Crisi a Catalunya Sí que es Pot pel vot negatiu a la declaració independentista

VilaWeb

Redacció

10.11.2015 - 02:00

Catalunya Sí que es Pot va votar no al ple del Parlament de Catalunya l’anomenada ‘declaració de ruptura’, igual com han fet Ciutadans, PSC i PP. Aquesta votació va provocar, ja abans de fer-se, una crisi dins el grup parlamentari i entre els militants. I va tenir continuïtat després de la votació.

Tot va començar quan el diputat Joan Giner, de Podem, va expressar a través del seu bloc el desacord amb la posició presa pel grup respecte de la votació de la resolució d’independència. A ‘Què penso de la votació d’avui al Parlament‘, Giner es lamenta que ‘en el dia de l’aniversari d’una consulta prohibida pel PP i el Tribunal Constitucional’, Catalunya Sí que es Pot voti en contra de la declaració d’inici del procés d’independència presentada per Junts pel Sí i la CUP: ‘Com ja he comunicat als i les companyes del meu grup, no comparteixo aquesta posició, i considero que ens hauríem d’abstenir en aquesta votació.’ Tot i això, va optar finalment per votar-hi en contra, ‘a contracor’, i no trencar amb la resta del seu grup, que l’havia amenaçat d’expulsar-lo.

Captura de pantalla 2015-11-09 a les 12.45.44

Segons ell, tant el president com el portaveu del seu grup li van dir que l’incompliment de la disciplina de vot implicaria fer-lo fora del grup: ‘A més, vaig rebre pressions de la direcció estatal de Podem, comunicant-me que avalaven aquesta decisió.’ I es queixava: ‘Considero que aquestes pràctiques són pròpies del verticalisme i la vocació monolítica dels partits tradicionals, i no de les noves formes de fer política a què aspirem.’

La posició de Giner, quan es féu pública, va aixecar tot de reaccions significatives, especialment a Twitter.

Una de les primeres fou la de David Companyon, diputat d’ICV durant la darrera legislatura, que va dir que Catalunya Sí que es Pot no podia situar-se al costat del PP i Ciutadans.

Políticament, un dels missatges més significatius fou el de Jaume Asens, tinent batlle de Barcelona, un dels principals impulsors de la candidatura En Comú-Podem pel 20-D. Asens considera un error que CSQP votés ‘amb el bloc del búnquer’.

A més, l’antropòleg i històric militant comunista Manuel Delgado va anunciar ahir que abandonava Comunistes de Catalunya, formació fruit de la fusió del PCC i del PSUC Viu i integrant de la coalició d’Esquerra Unida i Alternativa. Delgado va dir en una carta oberta publicada al seu bloc que abandonava la militància arran de la votació negativa de Catalunya Sí que es Pot a la declaració independentista, juntament amb el PP, Ciutadans i el PSC. ‘El que no m’imaginava és que acabaríem sent un obstacle per a la història i ni en el pitjor malson no podia imaginar-me la paorosa imatge d’aquest matí al Parlament: els nostres diputats votant colze amb colze amb els hereus del franquisme, que és el que tantes vegades hem repetit que és el Partit Popular, ni tampoc amb les disfresses postmodernes de la ‘España una, grande y libre’ que és Ciutadans’, va escriure.

Coscubiela ho nega
El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va negar que la direcció del grup hagués advertit el diputat Joan Giner que l’expulsaria en cas de trencar la disciplina de vot amb la resolució independentista. En declaracions als passadissos del parlament, va dir: ‘No és el nostre estil i això no ha passat mai.’ Segons ell, ‘mai no s’ha arribat a plantejar com a hipòtesi tancada que es produís una votació diferenciada’.

Giner, en canvi, va reivindicar el debat democràtic del grup apel·lant a l’origen dels membres de Catalunya Sí que es Pot. ‘Molts dels components tenen arrels de matrius llibertaries. Prenem les decisions com les prenen tots els grups’, va dir. I va admetre que ahir havia votat contra la resolució independentista ‘a contracor’ per evitar que el fessin fora del grup. Per ell, el seu partit s’havia d’haver abstingut.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor