03.05.2024 - 10:50
|
Actualització: 03.05.2024 - 11:52
Crims, el programa de crònica negra de TV3 i Catalunya Ràdio, ha estrenat un videojoc per a mòbils i tauletes amb el qual podem posar-nos a la pell de l’investigador d’un crim. És Crims: casos oberts, el primer videojoc de gran projecte de 3Cat, que en la nova etapa vol entrar en aquest àmbit, en què el català té una presència minsa. El videojoc es pot descarregar de franc a les botigues d’aplicacions d’Android i Apple.
El videojoc presenta deu casos ficticis per resoldre. N’hi ha un d’accés lliure, tres més requereixen tenir un usuari registrat a la plataforma 3Cat (sense cost afegit) i sis són de pagament. L’objectiu del joc, destinat a un públic ampli, és desenvolupar les capacitats d’investigació dels jugadors, que han de resoldre envits intel·lectuals i d’habilitat. S’hi pot jugar en català, en castellà i en anglès.
Crims: casos oberts l’ha desenvolupat l’empresa igualadina Cubus Games amb la complicitat de Goroka i True Crime Factory, responsables de la producció executiva de Crims. Carles Porta, conductor dels programes originals de televisió i ràdio, apareix com a narrador en la introducció de cada cas que presenta el joc.
Ara fa un any que 3Cat ja va estrenar un videojoc infantil basat en el projecte Beta, de l’SX3. Però, a diferència de Crims: casos oberts, no era un videojoc desenvolupat de zero, sinó basat en la plataforma Roblox, un espai de minijocs que ofereix als usuaris la possibilitat de crear escenaris propis. A més, 3Cat va fer una crida a desenvolupar un videojoc amb versió original en català adreçat a un públic de 10 anys i 14 per a PlayStation 4 i 5; Xbox One i Series X i S; Nintendo Switch i per a ordinadors amb la plataforma Steam.
El projecte seleccionat va ser X3 i les mòmies de l’espai, desenvolupat per l’estudi Petoons Studio, un estudi que treballa a Barcelona i Girona especialitzat en formats d’entreteniment infantil i familiar. Han publicat videojocs com ara Curse of the sea rats, Peppa Pig world adventures i Petoons party.
Tor, una història de Carles Porta, un èxit d’audiència
Dilluns TV3 i la plataforma 3Cat van estrenar Tor, una història de Carles Porta, una nova sèrie documental basada en el cas de la muntanya de Tor, que Porta va començar a investigar el 1997 per al programa 30 minuts. El reportatge ens explica l’assassinat el 1995 de Josep Montané, Sansa, propietari d’una de les muntanyes més grans del Pirineu; el tercer crim en un poble de tretze cases on hi ha un conflicte niat que fa cent anys que dura. Tot plegat, per veure qui és el propietari de la muntanya, on, segons que diuen els estatuts de la societat de copropietaris, s’hi ha de viure tot l’any. És a dir, que s’hi ha de tenir foc encès.
El dia de l’estrena va tenir una audiència del 18% de quota de pantalla i més de 509.000 espectadors a TV3; a 3Cat el mateix dia de l’estrena el primer episodi va tenir 74.700 reproduccions. Però l’endemà, tan sols amb dos dies publicat, ja es va convertir en el vídeo més vist de tot l’abril, amb 120.500 reproduccions.