16.02.2016 - 10:00
|
Actualització: 16.02.2016 - 10:09
‘Tio Canya’, la popular cançó d’Al Tall que glosa en clau reivindicativa les actituds lingüístiques de quatre generacions de valencians, fa enguany quaranta anys i, aprofitant la data, representants de la societat civil del País Valencià han proposat de declarar el 2016 Any Tio Canya. La iniciativa, impulsada per la Falla Arrancapins, es va presentar ahir en un acte a la Nau de la Universitat de València i convida ‘institucions, entitats culturals, socials, polítiques, musicals, docents, festeres, etc.’ a fer seva la proposta i que ‘a tot el país s’organitzen activitats amb el Tio Canya i el seu significat com a motiu’.
També es van anunciar les primeres activitats amb el Tio Canya de protagonista. La mateixa Falla Arrancapins li dedicarà la seua falla d’enguany i en publicarà un llibret monogràfic. I també s’ha començat a organitzar un gran concert homenatge a la cançó escrita per Vicent Torrent i inclosa al segon disc d’Al Tall, ‘Deixeu que rode la roda’ (Edigsa, 1976). El tema explica l’evolució del català al País Valencià al llarg del segle xx, els entrebancs administratius amb què han de bregar els parlants, el llarg procés de minorització a què s’ha sotmès la llengua durant dècades, les renúncies lingüístiques de la burgesia urbana i, finalment, l’esperança posada en l’escola com a principal institució capaç de revertir la situació.
A l’Any Tio Canya, s’hi han sumat ja Escola Valenciana, el Col·lectiu de Músics i Cantants en Valencià Ovidi Montllor, Acció Cultural del País Valencià, Ca Revolta, la Societat Coral el Micalet, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana-PV, la Mostra Viva del Mediterrani, Valencians pel Canvi, la Plataforma per la Llengua al País Valencià, l’Associació Ciutadania i Comunicació l’Assemblea de Veïns de Benimaclet, la Plataforma pel Dret de Decidir del País Valencià, l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc, la revista Caramella i Associació Cultural Tramús, Tradició i Música.