04.02.2019 - 21:00
TEMA DEL DIA
Avançament. El govern del Botànic ho tenia tot de cara per a revalidar la majoria a les eleccions del 26 de maig. Passat l’estiu, les enquestes somreien el PSPV, amb l’ajut de l’arribada de Pedro Sánchez al govern d’Espanya. Compromís confirmava i eixamplava el seu espai polític i Podem conservava intacte el seu. Fins al punt que Ximo Puig va sospesar d’avançar les eleccions i fer-les abans de les andaluses de l’1 de desembre. L’argument del president de la Generalitat per a justificar la maniobra era que així el País Valencià sortia del grup de les autonomies de règim comú i se significava políticament. Però a la fi va desestimar la idea, en bona part perquè ni Compromís ni Podem no ho veien prou clar.
Ara se’n deu penedir, de no haver-ho fet, perquè les coses han canviat i les expectatives del Botànic no són ni de bon tros tan bones. Algunes enquestes publicades aquest cap de setmana, com la de Valencia Plaza, apunten que el tripartit de dretes PP-Cs-Vox podria arribar a sumar més escons que els actuals membres del govern: PSPV, Compromís i Podem. Són enquestes i prou. Per tant, indiquen tendències, amb tots els condicionants que es vulgui. Ara hi ha una cosa certa: el panorama polític valencià ha canviat per dos fenòmens inesperats. D’una banda, l’ascens de Vox, que va esclatar a les eleccions andaluses i ja es considera cert que també entrarà a les Corts Valencianes, amb un nombre important de diputats. De tota manera, aquest augment de l’extrema dreta anirà en detriment del PP i de Cs, que és on va a pescar vots.
El segon fenomen és el problema real del govern del Botànic: la crisi de Podem, que es dirimeix a Madrid, però que desgasta tota la formació, especialment al País Valencià, on els militants són majoritàriament afins a Íñigo Errejón, capdavanter del sector crític de la formació, que es troba al límit d’una escissió. Els enfrontaments entre oficialistes i errejonistes castiga fort la formació de Pablo Iglesias i València no se n’escapa pas. Afegim-hi encara l’enfrontament entre Podem i Esquerra Unida, que són incapaços d’arribar a cap acord electoral.
Pel sociòleg Rafa Xambó, aquest és el principal entrebanc d’una possible repetició del Pacte del Botànic: les baralles entre Podem i EU, perquè poden deixar fora de les Corts uns cent mil vots de cada formació. ‘Han d’arribar a un acord, sigui com sigui’, adverteix. Sobre les enquestes, recorda que qualsevol enquesta feta per telèfon fix és ‘poc fiable’ perquè la mostra acaba resultant esbiaixada. Xambó també remarca que si surten gaires enquestes que donen majoria a la dreta poden acabar mobilitzant el vot d’esquerres.
Al marge de les enquestes, aquest cap de setmana el govern del Botànic ha fet a Gandia la darrera tancada abans de les eleccions. No solament ha enllestit els darrers projectes de la legislatura, sinó que ha posat les bases de la següent, segons el president, Ximo Puig. El Botànic vol donar imatge de fermesa i seguretat enfront d’unes enquestes que el fan trontollar i, sobretot, enfront de la divisió de Podem i Esquerra Unida.
MÉS QÜESTIONS
ERC i PDECat trenquen amb Sánchez. L’independentisme, que va ser clau per a la moció de censura que va convertir Pedro Sánchez en president del govern espanyol, li retira oficialment el suport, tot presentant dues esmenes a la totalitat del pressupost espanyol. ERC ho ha justificat dient que Sánchez no ha fet cap gest polític pel referèndum d’autodeterminació ni per evitar o suavitzar el judici contra els líders independentistes, que comença dimarts de la setmana vinent. El PDECat ha decidit de deixar-li temps fins divendres, data límit de presentació de les esmenes, perquè faci un ‘gest’, però el PSOE ja ha reiterat que no en pensa fer cap. Juntament amb el no de Marea, Sánchez ja no té majoria ni per a tramitar el pressupost al congrés espanyol. Ara té dues opcions: prorrogar-lo o convocar eleccions anticipades. En teoria, optarà per la primera, perquè vol governar tant de temps com pugui, si més no fins a la tardor. De fet, algunes de les propostes principals del pressupost, com l’augment del salari mínim, ja les ha aprovades mitjançant un decret llei.
Blasco acusa els governs de Joan Lerma de cobrar comissions del 10%. L’ex-conseller Rafael Blasco ha assegurat que mentre va formar part del govern amb el PP no va tenir constància que es ‘convidés’ cap empresa a optar a contractes públics ni tampoc que es cobressin comissions a contractistes. En canvi, per desviar l’atenció, ha acusat el PSPV de Joan Lerma d’haver donat indicacions als seus càrrecs públics perquè reclamessin el pagament del 10% en comissions als contractistes. Blasco ha acusat l’ex-secretari d’organització del PSPV en l’època de Lerma, Pedro Lorca, d’haver demanat als càrrecs públics socialistes el cobrament d’aquestes comissions. Sobre això, ha convidat els periodistes a recórrer a l’hemeroteca: ‘Hi veureu coses sorprenents’, ha dit. Blasco, que va ser condemnat a sis anys i mig per delictes de malversació i falsedat documental pel desviament de fons públics destinats a cooperació internacional, ja té el tercer grau penitenciari i avui ha comparegut en la comissió de les Corts que investiga la trama organitzada que va revelar l’operació Taula. A partir del 15 d’abril s’encararà a un altre judici pel desviament de gairebé quatre milions d’euros d’ajudes públiques destinades a projectes humanitaris, com ara la construcció d’un hospital a Haití.
La campanya electoral a Andorra començarà el 24 de març. La reunió de la junta de presidents ha fixat avui el calendari per a les eleccions, que comença amb la dissolució del Consell General el dimarts 19 de febrer, segons que ha explicat la subsíndica Mònica Bonell. El termini per a presentar les llistes electorals serà el dimecres 27 de febrer a migdia, la campanya electoral començarà el diumenge 24 de març i el 7 d’abril els ciutadans seran convocats a les urnes per elegir els nous membres del parlament. Els consellers actuals encara hauran d’aprovar el pressupost, en la sessió del divendres 15 de febrer, que molt probablement es prorrogarà fins l’endemà. Segons la subsíndica, la previsió és d’aprovar gairebé totes les lleis en curs al Consell General, tot i que pot ser que dues o tres quedin pendents i no arribin a passar pel ple.
Catalunya i les Illes fan pinya per a l’eix mediterrani en la reforma de la PAC. La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, i el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, Vicenç Vidal, han acordat d’obrir vies de treball per a defensar els interessos conjunts en matèria agrícola i pesquera arran de les reformes previstes de la Política Agrària Comuna (PAC) i del model de gestió de la pesca d’arrossegament. Tots dos consellers s’han reunit aquest matí a la seu del Departament d’Agricultura, a Barcelona. Jordà ha explicat que els dos governs havien constituït un grup de treball per definir els punts en comú que ajudaran a donar resposta als agricultors, ramaders i pescadors. També ha remarcat la importància d’aquest eix mediterrani. ‘Dóna valor a tot allò que ens uneix. Junts podem arribar més lluny’, ha insistit. Així mateix, ha destacat el model que impulsa el seu departament, basat en la cogestió. Un model que és guardonat i reconegut en el sector de la pesca i que ha estat premiat per la FAO. El conseller Vicenç Vidal també ha indicat: ‘Hem de defensar les nostres diferències davant Europa. Som singulars. No poden tractar totes les regions de la mateixa manera perquè l’agricultura no és igual. La realitat física, el clima, la terra, la tipologia d’explotacions, la cultura que determina com es fan les explotacions, són diferents. Aquest fet s’ha de recollir en la política agrària comuna’, ha afirmat.
Vaga general de les Armilles Grogues a Catalunya Nord. La vaga de les Armilles Grogues afectarà demà Catalunya Nord i particularment Perpinyà. A la convocatòria, s’hi ha adherit el sindicat CGT i més col·lectius. Serà una mobilització atípica. A la matinada, tres columnes partiran del Centre de Recaptació de l’avinguda de la Costa Vermella, del liceu Aragó i de l’Agència de Salut per trobar-se cap a les 11.00 a la plaça de Catalunya. En aquest punt els manifestants organitzaran operacions de blocatge al nucli urbà. ‘L’objectiu serà informar la població’, diu Jean-Claude Zaparty, de la CGT. Finalment, cap a les 15.00, una gran assemblea general reunirà sindicalistes i Armilles Grogues als nous locals de la CGT. La vaga afectarà principalment els sectors de la salut, correus, energia, transports i construcció. També és previst que es mobilitzin els jubilats.
LA DATA
El 21 de febrer es reunirà per primera vegada a la història la comissió bilateral entre el govern espanyol i la Generalitat Valenciana. El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ho han acordat avui, després d’una reunió a la Generalitat.
TAL DIA COM AVUI
El 4 de febrer de 1942 va néixer a Alcoi l’enyorat Ovidi Montllor, poeta, cantant i actor. Aquesta és una de les seves frases més conegudes: ‘Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pense.’