Un crit d’alerta sobre Catalunya a la premsa estoniana: ‘Tan poca memòria tenim?’

  • 'Els mitjans espanyols etiqueten els catalans com a terroristes. Després de viure entre aquests "terroristes", honestament no puc entendre què volen dir amb això'

VilaWeb

Redacció

15.10.2019 - 17:44
Actualització: 15.10.2019 - 18:49

El diari estonià Ohtuleht va publicar ahir un article d’opinió crític amb el paper de la Unió Europea i, en particular, de la societat estoniana, pel que fa a l’independentisme català. L’article és escrit per Meril Tamm, una ciutadana estoniana resident a Barcelona que diu que ha estat ‘càlidament acollida’ i mai no ha estat etiquetada com a immigrant ni ‘enemiga nacional’. ‘El moviment català no és nacionalista. Barcelona, com a capital de Catalunya, és la llar de moltes cultures i persones, incloent-hi jo mateixa’, diu.

Tamm diu que els catalans estan influïts pels moviments independentistes bàltics i que, des del seu punt de vista: ‘La protesta pacífica pot ser comparable a les històries sobre com era Estònia abans de la independència que m’explicaven els meus pares’.

Denuncia que el govern espanyol posa entrebancs a  la llibertat d’expressió, de la lliure expressió i dels moviments cívics i que ‘gent que ha estat fotografiada en un lloc equivocat, manifestants pacífics, i fins i tot artistes que han escrit lletres crítiques amb el govern han estat portats davant un tribunal’. Per exemple, diu: ‘El meu veí va ser citat a declarar per haver participat en una protesta en la qual jo també havia participat’.

Tamm explica que els catalans estan decebuts de la manera com ‘Europa s’ho mira des d’una banda’. ‘Això és una prova per a la democràcia. Com és que la Unió Europea ho accepta?’, es demana. ‘Em sorprèn com els mitjans estonians poden parlar dels catalans com a “separatistes”. Tan poca memòria tenim?’. I diu que la diferència entre la manera com retraten la situació la premsa espanyola i la catalana recorda com ho feien els estonians i els russos. ‘Els mitjans espanyols etiqueten els catalans com a terroristes. Després de viure entre aquests “terroristes”, honestament no puc entendre què volen dir amb això’, diu.

‘Des d’una perspectiva regional, pot semblar estúpid blocar l’aeroport, ja que podria fer enfadar molta gent que pot perdre el vol. Tanmateix, si recordem l’objectiu de les nostres protestes, és una opció molt intel·ligent’, assenyala. Tamm diu que Catalunya necessita atenció internacional, perquè ‘la solució no vindrà d’Espanya’, i diu que l’aeroport és una eina per a arribar al màxim nombre de gent possible més enllà d’Espanya.

‘Un país democràtic del segle XXI no pot tenir presos polítics. Aquest és el motiu pel qual sóc al carrer. No protesto per Catalunya, ho faig per la democràcia’, acaba.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor