroo, Uber o Cabify siguin legalment considerats treballadors, no pas autònoms. En total s’han fixat cinc criteris, dels quals s’han de complir com a mínim dos perquè es rebi la qualificació de treballador: que no pugui negociar preus, que segueixi determinades normes d’aparença o de conducta fixades per la companyia, que sigui supervisat per la plataforma que l’ocupa, que sigui sancionat per rebutjar un servei o bé que se li restringeixi la possibilitat de treballar per una altra companyia.

La proposta arriba quan s’ha constatat que hi ha milions de persones treballant com a autònoms per a aquestes plataformes sense tenir “el grau suficient d’independència” que els qualificaria de tals. La mesura podria convertir fins a quatre milions de riders en treballadors.

La Comissió també es decanta per fer l’algorisme més transparent. Això implicaria obligar les plataformes a instruir els treballadors sobre el funcionament dels algorismes que els supervisen o bé en determinen les tasques, la remuneració, el temps de feina o possibles promocions. També se’ls haurà d’informar sobre el sistema que en determina la suspensió o restricció de serveis.

A més, Brussel·les vol que hi hagi una “supervisió humana” rere aquests algorismes, com també que els treballadors puguin obtenir explicacions de les decisions que prenguin en un termini inferior a una setmana.

D’altra banda, la directiva proposa que les plataformes hagin d’informar “de manera regular” sobre el nombre de persones que hi treballen i la seva situació contractual. En el cas de les plataformes més petites, aquesta informació s’hauria d’aportar solament una vegada l’any.

Brussel·les calcula que hi ha uns 28 milions de persones que treballen per a plataformes d’aquesta mena a la Unió Europea, i que 5,5 milions són “en risc d’estar mal classificades”. Aquests darrers anys, en diversos països de la Unió, s’han pres un centenar de decisions judicials diferents sobre la condició laboral dels treballadors d’aquestes plataformes. La proposta de la Comissió representa, doncs, un intent d’unificar a escala comunitària aquestes legislacions dispars.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor