07.11.2016 - 11:46
|
Actualització: 07.11.2016 - 15:56
La concentració del proper diumenge 13 de novembre a Barcelona organitzada per l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI com una crida ‘en defensa de la democràcia i les institucions catalanes’ aglutinarà representants polítics que estan sent investigats judicialment com la presidenta del parlament, Carme Forcadell; la batllessa de Berga, Montse Venturós, o el regidor de Vic Joan Coma. També hi seran l’ex-president Artur Mas i les ex-conselleres Irene Rigau i Joana Ortega i el diputat al congrés Francesc Homs, imputats pel 9-N, així com membres de la societat civil també encausats, com el president de Catalunya Acció, Santiago Espot. Així ho han destacat les entitats sobiranistes en una conferència de premsa per presentar l’acte de diumenge, que tindrà lloc a l’Avinguda de Maria Cristina a partir de les 12 del migdia. Les entitats han insistit que la convocatòria és ‘una crida als demòcrates’ davant les accions judicials contra càrrecs electes relacionades amb el procés sobiranista i esperen que sigui ‘transversal’ i ‘unitària’.
Amb el lema ‘Per la democràcia. Defensem les nostres institucions’, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) volen mostrar rebuig als ‘atacs’ judicials i polítics a càrrecs electes de Catalunya, segons han explicat els responsables de les tres entitats aquest dilluns. Per als organitzadors, l’acte és una crida al conjunt de la ciutadania catalana per ‘defensar les institucions escollides democràticament’ i mostrar que la feina feta per al dret a decidir i el procés sobiranista és ‘legítima’ i ‘imprescindible per culminar el mandat democràtic’, en paraules del president de l’ANC, Jordi Sànchez.
La concentració d’aquest diumenge, davant les Fonts de Montjuïc, arrancarà a les 12 del migdia i durarà una hora aproximadament. En l’acte, se cedirà el protagonisme als càrrecs electes que són investigats judicialment i tindran ‘una presència simbòlica totes aquelles lleis, decrets i actuacions que el govern espanyol ha frenat amb la col·laboració inestimable del Tribunal Constitucional’, ha avançat Sànchez.
Els organitzadors han assenyalat que el món sobiranista estarà ‘plenament representat’ amb formacions polítiques i càrrecs electes, però esperen que l’acte sigui ‘transversal’. En aquest sentit, el president de l’ANC ha posat d’exemple la concentració per donar suport a Forcadell a les portes del Parlament el 20 d’octubre, l’endemà que la fiscalia de Catalunya presentés al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una querella contra ella.
‘Estem convençuts, tant per les reaccions, com pel tipus de mobilització i el moment important que estem vivint, de la presència de persones que cobriran totes les sensibilitats polítiques i socials’, ha afirmat Sànchez. ‘Això no va de sigles de partits, ni de personalismes ni de banderes. El que estem defensant el 13 de novembre és la democràcia’, ha subratllat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha denunciat l”estratègia’ del govern espanyol per tenir ‘dividida’ la societat catalana davant ‘els reptes de futur’.
‘És important en aquests moments del procés donar senyals inequívoques des de la societat catalana del suport a les institucions i representants polítics’, ha afirmat Sànchez, que ha denunciat que en les últimes setmanes l”estat espanyol, a través de les actuacions judicials i polítiques, ha decidit collar amb una volta més la voluntat manifesta de silenciar el mandat democràtic que hem rebut de les urnes i portar a un carreró sens sortida el treball institucional d’alcaldes, regidors, diputats i membres del Govern’. ‘És el moment d’estar al costat de tots ells’, ha afegit.
La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha argumentat que ‘la intensificació dels atacs contra càrrecs electes’ mostra que Catalunya es troba en un ‘moment històric diferent al d’ahir’ i ‘ a la recta final d’aquest procés en què fa molts en què estem treballant’. ‘El que va passar divendres amb l’alcaldessa ens fa veure que estem en una fase diferent; els atacs són molt més durs’, ha afirmat Lloveras, que ha assenyalat que hi ha ‘més de 400 procediments oberts contra alcaldes i alcaldesses’.