Crisi en l’independentisme escocès: Sturgeon, a la corda fluixa pel seu paper en el cas Salmond

  • La primera ministra podria haver de dimitir per la manera en que va portar al parlament l'acusació contra l'ex-dirigent del partit

VilaWeb
La primera ministra Nicola Sturgeon durant la declaració, ahir al parlament, per la investigació sobre Alex Salmond (fotografia: Andrew Cowan).
Redacció
03.03.2021 - 21:50
Actualització: 04.03.2021 - 06:36

L’independentisme escocès ha entrat en crisi poques setmanes abans de les eleccions del 6 de maig. La primera ministra i dirigent del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, és a la corda fluixa i creixen les veus que en demanen la dimissió.

Tot gira entorn de la posició de Sturgeon en la investigació sobre unes al·legacions contra l’anterior primer ministre, Alex Salmond, en què era acusat d’assetjament sexual. Salmond acusa Sturgeon d’haver fabricat una campanya contra ell amb la intenció de dur-lo a la presó. Segons Salmond el marit de Sturgeon –que era el cap executiu de l’SNP– i el cap de gabinet de la primera ministra van maniobrar per destruir la seva reputació. Per una altra banda, però, els unionistes acusen Sturgeon d’haver demanat al parlament que confiés en Salmond quan ja sabia de les primeres acusacions en la seva contra i afirmen que una reunió entre ells dos quan el procés judicial ja estava en marxa constitueix una greu violació dels principis legals. Finalment el govern escocès és acusat d’haver amagat o filtrat documents, segons el moment, amb intencionalitat política durant el procés d’investigació que va portar a terme contra Salmond.

En una llarga sessió de vuit hores feta ahir davant el parlament escocès, Sturgeon va rebutjar les acusacions de conspirar contra Salmond, qualificant-les d’absurdes. Però va dir també que el seu govern va cometre un “error terrible i catastròfic” durant la investigació sobre dues denúncies d’assetjament sexual contra Salmond, en nomenar com a responsable de la investigació a un funcionari que havia parlat prèviament amb les denunciants, cosa que no era permesa. Aquesta decisió va portar a el govern a perdre una revisió judicial empresa per Salmond, fet que va costar als contribuents més de 600.000 lliures. “Es va fallar a dues dones i es va perdre els diners dels contribuents”, ha declarat la primer ministra. Dimarts s’havia publicat un informe sobre com el govern havia gestionat el cas que deixava clar que havia estat plagat d’errors.

També ha causat una gran polèmica la discussió sobre quan la primera ministra es va assabentar de les queixes contra l’antic líder del partit. Ella va dir que va ser en una reunió amb Salmond a casa a principis d’abril de 2018. Però més tard es va saber que el seu antic cap de personal li ho havia comunicat ja al seu despatx de Holyrood uns dies abans, un fet que ella afirma haver oblidat.

Salmond, líder històric de l’independentisme escocès i primer ministre durant set anys, ha exigit la dimissió immediata de la secretària del govern, Leslie Evans, i també ha reclamat dimissions dins l’oficina del fiscal. I ha insinuat, tot afegint que això no li correspon de dir-ho, que la primera ministra també hauria de dimitir.

La crisi també té un aspecte molt personal, amb Salmond i Sturgeon, els dos dirigents més importants de l’independentisme, fent-se duríssimes acusacions personals davant l’estupor dels militants. Segons tots els indicis, la crisi pot afectar molt negativament l’SNP, que tots els sondatges consideraven clar guanyador de les eleccions, amb la promesa d’un segon referèndum d’independència.

La disputa va començar quan dues funcionàries van denunciar el 2018 Salmond per un assetjament sexual -que ell va negar rotundament- que s’hauria fet al 2013, mentre ell era primer ministre. Les denúncies es van fer després que Sturgeon demanés que s’establissin noves polítiques governamentals sobre l’assetjament sexual arran el moviment #MeToo. Salmond està convençut que aquesta decisió es va fer pensant en el seu cas. Al gener de 2019, Salmond va ser arrestat i acusat de múltiples càrrecs d’agressió sexual, inclòs intent de violació. Va ser jutjat el març de 2020 i en el judici va resultar absolt de tots els càrrecs.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor