02.04.2025 - 11:10
|
Actualització: 02.04.2025 - 11:22
Vora dos mil científics d’alt nivell que treballen als Estats Units han signat un manifest d’alerta pels efectes que tenen les retallades de l’administració de Donald Trump en la recerca, on avisen que s’ha imposat un clima de por. Creuen que Trump ha declarat la guerra a la ciència, i avisen que, si es desmantella el sistema de recerca dels EUA, uns altres països els passaran per davant en els tractaments de les noves malalties, les fonts d’energia netes i totes les noves tecnologies del futur. “Les seves poblacions seran més sanes, les seves economies ens superaran en negocis, defensa, serveis d’intel·ligència i monitoratge de la salut del nostre planeta”, diuen. I avisen clarament: “El mal a l’activitat científica de la nostra nació pot trigar dècades a revertir-se.” El document l’han signat membres electes de les Acadèmies Nacionals de Ciències, Enginyeria i Medicina, que remarquen que parlen a títol individual. Asseguren que, malgrat que tenen ideologies diverses, els uneix la voluntat de defensar la recerca independent. I afegeixen: “Veiem un perill real en aquest moment. La independència científica és desmantellada.” Entre els signants, hi ha científics d’origen català, com ara Joan Massagué, reconegut oncòleg i director del Sloan Kettering Institute a Nova York, i Elías Campo, catedràtic d’anatomia patològica i consultor sènior a l’Hospital Clínic de Barcelona.
“Durant vora vuitanta anys, inversions sàvies del govern dels EUA han construït el sistema de recerca nacional, que s’ha convertit en l’enveja del món”, diuen els científics, que tot seguit lamenten que el govern de Trump desestabilitzi aquest sistema “esbudellant la fundació per recerca, acomiadant milers de científics, impedint l’accés públic a dades científiques i posant pressió a investigadors perquè canviïn o abandonin la seva feina per motius ideològics”.
Entre els exemples més greus, destaquen la pressió exercida contra universitats, com ara la de Colúmbia, a les quals s’ha amenaçat de retirar el finançament si no prenen mesures disciplinàries contra departaments que l’administració considera problemàtics. També denuncien que s’ha intimidat investigadors perquè abandonin estudis, esborrin termes com “canvi climàtic” o evitin de publicar resultats que el govern rebutja.
Això ha originat un clima de por, diuen. Molts investigadors han optat per censurar-se, han renunciat a publicar, han modificat projectes o han evitat temes controvertits per por de perdre el finançament. Tot plegat ha tingut conseqüències greus: aturades en estudis sobre nous tractaments, cancel·lació de beques, tancament de laboratoris i una crisi en la formació de noves generacions de científics.
Els signants avisen que, si no s’atura aquest atac sistemàtic, els Estats Units perdran el lideratge en innovació, medicina, energia neta i seguretat. I alerten que el cost d’aquesta destrucció pot durar dècades. Per això, demanen a l’administració que posi fi a l’assalt contra la ciència i insten la població a implicar-se. “Compartiu aquest missatge, parleu amb els vostres representants i ajudeu la vostra comunitat a entendre què hi ha en joc. La veu de la ciència no pot ser silenciada”, conclouen.