És segur vaccinar-se per a una embarassada?

  • Malgrat la crida de les institucions perquè les embarassades es vaccinin, encara falten dades concloents sobre l'efecte del vaccí en el fetus

VilaWeb
Txell Partal
29.07.2021 - 21:50
Actualització: 04.08.2021 - 13:45

Aquesta setmana alguns especialistes en ginecologia i obstetrícia han fet una crida a accelerar la vaccinació entre embarassades. Una campanya a la qual s’han afegit les institucions. El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, recordava ahir la necessitat de vaccinar aquest col·lectiu. Subratllava que per a elles vaccinar-se és segur i que el virus les pot afectar igual que la resta. “La pandèmia afecta la gent jove, i les embarassades ho són”, va insistir. Una crida que també han fet els ministres de Sanitat espanyol i francès. Fins i tot l’OMS ha dit aquesta setmana que s’havia de prioritzar aquest col·lectiu.

Tot això arriba quan les xifres deixen al descobert el recel de les embarassades a vaccinar-se. Només dues de cada deu ho han fet a l’estat espanyol. I s’escau en un moment en què s’ha registrat un augment d’embarassades que han hagut de ser ingressades arran de la covid-19. La Vall d’Hebron, centre de referència per a aquesta mena de casos a Catalunya, té ingressades quaranta gestants, nou de les quals en una unitat de cures intensives (UCI). Al País Valencià calculen que n’hi ha onze, dues de les quals a l’UCI.

Però hi ha més preocupacions: aquest darrer mes s’ha mort una dona embarassada a Catalunya i dues més a la resta de l’estat espanyol. També hi ha hagut morts fetals i algunes cesàries d’urgència per la mala evolució de la gestant.

Les embarassades són un col·lectiu de risc

Les dones embarassades són considerades un col·lectiu de risc per la covid-19. El mes de març la doctora Anna Suy, de l’Hospital Vall d’Hebron, ja alertava que les embarassades amb covid-19 tenien més risc de ser ingressades. En una entrevista a VilaWeb, deia que una embarassada tenia la mateixa probabilitat d’infectar-se que una altra dona de la seva edat, però que, una vegada malalta, la gestant tenia més risc de ser ingressada, acabar a l’UCI i intubada. Això sempre en comparació amb persones de la seva edat: és a dir, que continua tenint molt més risc un pacient de seixanta anys no vaccinat que no una dona embarassada. “Si les embarassades tinguessin setanta-cinc anys, segurament parlaríem de xifres molt alarmants, però com que per sort són relativament joves no tenen tant de risc. És a dir, en xifres absolutes el risc és molt baix” explicava Suy.

També cal tenir en compte el risc que hi hagi un final prematur de la gestació, cosa que posa en perill també la criatura.

És segur el vaccí? Per què fan aquesta crida a vaccinar-se, ara?

De bon començament, les embarassades van ser excloses de la vaccinació contra la covid-19, perquè no hi havia estudis científics que acreditessin que fos segura. Però amb el pas del temps això ha evolucionat. I actualment els governs els recomanen de vaccinar-se. Diuen que, gràcies al vaccí, es redueix el risc de contagis. A més, expliquen que és positiu per al nadó, perquè la mare transmet anticossos, de manera que el protegeix amb vista al futur.

Però realment, què ha canviat? “No hi ha noves dades científiques. L’única novetat és la situació epidemiològica, que s’ha complicat. Fa un mes el risc de contagiar-se era molt baix, i ara és molt alt”, explica Anna Suy, de l’Hospital Vall Hebron. Recorda que no hi ha pas nous estudis que certifiquin la plena seguretat del vaccí per a les embarassades. N’hi ha amb animals que indiquen que és segur. I les poques dades que hi ha amb gestants sembla que ho ratifiquen. Però d’estudis no n’hi ha. Pzifer, per exemple, n’ha començat un, però encara no se’n saben les conclusions.

Cal que les gestants avaluïn la seva situació. Si poden estar aïllades o tenir un risc baix de contagi, potser no cal, però si tenen molta interacció social… Cadascú es coneix i segons això que decideixi. Científicament, no tenim més dades –conclou Suy–. Ara tenen molt risc, perquè hi ha molts contagis. Se’ls ha de dir que estiguin a casa, que no facin dinars ni sopars. Que es posin la màscara. Que es confinin. Però això, tant si es vacunen com si no, perquè no hem de prendre de vista que el vaccí no és infal·lible.”

Les gestants lamenten la falta d’informació

Tot plegat fa que moltes embarassades tinguin dubtes. Lamenten que la informació que reben sobre la idoneïtat de posar-se el vaccí sigui moltes vegades contradictòria, cosa que no els dóna gaire confiança. “Si no preguntes, ningú no t’explica res”, diu l’Alba, embarassada de trenta-cinc setmanes. “En l’última visita amb la llevadora li ho vaig demanar.  Ja havien obert la vacunació a la meva franja d’edat i per tant ja me la podia posar. La resposta va ser que prengués una decisió informada, però tinc la sensació que ningú no me la fa arribar, aquesta informació. Continuo tenint molts dubtes. La llevadora de pre-part em va dir que als Estats Units havien començat a vacunar les embarassades amb Pzifer al gener i que no havia passat res. Però ningú no es compromet a dir-te si al fetus li pot passar res. M’he quedat amb molts dubtes. I per tant no sé què fer.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor