15.12.2023 - 20:06
|
Actualització: 15.12.2023 - 20:11
Els grups de transport marítim Maersk i Hapag-Lloyd, han anunciat avui que suspenen temporalment la navegació pel canal de Suez i la mar Roja arran dels atacs davant les costes del Iemen.
Els houthis del Iemen, en suport a Palestina, van anunciar que atacarien vaixells vinculats a Israel o que s’adrecen als ports d’aquell país. Però, els darrers dies l’amenaça per al comerç ha crescut a mesura que els vaixells portacontenidors i petroliers amb bandera de països com Noruega i Libèria han estat atacats, tot i no tenir un vincle clar amb Israel. La mar Roja és una de les rutes marítimes més transitades del món, incloent-hi les que transporten petroli, i hi passa per allà més d’un 10% del comerç mundial.
Així, avui, la companyia alemanya Hapag-Lloyd, la cinquena del món, que operava un vaixell atacat divendres, ha anunciat que atura tot el trànsit de contenidors per la mar Roig. Poc després, Maersk, la companyia naviliera més gran del món, ha ordenat a tots els vaixells que han de passar per la mar Roja que interrompin els seus trajectes fins “a nou avís”. “Després de l’incident amb el Maersk Gibraltar ahir i un altre atac avui contra un vaixell de càrrega, hem donat instruccions a les embarcacions a la zona en camí cap a l’estret de Bab al Mandeb perquè suspenguin la navegació i esperin instruccions”, ha informat el grup en un comunicat.
Maersk is deeply concerned about the incident involving the MAERSK GIBRALTAR while the vessel was traveling from Salalah, Oman to Jeddah, Saudi Arabia. The crew & vessel are reported safe. We are currently working to ascertain the full details of the incident. Vessel was not hit
— Maersk (@Maersk) December 15, 2023
L’impacte sobre el transport marítim mundial pot ser molt important, tant en termes econòmics com d’endarreriments en els lliuraments, ja que suposa aturar parcialment el trànsit en dues de les vies navegables més estratègiques del món, és a dir, el Bad al-Mandab a l’entrada sud del mar i el canal de Suez d’Egipte al nord. Sobre això, la ministra d’Afers estrangers alemanya, Annalena Baerbock, ha exigit avui que els atacs per part dels houthis s’aturin de seguida i ha dit que els atacs “no només posen en perill Israel sinó a la navegació marítima internacional i la llibertat de les rutes comercials”.
Qui són els houthis i per què ataquen vaixells a la mar Roja?