El crim masclista que ha sacsejat l’Índia

  • Una onada de protestes multitudinàries ha sacsejat el país arran de la violació i assassinat d'una metgessa en pràctiques a Calcuta

VilaWeb
The Washington Post
21.08.2024 - 21:40

The Washington Post · Adela Suliman

Una onada de protestes multitudinàries ha sacsejat l’Índia arran de la violació i posterior assassinat d’una metgessa en pràctiques a Calcuta. En resposta al crim, els treballadors sanitaris indis van fer dissabte passat una vaga de vint-i-quatre hores convocada per l’Associació Mèdica Índia (IMA) –l’agrupació més gran de metges del país– que afectà tots els serveis no urgents.

Aquests darrers dies hi ha hagut grans protestes a tota l’Índia en contra del crim, que una ONG ha qualificat de “recordatori tràgic de l’omnipresent violència contra les dones a l’Índia”. El primer ministre Narendra Modi i estrelles de Bollywood es troben entre les personalitats que s’han pronunciat contra l’atac. Tot seguit us expliquem tot allò que us cal saber-ne.

L’estudiant de medicina va ser violada i assassinada “brutalment”

L’estudiant de medicina de trenta-un anys, el nom de la qual no s’ha publicat, va ser trobada morta la matinada del 9 d’agost al Col·legi Mèdic R.G. Kar de Calcuta. Havia estat “brutalment violada i assassinada”, segons l’IMA, que assenyalà que feia trenta-sis hores que treballava sense parar i denuncià com a problema seriós la manca “d’espais segurs” als centres mèdics perquè les dones puguin descansar.

La jove doctora havia anat a dormir en una sala de seminaris de la facultat tan bon punt va acabar el torn, atesa la manca de dormitoris o sales de descans al centre, segons que van explicar els seus col·legues a Reuters. El cos de la doctora va ser trobat amb moltes ferides i hemorràgies, segons que van informar els mitjans indis i Reuters.

L’autòpsia del cadàver ha confirmat l’agressió sexual. Han detingut una persona en relació amb el crim, segons The Associated Press, que també explica que la família de la víctima ha denunciat que la violació fou grupal i que, per tant, hi hagué més implicats.

L’IMA ha acusat les autoritats universitàries i la policia local de gestionar inadequadament el cas. S’ha obligat els funcionaris locals que investiguen el crim a lliurar el cas a l’Oficina Central d’Investigacions de l’Índia.

Les protestes s’han estès per les ciutats principals del país

Milers de dones han sortit aquests dies als carrers de les ciutats principals del país, com ara Delhi, Bombai i Hyderabad. Amb el lema “Reclamem la nit”, les manifestants han denunciat les limitacions de les lleis de protecció de les dones i han reclamat més protecció legal per a les víctimes.

Els activistes diuen que el cas és emblemàtic dels fracassos de l’Índia a l’hora d’abordar la violència sexual. “Com a societat i com a nació, fallem a les nenes i a les dones”, diu en un correu electrònic Sandeep Chachra, director executiu de l’Associació ActionAid. “La lentitud de la justícia sol embravir els agressors. Necessitem actuacions policíaques més bones i un sistema de justícia penal més eficaç per a dissuadir aquests crims atroços”, afegeix.

L’IMA, per la seva banda, diu que el govern continua sense reconèixer com cal la violència exercida sobre metges i hospitals, i diu que cal millorar la seguretat als centres mèdics. “Els metges, especialment les dones, són vulnerables a la violència a causa de la naturalesa de la seva professió. Correspon a les autoritats de vetllar per la seguretat dels metges als hospitals i campus”, explica l’associació.

Una doctora que ha participat en les protestes a Nova Delhi, Richa Garg, declarà a The Associated Press que ja no se sentia segura a la feina. “Com a dona, em bull la sang”, afirmà. I afegí: “Cal cercar immediatament als culpables d’aquest crim […] i treballar perquè els nostres llocs de feina siguin més segurs.”

Modi va abordar la qüestió dijous passat en un discurs. “Com a societat, hem de pensar en les atrocitats que es cometen contra les nostres mares, filles i germanes”, digué. Quan Modi es va presentar per primera vegada a la presidència a les eleccions del 2014, la qüestió de la seguretat de les dones va ocupar un lloc prominent en la seva campanya electoral.

L’actriu Alia Bhatt va escriure a Instagram que el crim era “una altra atrocitat horrible” i una constatació més que les dones índies no estaven segures enlloc. Hi afegia que demostrava que res no havia canviat gaire d’ençà de la brutal violació en grup i assassinat d’una estudiant en un autobús a Nova Delhi l’any 2012, que també va desfermar protestes multitudinàries a tot el país.

La violència masclista continua essent un problema greu a l’Índia

Encara que les protestes desfermades pel cas del 2012 van causar una onada de reformes legals històriques al país –en què s’enduriren les penes per delictes contra les dones, s’amplià la definició del terme “violació” i s’establiren tribunals de via ràpida per a agilitzar els judicis per violació–, els activistes a l’Índia diuen que encara hi ha molta feina a fer.

“Les autoritats no han aplicat la llei de manera efectiva”, assenyalà Human Rights Watch en un comunicat. “Les dones i les nenes a l’Índia tenen dret de viure i treballar amb dignitat sense témer per la seva seguretat”, afegí.

Els delictes violents contra les dones continuen augmentant, segons les estatístiques nacionals, i els casos de violació d’alt perfil continuen sortint a la llum amb una regularitat alarmant, en gran part com a resultat d’un clima cultural que els activistes diuen que resta importància a la violència sexual i dóna impunitat als criminals.

“La violació i assassinat de la metgessa en pràctiques a Calcuta és un recordatori tràgic de la violència generalitzada contra les dones a l’Índia. Com a nació i com a societat, hem de reflexionar sobre tot allò que ens falta per a aconseguir que els nostres llocs de feina, ciutats, pobles i fins i tot cases siguin segurs per a les dones”, diu Chachra.

L’Oficina de Registres de Delictes de l’Índia, una agència governamental, va informar d’uns 24.923 casos de violació el 2012, una xifra que augmentà a 31.677 l’any 2021, segons ActionAid. L’associació atribueix parcialment aquest augment a una conscienciació més gran de la violència sexual, reformes legals i una reducció de l’estigma social entorn de la denúncia de la violència masclista.

Rashmi Mishra, directora d’Inspiring Indian Women, un grup que defensa els drets de les dones, qualifica la mort de la metgessa en pràctiques de “cas horrible”, però afegeix que confia que la vaga pressionarà les autoritats perquè prenguin més mesures.

La gent a l’Índia, continua, ara està més conscienciada que mai, i exigeix justícia.

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 22.08.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor