04.10.2024 - 18:50
|
Actualització: 04.10.2024 - 20:02
El sector del cafè viu crisi de producció com no s’havia vist mai. Normalment, Europa acostuma a tenir reserves per a quinze setmanes, però ara mateix només en té per a sis. Hi ha uns quants factors que afecten la producció de cafè i el subministrament, entre els quals, el canvi climàtic, la mala collita a escala mundial i les conseqüències de noves regulacions europees contra la desforestació. Aquests darrers mesos, el preu del cafè ja ha pujat, i no es descarta que encara pugi més.
L’augment del preu no es pot adduir a un sol factor. El cafè, igual que el cacau, s’ha de cultivar a l’aire lliure en regions tropicals, i ha estat fortament afectat per efectes meteorològics extrems com ara sequeres prolongades i pluges torrencials. Les condicions són adverses en països productors clau com Brasil i Vietnam, on la producció ha disminuït dràsticament, segons que recull l’Organització Internacional del Cafè (ICO) en el seu darrer informe.
Les males collites també ha afectat altres productors, com ara Colòmbia, els països de l’Amèrica Central o Indonèsia, i això ha fet que l’excedent d’enguany sigui pràcticament inexistent. En el cas de la varietat robusta, que habitualment es fa servir en barreges de cafè exprés i cafè instantani, la baixa producció ha anat acompanyada d’un fort augment de la demanda, perquè molts torradors han impulsat mescles de cafè que inclouen aquesta varietat, més barata, a causa que l’arabica ha mantingut preus persistentment alts aquests darrers dos anys.
Regulació europea contra la desforestació
A Europa, a diferència de la resta de continents, hi ha una casuística: hi ha una nova regulació de la Unió Europa sobre desforestació que, segons els productors, pot ser catastròfica. El desembre del 2022, es va aprovar el reglament de desforestació de la Unió Europea (EUDR), amb l’objectiu de combatre la desforestació que causen sectors econòmics com el del cafè, el cacau, la soia, la fusta o el bestiar. A partir del 30 de desembre ja no es podran vendre aquests productes a Europa si abans les empreses no demostren que els seus béns no tenen cap mena de relació amb la desforestació. Les empreses més petites tenen temps fins el juliol del 2025.
La qüestió principal és com demostrar-ho. La resposta és que els fabricants de cafè de tot el món hauran d’utilitzar les coordenades de satèl·lit per mapar digitalment la mida de la seva granja i remarcar-ne clarament els límits, per tal de comprovar si alguna part ha estat talada d’ençà del 2020. En cada lliurament s’ha de proporcionar una fotografia aèria o per satèl·lit; altrament, es pot rebutjar el contenidor sencer. Tenint en compte que moltes granges es troben en estats en desenvolupament, aquest tràmit es preveu que sigui, pel cap baix, un autèntic maldecap.